Nyheter.

2019-11-06 10:55
Elin Ersson. Foto: Caroline Lundgren
Elin Ersson.
Puffetikett
ETC Göteborg

Elin Ersson fälls – ska betala böter

Asylaktivisten Elin Ersson straffas med böter av Göteborgs tingsrätt. Påföljden blir den samma som i den sedermera skrotade rättegången.

Elin Ersson förhindrade förra sommaren ett flygplan att lyfta från Landvetter, i syfte att förhindra utvisningen av en man till Afghanistan. Elin Ersson åtalades senare för brott mot luftfartslagen.

I dag står det klart att hon fälls för brott och döms till böter, 60 dagsböter á 70 kronor.

”Tingsrätten anser att det inte går att komma till någon annan slutsats än att det är befälhavaren som bestämt att passagerarna vid tiden för avgång skulle sitta på sina platser och spänna fast sina säkerhetsbälten och att kvinnan måste ha förstått att så var fallet. När kvinnan då ändå inte följde uppmaningarna anser tingsrätten att hon gjort sig skyldig till brott. I domen konstaterar tingsrätten också att ansvar kan dömas ut inte enbart när ett flygplan är i luften utan också i samband med start och landning”, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Elin Ersson dömdes tidigare för brottet, i februari i år, men rättegången har gjorts om sedan en av nämndemännen, en SD-politiker, bedömts jävig.

Erssons advokat Tomas Fridh har tidigare sagt att han yrkar på ett frikännande.