Nyheter.

2018-03-12 12:00
Fackeltåg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott i januari 2018. Foto: Thomas Johansson / TT
Fackeltåg för alla som står bakom #metoo-uppropen och för att visa stöd för alla som fallit offer för sexualbrott i januari 2018.

Efter metoo: Nu ska Göteborg bli föregångsstad

Under hösten riktades världens blickar mot sexuella övergrepp, och nu ska Göteborgs stad fokusera på att stävja beteendet. Alla partier i kommunstyrelsen är överens om det nya arbetssättet, som de hoppas ska göra Göteborg till en inspiration för andra.

– Det går inte att backa tillbaka från metoo, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Efter höstens uppmärksammade metoo-kampanj agerar nu kommunen kraftigt mot sexuella trakasserier. Målet: Att bli en förebild för andra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har en bred ambition över blockgränserna om att vi ska vara en föregångskommun i det här arbetet. Kanske kommer vi också kunna visa andra arbetsgivare att så här kan man jobba med de här frågorna. För man ska inte behöva känna sig trakasserad på jobbet helt enkelt, säger Jonas Ransgård (M), som tillsammans med alla andra partiföreträdare, utom SD som numera saknar representation i kommunstyrelsen, ställt sig bakom arbetsplanen.

Problemet är dels internt, mellan de anställda i kommunen, men också extern mot de som brukar kommunens tjänster.

– I våra medarbetarenkäter är det ungefär fem procent som svarar att de utsatts för sexuella trakasserier i arbetet. Där finns det nog också ett stort mörkertal, tyvärr, säger Jonas Ransgård om de interna trakasserierna.

Brukarperspektivet viktigt

David Lega (KD), som själv har ett funktionshinder, säger att det för honom varit viktigt att få in brukarperspektivet i handlingsplanen, och ger hårresande exempel från en av många brukares vardag.

– Det finns synskadade kvinnor som vittnat om att färdtjänstchaufförer sagt att ”nu vet du inte om jag kört dig hem eller till en dunge någonstans” eller liknande. Därför lade vi ett yrkande där vi krävde att man också kollade på hur man bemöter göteborgarna, speciellt de som har en särskilt utsatt ställning.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) är glad över att arbetet nu kommer igång ordentligt.

– Mitt uppe i all bedrövelse över berättelserna, så tror jag att metoo och det avtryck som den kampanjen gjort gör att det inte går att backa tillbaka igen. Det kommer bli väldigt positiva effekter av det.

Kommunens nya plan för att minska sexuella trakasserier är indelad i tre steg. De första tre månaderna kommer personalavdelningen tillsammans med fackförbund att samla in kunskap och skapa medvetenhet om frågan. I höst påbörjas steg två, där anställda ska utbildas genom exempelvis workshops i ämnet. Från 2019 ska det tredje steget inledas, där strukturer som exempelvis osynliggörande av kompetens, ska motverkas med ett systematiskt arbetssätt.

– Nu börjar arbetet efter metoo på riktigt. Innan har det varit en period av förberedelse där vi haft diskussioner med facken, anställda och cheferna. Men nu är tanken att alla ska få lättåtkomlig information om sexuella trakasserier på jobbet och cheferna ska få ett fördjupat material, eftersom de är ytterst ansvariga, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter