Nyheter.

2017-12-04 09:45
Brotten ska fördelas över Göteborgs fem lokalpolisområden, men inga extra resurser tillsätts.  Bild: Fredrik Sandberg/TT.
Brotten ska fördelas över Göteborgs fem lokalpolisområden, men inga extra resurser tillsätts.

Efter kritiken: Polisen prioriterar våldtäkter

Det blev nationell debatt när det framkom att en 12-årig tjej i Västra Götalands polisanmälan blivit liggande i två månader – trots att hon pekat ut gärningsmannen med namn och adress. Nu ska polisen omorganisera sig för att jobba av högen med 150 våldtäkter som finns anmälda.

Över hela Sverige har personuppklarningsprocenten för våldtäkter sjunkit kraftigt. 2014 kunde 20 procent av anmälda våldtäkter kopplas till en gärningsman. 2016 hade den siffran sjunkit till 11 procent.

I Västra Götaland har skarp kritik riktats mot polisen den senaste tiden. Efter att Joakim Lamotte, bland annat kolumnist på GP, avslöjat att en 12-årig flicka anmält en man för bland annat våldtäkt på en toalett, uppstod ett nationellt ramaskri. Trots att flickan pekat ut mannen med namn hade polisen efter två månader fortfarande inte tagit in honom på förhör.

– Vi har så många sådana här ärenden och vi är så få att vi helt enkelt inte hinner med, sa Carina Thörnqvist på polisen till Joakim Lamotte när han ringde upp henne i en video på hans Youtube-kanal.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Detta skapade en nationell debatt om hur polisen prioriterar våldtäkter i relation till andra brott. I bland annat Göteborg har problemen med gängkriminalitet och skjutningar varit en anledning till att man inte haft resurser till att utreda våldtäkter. Det skriver DN den 29 september. Där vittnar också Storgöteborgs polischef Erik Nord att de redan prioriterat ned trafikbrott och mindre allvarliga narkotika brott för att frigöra resurser.

– Särskilt dåligt samvete har jag för att vi inte tagit tag i ett antal våldtäkter trots att det finns misstänkta, säger Erik Nord till tidningen.

I dag finns det 150 anmälda våldtäkter som ligger på hög på polisens skrivbord. Därför har nu polisen också beslutat sig för en upprioritering av våldtäkter. Brotten kommer fördelas över Göteborgs fem lokalpolisområden, rapporterar P4 Göteborg. Inga extra resurser kommer tillföras lokalpolisområdena, vilket innebär att det kommer att innebära en nedprioritering av exempelvis stölder och skadegörelseärenden.

– Jag tror de flesta ställer upp på den prioriteringen, säger Erik Nord till P4 Göteborg.