Minuten.

2018-04-16 14:11
Foto: Annika Busch/Pressbild

Dags för Burka Songs-visning

Vad är Burka Songs 2.0?

Burka Songs 2.0 är en dokumentärfilm av regissören Hanna Högstedt. Filmens ursprungliga idé var att Hanna Högstedt, iklädd burka, skulle promenera längs med Champs-Élysées i Paris sjungandes franska nationalsången. Efter ett tag utvecklade sig filmen istället till en form av självkritik, som tar upp frågor om tolkningsföreträden och vem som får tala för någon annan. I filmen medverkar ett flertal personer som diskuterar frågorna.

Skulle visats i mars

14 mars skulle Burka Songs 2.0 ha visats på Kulturhuset Blå Stället i Angered, som en del i en serie insatser och projekt inför Europride i Göteborg i sommar. Visningen skulle följas av ett samtal med Fatima Doubakil, regissören Hanna Högstedt och Maimuna Abdullahi. Som arrangörer svarar Göteborgs stadsledningskontor. 1 mars kom beskedet att filmvisningen ställs in.

Engagerade i MMRK

Både Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi är engagerade i organisationen Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, MMRK. Organisationen grundades 2007 som en reaktion mot islamofobi och brott mänskliga rättigheter i spåren av kriget mot terrorismen. Både Doubakil och Abdullahi har regelbundet medverkat som debattörer i olika sammanhang. Organisationens kritiker har vänt sig mot att organisationen haft personer med terroristkopplingar som talare på evenemang.

”Frågorna blir inte belysta på ett allsidigt sätt med den planering som är gjord”

Klas Forsberg, chef på Göteborgs stadsledningskontors avdelning för mänskliga rättigheter, om varför staden fattade ett beslut att ställa in evenemanget.

”Den här typen av arrangemang är helt oacceptabla”

Ann-Sofie Hermansson,S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, i en debattartikel på GT. I artikeln skriver hon att hon själv var delaktig i beslutet att stoppa visningen. Hon skriver också att beslutet grundar sig i att staden inte ska acceptera extremism.

Doubakil svarar

21 mars meddelade Fatima Doubakil att hon tänkte gå till polisen och anmäla Hermansson för förtal. Hon ställde sig också frågande till varför hon beskylldes för extremism och menade att det rörde sig om svepande anklagelser.

En extremt allsidig kväll

Är namnet på det evenemang som dök upp på Facebook i slutet av mars och som deklarerade att filmen ska visas på Litteraturhuset 16 april (i kväll alltså). Efter det stora intresset har filmvisningen flyttats till Folkteaterns foajé. Ann-Sofie Hermansson menade att Litteraturhuset genom att visa filmen riskerar att förlora ekonomiskt stöd från staden. Kulturförvaltningens chef Anna Rosengren menar däremot att visningen inte strider mot stadens regler. Filmen har också visats i Göteborg tidigare, bland annat på konstbiennalen och filmfestivalen. Burka Songs 2.0 har också fått produktionsstöd från Göteborgs stad och svenska filminstitutet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter