Nyheter.

2018-04-16 14:56
Foto: TT

Daglig verksamhet planerar spara 60 miljoner genom LOV

Daglig verksamhet ska få privata alternativ. I den processen föreslås kostnaderna kapas med 10 procent. De rödgröna ville se en fördjupad utredning kring vad det skulle innebära, men förlorade omröstningen i Kommunstyrelsen.

– Mitt intryck är att det här återremissyrkanden bara är ytterligare ett led i de rödgrönas ambition att förhala, försvåra och försena införandet, snarare än att det handlar om en genuin oro, säger Jonas Ransgård (M).

Sedan början av april har stadens äldre haft möjlighet att välja vem som ska utföra deras hemtjänst. Nu går kommunen vidare och inför Lagen om valfrihet, LOV, även inom daglig verksamhet. Det innebär att personer som enligt LSS-lagen har rätt till daglig verksamhet ska kunna välja privata alternativ. Målet är att det ska vara fullt infört till januari 2019.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu har kommunstyrelsen klubbat en besparing om 10 procent, motsvarande cirka 60 miljoner kronor, för daglig verksamhet, som kommer att ske i samband med att LOV införs. Kommunens tjänstemän skriver i förslaget att Göteborg har höga kostnader för daglig verksamhet i jämförelse med andra städer. Detta utan att de högre kostnaderna kan förklaras av högre ambitioner. Därför ville de kapa dessa.

Den rödgröna koalitionen som styr kommunen men saknar egen majoritet, ville att förslaget skulle återremitteras för att utreda vad konsekvenserna av nedskärningen skulle bli.

– Vi vill reda nu flagga för att vi inte kommer ta en nedskärning på 10 procent i daglig verksamhet om man inte utreder konsekvenserna. För 10 procent är inget som man skär utan att det får konsekvenser, säger Daniel Bernmar (V).

Tjänstemännen menar att de tio procentens merkostnad inte skulle ge extra kvalité. Men Ulf Kamne (MP) efterfrågar tydligare beskrivning av vilka kostnaderna är som ska gå att skära bort.

– Det finns ett antagande om att vi har kostnader som inte ger någon kvalité, och det är möjligt att det är så. Men ingenstans i underlaget har någon tittat efter vilka kostnader det är, och vilka konsekvenser de här nedskärningarna får? Det är det vi ville titta på, säger Ulf Kamne (MP).

Men Jonas Ransgård (M) menar att kritiken från de rödgröna saknar trovärdighet. Det är inte första gången partierna försöker återremittera.

– Mitt intryck är att det här återremissyrkanden bara är ytterligare ett led i de rödgrönas ambition att förhala, försvåra och försena införandet, snarare än att det handlar om en genuin oro. Historien i de här ärendena gör att de rödgröna saknar all trovärdighet i syftet med sina åtgärder.

Men vore det inte lämpligt att göra en konsekvensanalys, så att man vet att det inte blir några negativa följder?

– Om man jämför med andra kommuner är det mer än 60 miljoner som vi ligger i en oförklarlig merkostnad. Jag tycker inte det är orimligt att förvänta sig att vi ska kunna producera en verksamhet i Göteborg som kostar ungefär samma som i andra kommuner. Vore det så att Göteborg låg på en genomsnittlig, eller under genomsnittlig kostnad, och man då föreslog neddragningar, vore det en annan sak, säger Jonas Ransgård (M).

Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsen ordförande, slår ifrån sig kritiken om att det skulle handla om ett försök sätta käppar i hjulet och försena införandet av LOV från de rödgrönas sida.

– Det är egentligen samma diskussion som vi har haft tidigare. Det här är inget vi gör för att försena införandet, utan vi tycker det är viktigt att vi får saker och ting utredda och det är ganska stora förändringar som är på gång, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter