Nyheter.

2017-12-08 13:38
Ett femtiotal rannebergare hade samlats för att demonstrera utanför Svenska mässan, där torsdagens fullmäktigesammanträde hölls. Foto: Martin Spaak
Ett femtiotal rannebergare hade samlats för att demonstrera utanför Svenska mässan, där torsdagens fullmäktigesammanträde hölls.

Bytesaffären ska utredas igen

Den planerade bytesaffären med Victoria Park ska utredas på nytt. Det står klart efter att en ovanlig politisk allians beslutat att återremittera frågan.

– Det känns riktigt bra, men det är bara en delseger, säger rannebergaren Terhiä Voionmaa.

Debatten blev lång när politikerna i kommunfullmäktige i går behandlade frågan om den planerade bytesaffären, som innebär att det privata fastighetsbolaget Victoria Park får köpa allmännyttiga bostäder i Rannebergen mot att kommunen får loss byggbar mark i Lövgärdet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Talare efter talare från en rad partier gick till hårt angrepp mot affären, som de menar är förhastad, ogenomtänkt och har skett över hyresgästernas huvuden. Försvarsverket bestod framför allt av S-ledamöter, som argumenterade för att affären behövs för att komma till rätta med bostadsbristen i Göteborg och tryggheten i Lövgärdet.

Martin Wannholt hade formulerat det återremissyrkande som till slut visade sig ha samlat tillräckligt med stöd för att skicka tillbaka frågan till utredningsbordet. Han menar att affären är dåligt förhandlad och innebär att kommunen säljer fastigheterna i Rannebergen till vrakpris.

– Jag har pratat med varenda aktör jag känner på marknaden, och de skrattar åt den här affären. De undrar vad vi sysslar med, sa Martin Wannholt i talarstolen.

Martin Wannholts förslag går ut på att Bostadsbolaget ska bjuda in till dialog med de boende i Rannebergen, och att AB Framtiden och Poseidon ges i uppdrag att förhandla med Victoria Park om att få köpa byggrätterna i Lövgärdet utan att det kopplas till fastigheterna i Rannebergen.

När det stod klart att förslaget skulle få stöd av en något ovanlig politisk allians – V, MP, Fi, SD och Vägvalet – konstaterade Wannholt inför fullmäktige att affären enligt handlingarna kräver beslut under 2017. Så blir det nu alltså inte, och affären har därmed fallit, menade han.

– Jag utgår ifrån att det är så, men har den inte fallit så utgår jag åtminstone ifrån att S inser att det här var en dålig idé och tar en ny diskussion i sin fullmäktigegrupp, säger Martin Wannholt till ETC Göteborg.

En källa med insyn berättar dock för ETC Göteborg att det troligtvis finns utrymme för fortsatta förhandlingar. Det handlar inte om ett absolut krav från Victoria Park att affären slutförs före årsskiftet, utan snarare om ett starkt önskemål.

Terhiä Voionmaa, en av de rannebergare som demonstrerade utanför fullmäktigesammanträdet i torsdags, vet inte vad hon ska tro om Wannholts tolkning.

– Det skulle vara fantastiskt om det var så, men det vågar jag inte hoppas på, säger hon.

Men hon är nöjd över att affären skickades tillbaka till utredningsbordet.

– Det känns riktigt bra, men det är bara en delseger. Nu måste vi organisera oss ännu mer, säger Terhiä Voionmaa.