Nyheter.

2017-11-13 06:00
 • Emmali Jansson. Bild: Lucas De Vivo
  Emmali Jansson.
 • Munspelsgatan, Västra Frölunda. White Arkitekter
  Munspelsgatan, Västra Frölunda.
 • Mandolingatan, Frölunda torg. Bild: Lijlewall Arkitekter
  Mandolingatan, Frölunda torg.
 • Olof Asklunds gata, Högsbo. Bild: Okidoki arkitekter
  Olof Asklunds gata, Högsbo.

Byggprojektet som ska förändra staden

Sedan 2014 har kommunen jobbat mot målet att bygga 7000 nya bostäder till 2021. Nu börjar politikens del i arbetet närma sig slutet och byggvärdarna ska göra verklighet av planerna. Men brist på byggarbetare och svikande marknad för bostadsrätter är orosmoln för projektet.

Sedan 2014 har Göteborgs stad samarbetat med olika byggaktörer för att lyckas få fram 7000 nya bostäder innan 2021, när staden firar 400 år. De 7000 bostäderna ska tas fram utöver den övriga bostadsproduktionen. I stället för att, som vid vanlig planläggning genomföra processen steg för steg, har man parallellt jobbat med flera steg. Till exempel har man inte inväntat bygglov innan man påbörjat utredningar om hur bostäderna ska se ut.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

För att korta tiden har kommunen också haft dialog med boende i området i ett tidigt skede av planeringen, för att på så sätt minska risken för överklaganden.

Nu har projektet kommit halvvägs, och innan årets slut ska samtliga detaljplaner för bostäderna vara klara. Totalt rör det sig om 31 projekt runt om i staden. Emmali Jansson tog över ordförandeklubban i Byggnadsnämnden i mars i år men har varit inblandad i projektet sedan början, men då som tjänsteperson. Hon säger sig vara väldigt nöjd med hur arbetet utvecklat sig senaste tiden.

– När vi drog igång det här projektet var det ett väldigt politiskt initiativ. Vi såg stor bostadsbrist och det var diskussioner under många år om att det tar för lång tid att ta fram detaljplaner och att vi inte arbetade tillräckligt effektivt. Att överhuvudtaget komma på idén att vi skulle ta fram 7000 extra bostäder då kändes både stort och nästan omöjligt till en början. Att nu se att det håller på att genomföras är roligt. Speciellt att se att det går att göra saker bättre och  att politiskt engagemang lönar sig, säger hon.

Majoriteten blir bostadsrätter

ETC Göteborg har gått igenom de detaljplaner som klubbats och sammanställt dem. Totalt har planer som inkluderar 8825 lägenheter tagits fram i projektet BoStad2021 antagits, alltså en bra bit över målet. Alla kommer inte vara inflyttningsklara 2021 men har tagits fram genom det nya arbetssättet.

Majoriteten av de nya bostäderna kommer vara bostadsrätter, över 5000. Ytterst få blir studentlägenheter och ungefär 3500 blir hyresrätter. Som ETC Göteborg berättat tidigare har marknaden för bostadsrätter svalnat rejält den senaste tiden. Minskad efterfrågan och en kraftig byggboom har gjort att experter nu lyfter ett varningens finger för bostadsrätter, och i Stockholm har flera byggprojekt tvingats avbrytas till följd av att efterfrågan minskat. Men Emmali Jansson säger att byggnämnden inte fått några signaler från byggaktörerna som är inblandade i projektet att den minskade efterfrågan skulle påverka dem.

Varför bygger ni mest bostadsrätter?

– Jag tror att prioriteringen har varit att se vilka planer som skulle kunna bli verklighet till 2021. Tanken från början var att det skulle bli enkla planer, även om det tillkommit en del planer som inte är så enkla. Men man har fokuserat på att sånt som går att få gjort. Däremot, när vi tittar på hyres- och bostadsrätter så ser vi inte bara till Bostad 2021 utan till allt som byggs i kommunen och där har vi bestämt att hälften av allt som byggs på mark som kommunen hänvisar ska vara hyresrätter.

Brist på arbetskraft

Ett annat riskmoment för om byggvärdarna kommer få projekten klara i tid är att det råder brist på byggarbetare i Göteborg just nu. Men Emmali Jansson tror att byggvärdarna tagit höjd för detta i och med den snabba processen.

– Det är många som vill bygga och renovera och det händer mycket i Göteborg just nu.  Men jag tror att många av byggarna redan har säkrat upp sina kontrakt eftersom vi har så tajta byggtider. För att vara säkra på att det finns de som kan leverera stommar till husen till exempel.

Här är de största projekten i Bostad2021

 

Mandolingatan, Frölunda torg

Det blir flera nya kvarter som totalt kommer rymma mellan 500 och 600 hyresrätter. Det blir nya cykel- och gångstråk samt platser där man kan förvara sina cyklar. Detta ska skapa "optimala förhållandena för ett mobilt liv" för de boende i området. Inflyttning kommer ske mellan 2019 och 2021.

Munspelsgatan, Västra Frölunda 

450 nya bostadsrätter ska byggas här och blir en förtätning av den existerande bebyggelsen. I området finns redan kollektivtrafik, och restiden till centrala Göteborg beräknas till cirka 30 minuter. Inflyttning är satt preliminärt till sommaren 2019.

Olof Asklunds gata, Högsbo

Det som tidigare hete Företagsområdet Norra Högsbo förvandlas i sin helhet till Södra Änggården, och där ligger det här byggprojektet med 600 lägenheter som ska fördelas mellan hyres- och bostadsrätt. Området kommer att bebyggas med en blandning av bostäder och nöjen. Inflytt blir 2021.