Nyheter.

2017-10-13 09:45
Varje fredag genomför afghanska ungdomar en manifestation när de vandrar från Folkets hus till Migrationsverkets kontor i Gårda, i protest mot utvisningarna till det krigshärjade hemlandet.  Bild: Lucas De Vivo
Varje fredag genomför afghanska ungdomar en manifestation när de vandrar från Folkets hus till Migrationsverkets kontor i Gårda, i protest mot utvisningarna till det krigshärjade hemlandet.

Blodig manifestation mot utvisningar

Klädda i vitt och nersmetade med blodröd färg. Så ska afghanska ungdomar i dag protestera mot utvisningarna till hemlandet, vid den vandring till Migrationsverket som sedan en tid sker varje fredag.

– Protesterna håller på tills utvisningarna upphör, säger Gudrun Romeborn, en av de engagerade vuxna som stöttar ungdomarna i deras arbete.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Det var efter att sittstrejken på Olof Palmes plats avslutades i slutet av augusti, som deltagarna beslutade att genomföra återkommande manifestationer mot utvisningarna till Afghanistan. Varje fredag vandrar de från Folkets hus till Migrationsverkets kontor i Gårda.

– Där lämnar de över en budkavle till personalen, berättar Gudrun Romeborn.

 

Inga säkra platser

Meddelandet brukar knyta an till aktuella händelser. Förra veckan lämnade de till exempel över en karta över Afghanistan, där de markerat alla attacker av talibaner och andra de hittat från den senaste tiden.

– Det var för att visa att det är farligt i hela landet. Tvärtemot Migrationsverkets bedömning så finns det inga säkra platser i Afghanistan att skicka tillbaka människor till, säger Gudrun Romeborn.

 

Bild: Lucas De Vivo

 

Ofta genomför ungdomarna också en symbolisk handling på plats vid Migrationsverket. Vid ett tillfälle höll de till exempel en tyst minut och släppte ut sju brevduvor, för att uppmärksamma de då sju kända fallen av afghanska ungdomar i Sverige som valt att ta sina liv.

– Och den här veckan blir det då den här blodiga manifestationen för att återigen sätta fokus på säkerhetsläget och det dödande som sker. Ungdomarna väntar fortfarande på svar om hur Sverige kan garantera säkerheten för dem som utvisas, säger Gudrun Romeborn.