Nyheter.

2017-11-14 08:54
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Åtalas för brott vid NMR-demonstrationer

Totalt 11 personer åtalas för brott i samband med demonstrationerna i Göteborg 30 september. Ingen av de åtalade har koppling till politiska rörelser.

Nio av de åtalade åtalas för våldsamt upplopp, en för grovt våld mot tjänsteman och en till försök till grovt våld mot tjänsteman. Alla som  åtalas funnits bland motdemonstranterna.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Alla brotten har begåtts mot Polismyndigheten, inte mot de högerextrema grupperingarna. De nu åtalade är en lös sammansättning människor som samlats och begått våldsamt upplopp, säger förundersökningsledare, kammaråklagare Mats Ihlbom, i ett pressutskick.

– Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge. Med stöd av utlåtande från NFC anser jag att det är ett livsfarligt vapen som de använt, säger Mats Ihlbom.

En av personerna som åtalas är en ung man som enligt åklagaren är över 18, men som själv uppgett en annan ålder tidigare.

– Vi har bevisning för att han är vuxen, sa åklagare Mats Ihlbom i slutet av oktober.

ETC Göteborg har gått igenom förundersökningarna, och där framkommer det att ingen av de åtalade har någon koppling till politiska rörelser. Till SVT bekräftar Mats Ihlbom den bilden. 

– Majoriteten av de misstänkta anser jag inte ha någon politisk agenda. Min uppfattning är att de passat på att vara där för att bråka, säger Mats Ihlbom.

23 personer ur NMR:s läger är sedan tidigare misstänkta för brott i samband med händelserna.