Nyheter.

2020-01-14 10:39
Elin Ersson. Foto: Caroline Lundgren
Elin Ersson.
Puffetikett
Dagens ETC
ETC Göteborg

Asylaktivisten Elin Erssons fall får grönt ljus i hovrätten – ny rättegång väntar

Aktivisten Elin Ersson dömdes för att ha försökt stoppa en utvisning till Afghanistan. Nu är det klart att fallet kommer att tas upp i hovrätten.

Aktivisten Elin Ersson har två gånger dömts av tingsrätten för brott mot luftfartslagen. Den första rättegången fick tas om eftersom en av dem som dömde var jävig. Även efter den andra rättegången dömdes hon för samma brott och straffet blev dagsböter.

Men Elin Ersson vill bli frikänd och överklagade domen till hovrätten, men eftersom hon domen blev dagsböter och inte fängelse krävdes det prövningstillstånd för en ny rättegång, skriver TT.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

På måndagen blev det klart att hon får prövningstillstånd och därmed blir det en ny rättegång.

Det var i juli 2018 som Elin Ersson utförde aktionen mot ett plan på Landvetter flygplats. Ombord på planet fanns en man som skulle utvisas till Afghanistan. Elin Ersson var ombord på planet och vägrade att sätta sig ner, och krävde samtidigt att mannen skulle beordras av planet.

Hon livesände hela aktionen på Facebook. Både hon och mannen fick senare kliva av planet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter