Nyheter.

2018-03-11 21:00
Under måndagen fattas beslut i Angereds stadsdelsnämnd om besparingar under 2018 – mest ska sparas inom socialtjänst, där nedskärningar på totalt 80 miljoner kronor är föreslagna. Foto: Wikimedia Commons
Under måndagen fattas beslut i Angereds stadsdelsnämnd om besparingar under 2018 – mest ska sparas inom socialtjänst, där nedskärningar på totalt 80 miljoner kronor är föreslagna.

Angered står inför beslut om 100 miljoners-besparing

Januari blev en tuff ekonomisk månad för Angered. Nu står stadsdelen inför ett beslut som kan innebära besparingar på lite drygt 100 miljoner kronor.

I det förslag som Angereds stadsdelsnämnd i dag ska ta ställning till föreslås nedskärningar på 101 miljoner kronor, och totalt 30 tjänster ska bort inom stadsdelens verksamheter. Mest ska det sparas inom socialtjänsten. Där är förslaget att 80 miljoner kronor ska sparas och att 21,5 årsarbetare ska dras in. Socialtjänsten har själva fått ta fram åtgärder som ska motverka ekonomiskt underskott, men besparingar ska genomföras i alla delar av Angereds stadsdelsförvaltning. I dokumentet varnar förvaltningen själva för att arbetsmiljön kan påverkas och att även invånarna kan påverkas.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi måste vara mer alerta på att se vad vi kan göra själva. För oss handlar det inte om att tumma på kvalitet och stänga skolor eller bibliotek. Jag kommer inte att acceptera att saker stängs. Vi kommer att greja det på ett bra sätt utan att skada den service vi har gentemot befolkningen, säger Ali Moeeni (S), ordförande i Angereds stadsdelsnämnd.

Mötet hålls på Grand Hotel i Alingsås – platsen var inbokad sedan tidigare för ett möte där nämnden skulle närvara. Foto: Wikimedia Commons
Mötet hålls på Grand Hotel i Alingsås – platsen var inbokad sedan tidigare för ett möte där nämnden skulle närvara.

Under måndagens möte säger han att han vill försäkra sig om att de föreslagna åtgärderna inte ska slå för hårt mot invånarna i Angered.

– Vi vill titta närmare på hur de svagaste grupperna påverkas så att de inte kommer i kläm, säger Ali Moeeni.

Kan ändras

Under januari gick Angered back med 4,5 miljoner kronor, vilket Göteborg Direkt tidigare rapporterat om. Det var när de siffrorna upptäcktes som stadsdelen blev tvingade att agera.  I det här läget är det trots allt positivt att bristerna i ekonomin upptäcktes tidigt på året, menar Ali Moeeni. Förslaget öppnar för att göra förändringar i planen – om det börjar ljusna kan besparingsåtgärder dras tillbaka. Samtidigt finns också möjligheter att sätta in fler åtgärder om så krävs.

– Hade det varit under september eller oktober så hade vi inte haft tid att agera. Det är ett segt maskineri, säger Ali Moeeni.

Fattar beslutet i Alingsås

Måndagens möte hålls på Grand Hotel i Alingsås, till skillnad från vanliga möten i Angereds stadsdelsnämnd, som brukar hållas på Blå Stället i Angereds centrum. En kombination av regelverk och praktiska skäl ligger bakom det, berättar Ali Moeeni. När en månadsuppföljning av ekonomin är klar måste stadsdelsdirektören, i Angereds fall heter han Rickard Ernebäck, föreslå åtgärder senast 20 kalenderdagar efter, om siffrorna visar på minus. Sedan har nämnden 30 dagar på sig att fatta beslut om åtgärderna.

– Vi tittade på de bokade nämndetiderna och såg att vi hade överskridit tidsramen om vi använt något av de tillfällena. Det här är en akut och extraordinär sak, säger Ali Moeeni.

Lokalen i Alingsås var redan bokad för en konferens där nämnden också skulle närvara och därför var det praktiskt att också ta mötet där och då. Det skulle både innebära att beslutet fattas i tid och att nämndpolitikerna kan närvara för beslutet.

Att mötet hålls i Alingsås är olyckligt, medger Ali Moeeni. Det finns inte möjlighet att, som i normala fall, sitta med och lyssna på mötet.

– Jag brukar själv läsa mycket i sociala medier, och det finns en del kommentarer om att det ger fel signaler att hålla det här mötet i Alingsås. Men det finns absolut inga underliggande tankar bakom detta, säger Ali Moeeni, som säger att han gärna hade sett att beslutet fattats på ett ordinarie nämndmöte i Angered om det varit möjligt.

Eftersom mötet hålls på tredje persons mark och inte bokats med syftet att vara en offentlig tillställning har man inte heller möjlighet att låta allmänheten vara på plats.

– Nämnderna ska alltid vara öppna, och jag står för det. Tyvärr går det inte nu, vi har inte makten över den här platsen. Allt som vi säger och gör på mötet är offentligt material. Men vi har förståelse för att det kan skapa tankar och det är olyckligt, säger Ali Moeeni.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter