Nyheter.

2018-01-10 16:56
Foto: Martin Spaak

Affären i Rannebergen stoppas efter polisuppgifter

Bytesaffären med Victoria Park togs aldrig upp på kommunstyrelsen som planerat. På grund av uppgifter från polisen drogs frågan tillbaka.

– Det handlar om underrättelseinformation som kan ha bäring på ärendet, säger Ann-Sofie Hermansson (S).

Som ETC Göteborg tidigare rapporterat, var det tänkt att bytesaffären mellan kommunägda AB Framtiden och det privata fastighetsbolaget Victoria Park åter skulle tas upp när kommunstyrelsen sammanträdde i går.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men så blev det inte. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson valde att inleda gårdagens möte med att dra tillbaka frågan om bytesaffären, med hänvisning till information från polisen.

– Polisen har kommit till staden med så kallad underrättelseinformation som kan ha bäring på ärendet, sa Ann-Sofie Hermansson på en presskonferens.

Uppgifterna ska ha lämnats av polisen i tisdags.

– Nu ska staden hantera den här informationen, och sedan får vi återkomma, sa Ann-Sofie Hermansson.

Vad för slags information det rör sig om eller vad den handlar om, ville hon däremot inte gå in på. Men Lars Johansson (S), styrelseordförande i AB Framtiden, säger till GP att Victoria Park ska ha anlitat ett bolag där grovt kriminella ska ha haft inflytande.

Han berättar också att AB Framtiden kommer att kalla till ett extra styrelsemöte på måndag, och att man där kommer att fatta beslut om att avbryta affären.

Men bolagets tillförordnade vd Martin Blixt ska redan ha fattat beslut om att inte fortsätta förhandla med Victoria Park. Det säger AB Framtidens kommunikationschef Ann Törnblom till ETC Göteborg.

– Det blir ingen affär. Det har varit en förhandling, och den förhandlingen avbryts nu, säger Ann Törnblom.

Affären gick ut på att AB Framtiden skulle få köpa mark som Victoria Park äger i Lövgärdet, mot att Victoria Park skulle få köpa två fastigheter med 289 allmännyttiga lägenheter som AB Framtidens dotterbolag Bostadsbolaget äger i Rannebergen.

Den planerade affären har mött starkt motstånd från de boende i Rannebergen, och när frågan återremitterades från kommunfullmäktige i december var det med stöd av en rad politiska partier, från Fi, V och MP till SD.

Victoria Parks vd Peter Strand säger till ETC Göteborg att bolaget precis fått den information som polisen delgett AB Framtiden och Göteborgs kommunledning. Han känner inte igen bilden av underleverantörer där kriminella haft inflytande.

– Vi har kontrollerat de här entreprenörerna när vi startade samarbetet med vederbörande, och vi kunde då inte se något, säger Peter Strand.

Han betonar att bolaget varit i kontakt med polisen och fått klart för sig att ingen utredning pågår.

– Nu ska vi sätta oss en gång till för att bilda oss en uppfattning om ärendet, säger Peter Strand.

Vad händer med byggrätterna i Lövgärdet nu?

– Inte en susning. Vi fick det här beskedet alldeles nyss, så vi har inte hunnit fundera över just den frågan.

Utesluter du att ni bygger där själva?

– Vi återkommer när vi vet.