Nyheter.

2018-10-04 08:44
NMR omringade av polisen 30 september förra året. Foto: Adam Ihse/TT
NMR omringade av polisen 30 september förra året.
Puffetikett
ETC Göteborg

17 åtalas efter NMR-demonstration

Totalt 17 personer åtalas i dag efter nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens demonstration i Göteborg för lite mer än ett år sedan. Enligt åklagaren har rättsväsendet tillgång till ett omfattande material.

Det var 30 september förra året som nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, fick tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg. Av själva demonstrationen blev till slut inget sedan polisen stoppat nazisttåget efter att gruppen inte lyssnat till polisens instruktioner.

Åklagaren: Omfattande material

I dag åtalas 17 personer för olika brott som ska ska ha begåtts i samband med demonstrationerna. Åtta personer är misstänkta för hets mot folkgrupp och våldsamt upplopp,  åtta personer misstänks för hets mot folkgrupp och ytterligare en person misstänks för hets mot folkgrupp.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


– Utredningsarbetet har framförallt handlat om granskning av ett mycket omfattande material och analys av detsamma. I det ligger identifiering av personer och hur dessa har agerat, säger förundersökningsledaren, kammaråklagare Jonas Martinsson, i ett pressmeddelande.

Tidigare åtal

Sedan tidigare har en av NMR:s ledande figurer, Simon Engelin, åtalats och fällts för brott begångna under demonstrationen. Tingsrätten dömde honom till dagsböter för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten, mot Engelins nekande. Det var Simon Engelin som stod som namn på ansökan om demonstrationstillstånd.

– Jag påstår att han inte åtlyder vad polisen säger på platsen, när NMR väljer att svänga vänster vid ICA Focus, sa åklagare Ulrika Åberg till ETC i samband med att åtalet väcktes.

Även 11 personer som inte tillhörde NMR-anhängarna har efter demonstrationerna dömts för brott begångna under demonstrationsdagen, bland annat för att ha attackerat poliser med stenar och en slunga. Av dem har sex personer dömts till fängelse i fem månader eller längre.

– Tingsrätten har i princip gjort samma bedömning som jag har gjort. Man har funnit att samtliga av de åtalade har gjort brottsliga gärningar utanför Liseberg. Det är det jag menat hela tiden och det känns bra att tingsrätten gör samma bedömning, sa åklagare Mats Ihlbom i samband med domarna.