Ledare. .

2014-12-13 06:00
”Vi behöver på allvar organisera oss för att kunna göra kraftigt motstånd och hindra de som vill inskränka våra rättigheter”, skriver Hanna Schiller. Bild: Stock Xchng
”Vi behöver på allvar organisera oss för att kunna göra kraftigt motstånd och hindra de som vill inskränka våra rättigheter”, skriver Hanna Schiller.

Vi måste slå tillbaka

I söndags attackerades tidningen Ottars och RFSU:s aborträttsfestival i Stockholm av tre maskerade män som slet upp dörren till salongen och kastade in en rökbomb. Det är 2014, abort har varit lagligt i Sverige i 40 år och tre antifeminister väljer att ta till våld för att skrämmas och tysta oss.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I slutet av september lämnade tre kristdemokrater i Kronoberg in en motion med förslaget att införa samvetsfrihet, som möjliggör att personer kan anställas inom vården, trots att de vägrar att utföra exempelvis aborter. En liknande motion har tidigare lämnats in av Kristdemokraterna i Jönköping.

Samvetet får under inga omständigheter styra människor i deras professionella yrkesutövning. Att göra abort är en lagstiftad rätt och att utföra aborter ingår i yrket som barnmorska och läkare.

Nu blev det ingen samvetsklausul i Kronoberg, när landstingsfullmäktige röstade förlorade Kristdemokraterna med röstetalet 3–57.

Men den svenska aborträtten är under attack.

Någonting mycket skrämmande är i görningen. Abortmotståndarna har tagit ny fart och slår sig fram, uppenbarligen tvekar de inte inför att använda våld för att driva fram sina åsikter. Det är upp till oss att stoppa dem. Nu måste vi slå tillbaka. Vi behöver på allvar organisera oss för att kunna göra kraftigt motstånd och hindra de som vill inskränka våra rättigheter.

I Göteborg har Vänsterpartiet drivit igenom en satsning på feministiskt självförsvar för alla tjejer som går i högstadiet. Det är en bra början.

Feministiskt självförsvar lärs ut för att kvinnor ska kunna slå tillbaka när en situation som kräver det uppstår.

Det handlar om att stärka kvinnor, göra oss trygga och går ut på att öva både mentalt och fysiskt självförsvar genom att diskutera gemensamma erfarenheter och strategier.

Som kvinna blir du ständigt påmind om att du lever i ett patriarkat, abortmotståndarnas kraft är ett exempel på det. Därför måste vi skapa rum där kvinnor kan hitta strategier för att hantera situationer i vardagen som underordnar kvinnor. Och det är precis vad feministiskt självförsvar handlar om.

En kritik som ofta lyfts fram i diskussioner om feministiskt självförsvar är att det är könsseparatistiskt, männen lämnas utanför.

För att förändra det ojämna maktförhållandet mellan män och kvinnor krävs självklart att män tar ansvar och arbetar både med sig själva och i grupp. Det ultimata vore självklart att det fanns resurser även för detta i våra högstadieskolor. Nu börjar vi där behovet är störst och det är hos unga kvinnor.

Att vi kvinnor inte anses äga rätten till våra egna kroppar är smärtsamt tydligt. Angreppet på aborträttsfestivalen i Stockholm och att vår 40 år gamla lagstadgade rätt till abort på allvar ifrågasätts, tack vare Kristdemokraterna, är bara ytterligare ett bevis på det.

Vad i helvete är det som pågår?

Sanna Schiller 
Ombudsman på Vänsterpartiet och skribent