Ledare. Hanna Strömbom.

2017-04-24 03:00
Hanna Strömbom är chefredaktör för dagstidningen ETC Göteborg. Bild: Christian Egefur
Hanna Strömbom är chefredaktör för dagstidningen ETC Göteborg.

Vi är här nu, Göteborg

Vi är här nu – för att rapportera från våra närområden, avslöja missförhållanden, syna besluten och ifrågasätta prioriteringarna.

Du läser just nu den allra första ledaren i nya dagstidningen ETC Göteborg, som kommer måndag–fredag året runt. Du väljer om du vill läsa digitalt eller papper. Beställ här.

Göteborgsregionen består nu av en miljon människor och självklart behöver vi en ny dagstidning!

Dagstidningen ETC Göteborg är inte störst, men modigast.

Vi är på intet vis rikast, men vi kan genomföra tidningsstarten eftersom väldigt många människor vill satsa tillsammans med oss. Över tio miljoner kronor har läsare och vänner lånat oss i form av folkfinansiering – tusen tack för detta!

Pengarna omsätter vi till journalistik – inte för att vi vill lyfta stora vinster, utan för att vi är övertygade om att lokal nyhetsbevakning är en förutsättning för demokratin. För att vi vägrar gå med på att samhällsdebatten domineras av konservativa och reaktionära åsikter.

Så vi är här nu och det finns väldigt mycket att hugga tag i. Göteborg är en splittrad stad. Askimsborna lever i snitt längre än Angereds-borna. Staden ska envist lanseras som en evenemangsstad, men varken Bruce Springsteen eller Håkan Hellström (jo, kanske Håkan – fast det får vi tala om en annan gång) kan släta över ojämlikheterna som delar människorna. Åtgärder som borde påbörjats för länge sedan uteblev och ledde till situationer som nu är akuta.

Vi är här nu, för att rapportera från våra närområden, avslöja missförhållanden och korruption, för att syna besluten och för att ifrågasätta prioriteringarna. Vi är här för att den som är köpstarkast inte ska kunna köpa sin röst i alla kanaler.

Den som inte syns kan lätt tro att den är ensam och något är sjukt när stora grupper i samhället sällan får komma till tals. Nu börjar vi ett strävsamt och långsiktigt arbete för en lokal journalistik som är demokratisk, modig, snabb – men också eftertänksam.

Det är vår uppgift att föra samman Göteborgs separata världar och utmana gamla sanningar.

Därtill ska vi berätta om spännande forskning, tipsa om roliga evenemang och lyfta de positiva krafter som jobbar mer än vad de syns.

Vi är också här för att föra viktiga och brådskande samtal. Ett år före valet ritar vi om den mediala kartan och startar ett forum för konstruktivitet och enande.

I en tid när skyttegravar grävs allt djupare i åsiktskriget och högerpopulismen intagit västvärldens högsta politiska post är det lätt att misströsta, klaga och peka finger, men det kan inte vara allt. Det får inte vara allt.

Tillsammans måste vi också släppa in nya idéer och frisk luft. Utan det kan vi bara fungera som en skrikande bromskloss till den människofientliga högervridningen och rasismen. Det duger inte.

De som säger att det inte går att starta en tidning utan privata storbanker i ryggen tenderar också att tro att annat inte går.
Som att det är omöjligt, onödigt, rent av omoraliskt, att samfinansiera samhällssatsningar så att även de individer som inte har det så fett får ökad trygghet.

Vi vet att de har fel. Vi vet att trygghet lägger grunden för frihet och att frihet skapar mod att våga ta nya steg. Vi vet att de stora pengarna tenderar att hålla fast vid smutsig industri om den är lönsam – fast framtidens alternativ redan är här.

Så vi fyller vår ledarsida med skribenter och forskare som är strålande på att presentera hållbara lösningar. Som vet vad det finns för möjligheter att ställa om energiförbrukningen så att den blir gångbar även för våra barnbarn. Som kan resonera om praktiska möjligheter att hjälpa upp dem som trygghetssystemens nedmontering tvingat nedåt. Som på ett pedagogiskt sätt kan förklara varför och hur vi faktiskt ska få lika rättigheter för alla.

Vi är här nu och vi är här tillsammans.

Våra tipskanaler och våra debattsidor står öppna för dem som vågar. För dem som vågar ifrågasätta och larma, men också för visionärer.

Klä in Scandinavium i solceller! Bygg ett nytt stadshus i Bergsjön! Ersätt bidrag med medborgarlön! Slå samman kommunens fritidsgårdar med pensionärskaféer! Eller?

Kom igen och våga.

Tillsammans måste vi börja skapa alternativ som inte bara släcker bränder.

Skriv en debattartikel på upp till 4000 tecken om din samhälls-förbättrande idé och mejla den till goteborg@etc.se.

Eller tipsa oss om världs-, stads-, eller kvartersförbättraren som du vill se i tidningen. Berätta om oss för din mamma, din granne och kioskägaren på hörnet, kanske har de uppslag vi skulle kunna omsätta till viktiga artiklar.

Fråga pedagoger, städare, ingenjörer eller vem helst just du känner vad de vill läsa om och kontakta oss sedan.

Vi är här nu, nu är tid att hugga i.