Ledare. Sanna Schiller.

2015-05-30 08:44
”Som medborgare känns det definitivt bra att bo i en stad där de politiska företrädarna gör det enda rätta och slår fast att det inte ska gå att tjäna pengar på våra barns skolgång.”  Bild: Jessica Gow/TT
”Som medborgare känns det definitivt bra att bo i en stad där de politiska företrädarna gör det enda rätta och slår fast att det inte ska gå att tjäna pengar på våra barns skolgång.”

Våra skattepengar används inte som det är tänkt

Gruppen elever som det går sämre för, sett till betyg, växer stadigt. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Friskolornas riksförbund är arga på det rödgrönrosa styret i Göteborg. Anledningen är en formulering i årets förslag till budget som säger att: ”Staden motsätter sig etablering av aktiebolagsdrivna skolor som delar ut vinst till ägarna.” 

Ulla Hamilton, vd för Förskolornas riksförbund, uppmanar på GP:s debattsida (23 maj) alla huvudmän som får avslag på grund av utdelning att överklaga beslutet. 

Det finns stora pengar att tjäna i skolbranschen och friskolevurmarna upplever att deras existens är hotad i Göteborg. 

Som medborgare känns det definitivt bra att bo i en stad där de politiska företrädarna gör det enda rätta och slår fast att det inte ska gå att tjäna pengar på våra barns skolgång. 

I samma veva som budgetförslaget presenteras släpper tidningen GT (22 maj) ett intressant avslöjande om en friskoleägare i staden. När GT för något år sedan listade Västsveriges dyraste bilar dök en företagare inom förskolebranschen upp som ägare till en splitterny BMW X5. En bilmodell som bland annat används av Säkerhetspolisen när de kör landets riksdagsledamöter och medlemmar ur kungahuset. 

Som sagt, det finns pengar att tjäna i skolbranschen.

När kommunen lät en revisionsfirma gå igenom ekonomin i den förskola som företagaren driver i Göteborg dök den svarta BMW:n upp i bokföringen. Dessutom har leasingkostnader, fordonskatter, försäkringar och trängselskatt förts upp på förskolans konto, enligt revisionsrapporten som ifrågasätter flera utgifter som nu utreds av åklagare.

Förskoleägarens försvar i GT är riktigt taffligt: ”Bilen tillhör förskolan. Det är vår reservbil.” 

Det verkar ytterst otroligt att en förskola med ett sextiotal inskrivna barn har en lyxig BMW med sju platser som reservbil för utflykter. 

GT:s granskning visar dessutom att det inte bara är förskolans bilar som kan ifrågasättas: facket har anmärkt på arbetsmiljön och en tillsyn som genomfördes häromåret visade på brister även för barnen. 

Förskolan med lyxbilar är självklart bara ett exempel. Det visar dock att det inte lämpar sig att driva skolor som företag; det öppnar uppenbarligen upp för alldeles för många frestelser. 

 I stället för den av liberaler så hyllade valfriheten borde det absolut viktigaste vara att alla elever ska kunna lita på att deras skola erbjuder en bra utbildning.

Så är det inte i dag. Skolan har under flera år monterats ner och olika elevgrupper samlas på olika skolor. Högpresterande elever samlas på vissa skolor, ofta friskolor, medan elever som har det tuffare samlas på andra, ofta kommunala skolor. Gruppen elever som det går sämre för, sett till betyg, växer stadigt. 

Samtidigt växer det överskott som de vinstdrivande friskolorna gör. 

Våra gemensamma skattepengar används
inte som det är tänkt, till eleverna och skolans personal. Exemplet ovan visar att skattepengar bland annat används till att köpa extremt dyra bilar. 

Så får det inte gå till. Därför är det helt nödvändigt att sätta stopp för skolor som drivs som företag och delar ut vinst. 

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.