Ledare. .

2014-08-16 06:00

Skolor lär tjejer att springa i högklackat

Året är 2029 och Pernilla 23 år har precis hittat ett par fina lila trosor inne på H&M. I kassakön upptäcker hon dock besviket att trosan kommer med en varningslapp, som sitter bredvid tvättrådslappen. Den informerar konsumenten att trosan eventuellt kan uppmuntra till att bäraren blir våldtagen och att den ska användas på egen risk. Etiketten är en del av de olika klädföretagens så kallade ”rapesafe”-kampanjer. Man lanserade dessa som en våldtäktspreventiv åtgärd, då man upptäckte att våldtäktsoffrens underkläder, av någon märklig anledning, var en avgörande faktor i både rättegångar och förundersökningar. Genom att uppmuntra kvinnorna att själva göra ett klokt val, hoppades kampanjens förespråkare att man skulle reducera antalet våldtäkter. På vissa klädkedjor har man även introducerat ett snarlikt system gällande längden på kjolar och klänningar. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Pernilla tar sedan en fika med sin lillasyster Elin, som precis har haft temadag på sin gymnasieskola. Den handlade om våldtäkt och sexuella övergrepp, och det var obligatorisk närvaro för skolans alla tjejer. Under dagen fick de bland annat göra stämbandsövningar tillsammans med musikläraren. Detta för att tjejerna ska orka repetera nej trots att de blir misshandlade, är rädda och/eller på andra sätt är i underläge då de blir våldtagna. Tjejerna uppmuntras till att göra dessa övningar hemma, minst en gång i veckan. Medialäraren rekommenderar tjejerna att installera decibelmätarappar på sina smartphones. Nyligen har man uppgraderat dessa så att de automatiskt börjar att spela in ljud, om telefonens ägare skriker tillräckligt högt. Genom att själva spela in våldtäkten de utsätts för, kan kvinnorna öka sina chanser att rättsväsendet tror på dem när de polisanmäler sina våldtäkter. Tjejerna kan dessutom använda ljudfilen som ett bevis på att de skrek såpass högt, att förövaren rimligtvis måste ha förstått att han begick en våldtäkt. I praktiken har dock appen inte funkat som en skulle ha önskat då den kräver en hel del batteritid. Och alla våldtäktsoffer har ju faktiskt inte möjlighet att skrika. Men man kan ju ha den ändå. Just in case liksom. Under dagen så får de även lära sig hur man uttrycker sig verbalt då man umgås med killar. Det gäller att formulera sig tydligt så att killarna inte blir förvirrade och tror att man kommer med sexuella inviter när man pratar med dem, säger läraren. Temadagen avslutas i gymnastiksalen där tjejerna får lära sig hur de ska kontrollera sitt kroppsspråk, så att de inte råkar uppmuntra killar att tafsa och i allra värsta fall våldta dem. Den allra sista övningen har gett Elin skoskav. Tjejerna fick nämligen göra springövningar i högklackat, så att de kan fly snabbt om de hamnar i hotfulla situationer under fester och utekvällar. 

Senare på kvällen ska Pernilla ut på en klubb med sina vänner. Vid garderoben får tjejerna små alkoholmätare i läckra färger. Företaget som har lanserat dem, råder kvinnor som har druckit alkohol att blåsa i en sådan innan de umgås ensamma med män. Om de är för onyktra ska de undvika att vara ensamma med mannen. Just in case liksom. Man vet ju aldrig vad han kommer att göra annars. 

Pernilla går hem tidigt den natten. Att ständigt behöva oroa sig för att bli våldtagen gör henne helt utmattad. Hon vet innerst inne att det inte är hennes fel om hon blir våldtagen, det är ju våldtäktsmannen som har begått ett brott. Men hon har sett alltför många friande våldtäktsdomar, där mannen har fått gå fri trots att man både inom och utanför rättsväsendet har ansett att han har våldtagit kvinnan. Därför tar hon alltid det säkra före det osäkra. Just in case liksom. Svensk lagstiftning kan man ju inte lita på. Hade den varit något att ha, så hade man till exempel infört en ordentlig samtyckeslagstiftning där under typ 2014. Men man bangade och normaliserade våldtäktskulturen ännu mer. En term som dagens ungdomar ingenting vet om, eftersom deras skolor är för upptagna med att lära tjejer att springa i högklackat. Pernilla suckar och tar fram sina nycklar ur handväskan. I den ligger det numera också en alkoholmätare. Den är leopardmönstrad.