Ledare. Sanna Schiller.

2014-08-22 06:00
”På kort tid har alltså tre borgerliga politiker, varav en är vår statsminister, fört debatten om invandring, flyktingmottagning och tiggeri åt SD:s håll. Det är djupt obehagligt.”

Reinfeldt ger SD utrymme att plocka billiga poäng

Om drygt tre veckor är det val, kommer privatiseringshelvetet att fortsätta eller ska vi börja att värna det gemensamma igen? Den 14:e september vet vi. Men redan nu står det klart att den politiska debatten har tagit en obehaglig vändning. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fram till sitt sommartal har Fredrik Reinfeldt varit tydlig mot SD, deras politik är inte önskvärd. Men med sitt tal, som hölls under Moderaternas valupptakt, ritade han om bilden rejält. Genom ett uttalande om flyktingmottagande som med största sannolikhet kommer att ändra debattklimatet i Sverige: 

”Jag kan redan säga att det kommer att bli omfattande kostnader för att ta emot dessa människor. De är så pass omfattande att det kommer att lägga ytterligare restriktioner för vad som finns utrymme för i offentlig finansiering. Därför lovar vi nära nog ingenting i den här valrörelsen, det kommer inte att finnas utrymme för det.”

I sitt tal säger Reinfeldt att Sverige ska ta emot flyktingar som flyr för sina liv, men det kommer att innebära att mer resurser till välfärd eller andra satsningar inte kommer att bli verklighet, nu måste vi ha hand om flyktingarna. 

För de allra flesta är det självklart att vi som ett välmående land ska välkomna alla de som tvingas att fly sina hemländer. 

Men vi får och ska aldrig ställa flyktingmottagning mot välfärden.

Det är en farlig beskrivning som öppnar för SD och ger dem utrymme att plocka billiga poäng. 

Ett dygn efter Reinfeldts uttalande satt Åkesson oemotsagd i Agenda och citerade honom och hävdade att flyktingmottagningen går ut över andra satsningar, som välfärden. 

Vilket är ljug. Regeringen Reinfeldt har sänkt skatten med 140 miljarder, det är därför det inte finns tillräckligt med pengar till välfärden. Men det vill regeringen naturligtvis inte prata om och i stället handlar debatten nu om flyktingströmmar och invandring. Exakt vad SD vill. 

Reinfeldt är inte ensam om att närma sig SD:s rasistiska retorik. Två borgerliga kandidater från Göteborg har nyligen gått ut i medier och bekänt färg. 

Först ut var KD:s Gunilla Gomér (Nyheter24 den
4 augusti) som tycker att ”det är orimligt” att flyktingar ska få återvända till sina hemländer och hälsa på. Hon menar på fullt allvar att utlandsresor och semester inte ska vara möjligt för den som en gång har flytt krig. Inte nog med att Gomér uppvisar en fruktansvärd människosyn, hon har också enligt lagen fel. Har du PUT/medborgarskap har du rätt att resa vart du vill och när du vill.

Nästa fadäs står den moderate riksdagsledamoten och göteborgaren Cecilia Magnusson för. På DN Debatt (13 augusti) skrev hon att tiggeri borde förbjudas:

”Att införa ett förbud skulle minska risken att fattigdomen permanentas.”

Helt i linje med SD:s rasistiskt drivna politik. 

Magnusson väljer att blunda för att det inte går att förbjuda fattigdom och passar på att fiska röster i SD:s grumliga bakvatten. 

På kort tid har alltså tre borgerliga politiker, varav en är vår statsminister, fört debatten om invandring, flyktingmottagning och tiggeri åt SD:s håll.

Det är djupt obehagligt. 

Valet om tre veckor handlar om vilket Sverige vi vill ha. Ska vi fortsätta att gynna de som redan har eller vara solidariska med våra medmänniskor? 

Svaret borde vara självklart. 

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.