Ledare. Gert Gelotte.

2018-03-09 03:00
Foto: Hasse Holmberg / TT

Politiker har inte legat på något kyrkgolv

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Vi fick en vargavinter. Människor som står längst ner på den sociala respektskalan har farit fruktansvärt illa i en hård sibirisk ostvind med nattemperaturer under minus tio grader.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det behöver inte bli så nästa vinter. Vi kan besluta oss för att behandla alla människor som människor och inte några som vore de råttor på två ben.

Jag är volontär på Station Nord, ett övernattningsboende för hemlösa EU-medborgare i Göteborg. Flertalet är rumänska romer. Många är tiggare, men inte alla. Kommunen bekostar boendet. Räddningsmissionen ställer upp med personal och volontärer. Restauranger och butiker skänker mat.

Station Nord har 30 sängplatser, de enda som finns i Göteborg för hemlösa EU-medborgare. Som ett komplement finns Nattöppen kyrka där gästerna ligger på golvet. Kalla nätter har runt 75 hemlösa sovit i kyrkorna, utlånade av församlingar i Svenska kyrkan.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning av hemlösheten, genomförd 3–9 april 2017, finns 839 akut hemlösa i Göteborg. Alla är inte uteliggare. Men å andra sidan räknar Socialstyrelsen enbart hemlösa med svenskt personnummer. Hemlösa EU-medborgare, papperslösa och ensamkommande ungdomar som ”försvunnit” finns inte med i statistiken. Bland dessa finner vi sannolikt flertalet uteliggare.

I höstas frågade jag en erfaren fältarbetare från Social resursförvaltning hur många hemlösa EU-medborgare han räknade med skulle stanna kvar i Göteborg över vintern? Han svarade 200 till 300.

Några finner egna övernattningslösningar. Men säg att vi skulle behöva cirka 150 sängplatser i Göteborg för att kunna garantera att ingen behöver sova utomhus – åtminstone inte på vintern.

Det kan låta mycket, men är mycket modest jämfört med Hamburgs Winternotprogramm (vinternödprogram). Sedan 1992 garanterar Hamburg att ingen som befinner sig i staden från november till april behöver sova på gatan. Det kostar ingenting att övernatta och den som vill får vara anonym.

Enligt Hamburgs officiella hemsida finns denna vinter 873 sängplatser i sovsalar. Skulle platserna inte räcka står bostadscontainrar i beredskap. Den 15 januari 2016 toppade Hamburg med 1 040 sängplatser.

I Göteborg stängs Station Nord den 15 mars. Huset skall rivas. Det har varit känt under lång tid. Ändå finns ingen ersättningslokal. Det var meningen att även Nattöppen kyrka skulle stänga 15 mars, men som en nödåtgärd håller kyrkor öppet i ytterligare några månader. Tid för eftertanke och planering har inte saknats.

I höstas behandlade politikerna i Social resursnämnd mitt medborgarförslag (så kallat Göteborgsförslag) att med Hamburg som förebild utfärda en tak över huvudet-garanti.

Förslaget avvisades enhälligt. Alltså även av politiker från partier som vanligtvis har hög svansföring när solidaritet och medmänsklighet kommer på tal. Men snacka går ju.

I motiveringen till avslaget kunde man bland annat läsa följande: ”Som förvaltningen påpekar så kan redan i dag alla personer som vistas i Göteborg få nödbistånd av Socialtjänsten, det kan till exempel vara i form att övernattning om det bedöms nödvändigt.”

Den byråkratiska tonen är plågsam. När och för vem är det inte nödvändigt att övernatta inomhus? Och är det verkligen i enlighet med socialtjänstlagens bokstav och intention att människor skall erbjudas kyrkgolv att sova på för att inte riskera att frysa ihjäl.

Förra vintern var jag volontär i Nattöppen kyrka. Jag önskade att vi fått besök av några politiker, gärna från Social resursnämnd. Att de skulle övernatta var för mycket begärt. Det inser jag. Men de kunde ha testat hur det är att ligga på ett iskallt stengolv i en kyrka.

Vill de provligga i år finns liggunderlag i cellplast. Sådan lyx fanns inte förra året. Då var en tunn filt det bästa vi kunde erbjuda.

Men viktigare än att beklaga det förflutna är att fundera över hur vi skall ha det nästa vinter. Kanske blir den inte lika kall som i år. Men även under en mer normal Göteborgsvinter, blöt och kring noll grader, far hemlösa fruktansvärt illa.

Varför inte se till att alla kan sova inomhus i en säng? Uteliggarna, även hemlösa romska tiggare, är människor som har rätt till detta minimum av respekt.

Om alla goda krafter samarbetar kan Göteborg lova att ingen som befinner sig i stan behöver sova på gatan – åtminstone inte på vintern.