Ledare. Sanna Schiller.

2014-10-18 06:00
Det är uppenbart att något är allvarligt fel när den personalstyrka inom polismyndigheten som har motarbetat människohandel har tvingats att pausa hela sin verksamhet på obestämd tid, skriver Sanna Schiller. Bild: kassandrapoised/CC BY-NC 2.0
Det är uppenbart att något är allvarligt fel när den personalstyrka inom polismyndigheten som har motarbetat människohandel har tvingats att pausa hela sin verksamhet på obestämd tid, skriver Sanna Schiller.

Ofattbart ovärdig omfördelning

När mörkret faller cirkulerar bilarna utanför matbutiken på Hvitfeldtsgatan, det har de gjort så länge jag kan minnas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Göteborg vet alla att det går att köpa en kvinnas kropp på Rosenlund. Priset är några ynka hundralappar.

I förra veckans upplaga av ETC Göteborg avslöjades att människohandeln ökar i Göteborg. Men trots det pågår knappt något polisiärt arbete för att stoppa människohandeln.

Ett tiotal rumänska och moldaviska kvinnor har sålt sex i Rosenlund sedan en längre tid. Sedan några veckor tillbaka har föreningen Rosenlundstödet sett en påtaglig ökning av antalet kvinnor. Enligt Jonna Boström, Rosenlundstödets föreståndare, har människohandeln exploderat och det kommer nya kvinnor varje vecka. Nu är det ungefär 25 kvinnor från Rumänien och Moldavien som säljer sina kroppar på gatan i centrala stan.

Det finns ingen färsk kartläggning av sexhandeln i -Göteborg, inget vet hur omfattande den faktiskt är. Förra våren stoppades nämligen polisens traffickinggrupps arbete helt. Resurserna flyttades till arbetet med att få slut på de många skottlossningarna. 

Polisen har alltså ingen koll på hur situationen ser ut i dag, men de bekräftar Rosenlundstödets bild att människohandeln har ökat rejält de senaste veckorna.

Men polisen står handfallna. Trots att skottlossningarna har minskat finns det inte en enda polis som jobbar heltid med att stoppa den olagliga sexhandeln i Göteborg. Det är under all kritik. 

I somras var vi många som chockades av tidningen GT:s avslöjande att kvinnor säljs som slavar för 2 000 euro på den svarta marknaden i Göteborg. För 2 000 euro, en månadslön, köpte män en kvinna ”på livstid”. Männen fick göra precis vad de ville med kvinnorna, de satt på äganderätten. 

”Hon kan ta hand om dina barn, städa och ja, vad du gör med henne är din sak, är säljargumentet”, berättar en av de göteborgare som har fått erbjudandet, för GT. 

Även detta känner polisen till och kallar det för vad det är, slavhandel. Men de kan inte göra något för att stoppa slavhandeln, eftersom polismyndigheten omdisponerat sina resurser för att få stopp på skottlossningarna. Den personalstyrka inom polismyndigheten som har motarbetat människohandel har tvingats att pausa hela sin verksamhet på obestämd tid.

Det är uppenbart att något är allvarligt fel. När polisen ligger lågt har människohandlarna självklart uppmärksammat att det finns utrymme att expandera i Göteborg och gör det snabbt. Fler och fler kvinnor utnyttjas och staden tittar på.

Jag är satans trött på att våld och brott mot kvinnor är en kvinnofråga och att det är upp till ideella föreningar och kvinnojourer att stötta alla dessa kvinnor när samhället gång på gång sviker. 

Varför är det självklart att brott mot kvinnor alltid ska nedprioriteras? Varför är protesterna inte fler och högre? Varför rasar så få politiker?

Det är ofattbart ovärdigt att polisen tvingas omfördela sina resurser och bara kan beklaga att de inte kan utreda människohandeln som i allra högsta grad är olaglig. 

När sexhandeln och utnyttjandet av kvinnor ökar kan vi inte längre blunda för konsekvenserna som polisens resursbrist leder till. 

Det är fan nog nu.