Ledare. Sanna Schiller.

2016-02-27 08:10
Gränskontroll på Hyllie station utanför Malmö.  Bild: Johan Nilsson/TT
Gränskontroll på Hyllie station utanför Malmö.

Nazisterna har medvind nu

Ska vi säga till Syriens folk, som flyr sina sönderbombade städer att de måste vänta lite, kan de kanske komma om ett halvår eller så, när vi har pausat klart i Sverige?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under oktobers 14 sista dagar i fjol hände något. Ett asylboende någonstans i Sverige attackerades dagligen, det visar tidningen Expos granskning. Terrorvågen mot asylboenden innefattar flera mordbränder, skadegörelse, hot och en handgranat.

När denna text skrivs härjar protesterna mot de tolv planerade flyktingboendena i Göteborg. Boende i framför allt Fiskebäck och Askim vill inte ha några asylboenden i sitt -närområde och hänvisar till ökad brottslighet och förlorad havsutsikt med rasande huspriser som följd. Medmänskligheten är obefintlig. Ny statistik från Brottsförebyggande rådet visar dock att anmälda vålds- och sexualbrott har minskat de senaste två åren. Flyktingar är inblandade i mindre än en procent av de ingripanden som polisen gör i Sverige. Det visar statistik som Dagens Nyheter har tagit fram. En ökad invandring innebär inte per automatik ökad brottslighet. Men det verkar ingen bry sig om. 

I princip varje dag möts vi av olika förslag på hur Sverige ska begränsa antalet asylsökande. -Avsändarna är politiker, såväl sossar som -moderater och ledarskribenter på liberala tidningar. 

I mitten av februari skrev Alice Teodorescu, chef för Göteborgs-postens ledarsida, en text om hur Sverige måste slopa förmånerna för papperslösa. Helt i linje med förslaget från Moderaterna om att kommuner bör få rätt att neka försörjningsstöd till den som har fått avslag på sin asyl-ansökan. 

Teodorescu menar att regeringen bör skrota allt utom akutvård för papperslösa. 

Någon dag senare stod Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, i SVT Agenda och sade:

”Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus och en migrationspolitik som fungerar i verkligheten.”

Nyordet flyktingpaus är vidrigt. Ska vi säga till Syriens folk, som flyr sina sönderbombade städer att de måste vänta lite, kan de kanske komma om ett halvår eller så, när vi har pausat klart i Sverige? 

Att påstå att vi i trygga Sverige behöver en paus från de som flyr för sina liv är oförsvarbart. 

De övriga partierna är inte mycket bättre. Sossarna och MP har gjort vad de har kunnat för att inskränka asylrätten och Centerpartiet och Liberalerna vill sänka ingångslönen för nyanlända med motiveringen att de annars inte kommer att få jobb. Det är helt uppenbart att de använder nyanlända som ett svepskäl för att att sänka LO-kollektivets löner. 

Mönstret är tydligt. Signalen som ska skickas till asylsökande är: kom inte hit! Här får ni inga rättigheter, inga jobb, eller möjligtvis ett lågavlönat jobb, och ingen sjukvård, om du inte är akut sjuk. Det finns ingenting att hämta här. Som asylsökande ska du avskräckas ifrån att fly till Sverige. Du är inte välkommen hit. Vi måste nämligen pausa lite. 

I detta samhällsklimat ser nazister sin chans att härja fritt. I mitten av februari tog flera personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen sig in på Kungälvs badhus och agerade ”trygghetsvärdar”. Någonting har hänt. Nazisterna har medvind nu och känner inte längre något behov av att gömma sig. Det gör mig förbannat rädd. 

Vi som står upp för människovärde och solidaritet måste samla oss. Organisera oss. Vi kan inte titta på när vårt samhälle plockas isär.