Ledare. Laila Vianden.

2017-05-11 03:00

Motdemonstranters närvaro ett meddelande till nazisterna

Nazism, nyfascism och ultranationalism är förkastligt” – ett rakryggat moraliskt ställningstagande som de flesta lyckligtvis kan enas kring. Beroende på vem du är drar du möjligen lite varierande politiska slutsatser utifrån ställningstagandet.

Flertalet liberala debattörer är exempelvis mycket noga med att påpeka att när extremhögern är bottenlöst förkastlig är vänstern alltid lika klandervärd. Vi må aldrig glömma totalitarismen i de forna öststaterna. Moderaterna och Svenskt näringsliv å sin sida anser att nyfascismen är ytterst osmaklig. Och samtidigt ändå fullt möjlig att ge inflytande och söka stöd från. Särskilt kring förslag som skjuter ner vänstern och socialdemokratin. 

Ett annat nygammalt inslag i debatten (och gissningsvis en stigande trend) är även att vänstern måste fördömas när centrismens kärnväljare röstskolkar eller när högern förlorar väljare till ultrahögern. Här blir enighet och uppslutning plötsligt av yttersta vikt. Efter valet i Frankrike klingade en underton av att alla bör jubla över Macrons seger – lättnad är inte en tillbörlig känsloyttring. Apropå totalitarism.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Samtidigt är det mycket svårt att föreställa sig en situation där en moderat partiledare manar sina väljare att stödja vänstern, och ganska svårt att föreställa sig att C och L tar konsekvenserna av sin hårda linje mot SD och bryter samarbetet med M. Huvudsaken tycks vara att just vänstersympatisörer röstar fram just nyliberaler till makten, helst utan sura miner eller oro inför att mer av samma politik fördjupar problemen. 

Med andra ord: moralen äger en enorm potential för skiftande politiska slutsatser och handlingar.

Utanför det rikspolitiska planet har vintern i Göteborg varit tung – en nazistisk rörelse i medvind resulterade i misshandel och ett flertal bombattentat. Under våren har dessutom flera delar av offentligheten börjat släppa in nazister i värmen: Bokmässan, Alme-dalen, debattstudion. Det är lätt att känna uppgivenhet – nazismen kommer accelerera fritt, fram till ett nytt Malexander, en ny John Hron, nya seriemördare och fler sprängattentat.

Men samtidigt är det någonting i Göteborg som bryter mot framgångsmönstret, någonting här är annorlunda.

En kort historik ger följande:

• November 2016: sprängdåd mot en vänsterlokal i Linnéstaden.

• Januari 2017: sprängdåd mot ett flyktingboende i Järnbrott, där en personal skadas svårt.

• Skarp bomb hittad vid flykting-boendet på Lilleby Camping.

• Flygbladsutdelning vid Järntorget. En förbipasserande kvinna slänger flygbladet ifrån sig, varpå hon misshandlas och filmas. 

• Flertalet vänsterorganisationer arrangerar en motmanifestation för att visa att NMR inte är välkomna.

• Februari: Nazisterna återvänder för ny flygbladsutdelning vid Järntorget. För att sedan närapå försvinna från staden. 

Någonting verkar ha inträffat under slutet av februari.

Det finns en enkel förklaring, visar det sig, i en ganska enkel regel – om att vara flera samt att vara där.

En äldre vänsterprofil berättar att några personer bestämde sig efter att nazisterna återvände efter motmanifestationen. De började samlas vid torget varje lördag i syfte att markera sin närvaro, och att visa att de inte accepterar att nazister går omkring mitt i arbetarrörelsens hjärta och trakasserar förbipasserande. Initiativet växte snabbt, olika organisationer såsom Allt åt alla och Ung vänster anslöt och slog upp bokbord. Och det fungerade. Nazisterna började snabbt undvika både Järntorget och Göteborg. Då och då passerar någon enstaka ”nationell” platsen för att kolla läget. Men varje gång har bokborden och stödjande människor funnits på plats. 

Ur det moraliska ställningstagandet följer en mängd möjligheter, bland annat den att dra praktiska eller politiska slutsatser kring innebörden av att någonting är förkastligt. Högern begriper det och förlorar aldrig fokus på att driva sin egen politik, på att angripa vänstern eller att försöka få den att göra som man vill. Det är egentligen inte särskilt upprörande och borde inte stjäla alltför mycket uppmärksamhet, varken från vad vänstern eller ett brett initiativ mot fascism och nazism vill uppnå.

Oavsett vilka slutsatser du drar, kom ihåg: Det enda som hjälper är att vara fler än de nazister som angriper. Gå gärna på nästa manifestation. Kom gärna till Järntorget. Din närvaro är ett meddelande i sig.