Ledare. Hanna Strömbom.

2017-07-25 03:00

Lek inte med barnens hälsa

En läkare jag talat med blev uppringd av en bekymrad far som inte ville vaccinera sitt barn. Pappan var rädd för att det skulle finnas aluminium i vaccinet. Läkaren slog fast att mängden är så försumbart liten att den inte är farlig och särskilt inte i paritet med följderna av de sjukdomar vaccinet skulle skydda mot – men det var förstås upp till pappan att ta beslutet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

De talade länge och väl och när samtalet närmade sig sitt slut ville pappan gärna tipsa om ett mirakulöst medikament som dykt upp på marknaden – kolloidalt silver.  

Ett uns aluminium i ett fungerande läkemedel gick alltså inte, men däremot gärna silver – som kroppen inte har någon nytta av och som inte har några välgörande effekter. Adjö.

Som ni förstår var detta nu ganska länge sedan. Det där outtalbara silvret har slutat trenda. Enligt livsmedelsverket kan vatten med de närmast nanostora partiklarna av silver rent av “ha skadliga hälsoeffekter”.

Strax innan det igen twittrade en affärsman, numera president i USA, att barnvaccin orsakade autism. Att den omtalade artikel som uppgiften grundats i långt innan tweeten rent av dragits tillbaka av den publikation som tryckt den var visst inte så noga. Skräm folket, gör dem rädda för myndigheter. Den fulaste sorten av populism.

Här hemma kom ett våldsamt bakslag för tilltron till vaccinationerna när svininfluensapandemin hotade. I efterhand har det rapporterats att barn drabbades av narkolepsi sedan de tagit vaccinet Pandemrix. Orden känns för små, men det går bara att beklaga. Att sätta det i paritet till att Pandemrix bara kunde förkorta sjukdomsförloppet något är sorgligt. Katastrof för drabbade individer, och för opinionen.

Samtidigt måste det vägas in att de drabbade uppgår till en på tio tusen. Och rädslan för den första pandemin på 41 år var stor. I egenskap av astmatiker kunde min vårdcentral inte få in mig snabbt nog. En influensa som kunde medföra lungsvikt är ingen lek för människor med luftrörsproblem, för att inte tala om äldre och skröpliga personer. Om pandemrix alls var meningsfullt eller ej är en egen historia, det är lätt att vara efterklok. Men den massvaccineringen bör betraktas som ett eget kapitel – pandemier hotar mycket sällan.

 

"Säkert är dock att kikhosta, liksom difteri, polio, påssjuka och mässling gick ner drastiskt när vaccination infördes – vände stadigt uppåt när vaccinet togs bort och såklart minskade igen efter återinförandet."

 

Den där astman förresten. Jag föddes under den långa radda av år när svenska barn inte vaccinerades mot kikhosta. Fick således kikhosta. Som blev en lunginflammation. Som enligt en rad läkare är orsaken till en bestående astma. Fråga mig inte riktigt hur det hänger samman – men jag är på inget vis ensam.

Det har ansökts om forskningsmedel för att reda ut vad bristen på vaccin ledde till, men de här barnkullarna är ju redan journalister och sjuksköterskor och byggnadsarbetare – vuxna helt enkelt, och kanske är det alldeles rimligt att lägga de pengarna på något annat. Vårdpersonal verkar överens om att de finns ett samband, det får räcka så. Säkert är dock att kikhosta, liksom difteri, polio, påssjuka och mässling gick ner drastiskt när vaccination infördes – vände stadigt uppåt när vaccinet togs bort och såklart minskade igen efter återinförandet.

I dag får barn kikhostevaccin. Eller, de kan få. Det hänger på föräldrarna. Tidigare i år konstaterades flera fall av mässling i Västra Götaland. Det gäller alltså en sjukdom vi genom vårt välstånd lyckats bli av med, men som vaccinationsmotståndare vill undvika.

I början av sommaren rapporterade GT att vårdnadshavare, smaka på ordet i sammanhanget, erbjöd andra att låta smitta sina barn med mässling. Mässling är ett mycket smittsamt virus som kan ge följdåkommor som öron-, bihåle- eller lunginflammation och i allra värsta fall leda till leda till en inflammation i hjärnan. Det är inte vattkoppor vi talar om. Att vilja utsätta barn för detta bör snarast betecknas som misshandel.

Genom tiderna har biståndsorganisationer vittnat om att det ibland är svårt att få lokalbefolkning runt om i världen att vaccinera sina barn. Det rör sig då om platser dit organisationerna kommer utifrån och den allmänna tilltron till myndigheter och/eller främmande aktörer med rätta kan vara låg – biståndsorganisationer rör sig som bekant oftast i oroliga eller raserade regioner. Det gäller inte här. Litar du inte på ett tillfälligt influensavaccin, fine. Strunta i att ta det och ladda upp med munskydd och handsprit. Men klumpa inte ihop det med det vanliga vaccinationsprogrammet, det är en förmån vi har och beprövat sedan lång tid.

Du kan försöka rida på fördelen att om alla andra ungar är vaccinerade så får inte ditt barn sjukdomen, men kom inte och skryt om det. Att kokettera med ett allmänt vaccinationsmotstånd är för en global överklass – lägg istället den energi ni uppenbarligen har över på att hjälpa fattiga barn som blir sjuka och i värsta fall dör av sjukdomar som våra barn slipper.