Ledare. Hanna Strömbom.

2017-09-12 03:00
”Det spelar mindre roll om vi håller med varandra till hundra procent, vi måste enas mot dem som vill oss illa, mot dem som försöker gjuta. skräck i sin omgivning”, skriver Hanna Strömbom Foto: Ulf Palm / TT
”Det spelar mindre roll om vi håller med varandra till hundra procent, vi måste enas mot dem som vill oss illa, mot dem som försöker gjuta. skräck i sin omgivning”, skriver Hanna Strömbom

Köp inte nazisternas önskan om skräckvälde

Hade vi låtit IS-sympatisörer manifestera sitt hat i en demonstration från Scandinavium till Stadshuset?

Att Polisledningen inte haft ordning på datumet för jom kippur kan man kanske ha viss förståelse för, alla kan göra misstag. Men att en nazistdemonstration förläggs på gator, som visserligen inte går alldeles intill men ändå, runt synagogan är oavsett så historielöst att man häpnar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Att det därtill sammanfaller med den stora samlande högtiden, försoningsdagen då även de judar som mer sällan bevistar synagogan kommer, kan bara repareras genom att polisen bryter upp sitt beslut.

Sverige är anslutet till FN-konventionen för avskaffande av rasdiskriminering. Den trädde i kraft 1969 och välrenommerade kritiker har sedan länge påpekat att lagen hets mot folkgrupp är allt för lam i förhållande till konventionen. Organisationer som NMR utnyttjar detta. De vet precis vart gränsen går, att du måste peka ut en specifik grupp för att fällas. De talar därför hellre om ”folkförrädare”. Ett fluffigt begrepp som troligen innefattar både dig och mig. Ett sätt att dela upp samhället i ett mycket enkelspårigt vi och dom som signalerar att om du inte är med oss så hatar vi dig.

Människor föds in i sin religiösa tillhörighet. Det är en mänsklig rättighet att få utöva sin religion, att få fira sina högtider i fred.

Det är inte en mänsklig rättighet att vara nazist.

Det är något man väljer att bli, väljer att vara.

Man gör det för att skrämma andra människor. För att skrämma judar, muslimer, personer som inte föddes i vårt gemensamma land, meningsmotståndare, du och jag.

De som befinner sig i den lite mindre stinkande änden av den fascistiska skalan behöver extremisterna. Andra grupper tjänar på att NMR sätter upp klistermärken med snaror och texten ”Reserverad för folkförrädare”. För så länge någon är värst så är de andra mer okej. Åt andra hållet – ju mer okej de minst dåliga blir, desto mer öppnas dörren för dem som är värst.

”När man börjar ge efter för fascister så kommer det bara att eskalera, aldrig att minska” konstaterar ETC:s grundare Johan Ehrenberg.

Han har rätt. Och det började inte med nazidemon, började inte med Bokmässan. Glidningen har pågått under lång tid. Inte minst liberaler vill gärna ägna sig åt den pubertala leken att klumpa ihop vänstern med högern. Att den mest radikala svenska vänstern i modern tid inte har några liv på sitt samvete spelar visst ingen roll, fastän vi i dagarna går och väntar på hovrättsdomen mot dem som placerat ut tre bomber i Göteborg, de som nära nog hade ihjäl en människa. Fastän en av bomberna placerades ut riktad mot syndikalister, partivänner till Björn Söderberg som mördades av nazister 1999. Fyra år dessförinnan hade nynazister ihjäl John Hron vid Ingetorpssjön, en halvtimmes resa från Brunnsparken mördades han för sina demokratiska åsikter.

Den där hopklumpande leken måste upphöra. Vi har inte råd med sådana dumheter. Leken syftar naturligtvis till att smutskasta vänstern, men också till att göra SD mer rumsrena. Befattar vi oss inte med någon av dem så har vi inte tagit parti. Och SD är ju i alla fall inte NMR.

Samtalet är farligt tyst. Nog förfasas offentligheten när NMR:s anhängare skriker folkförrädare – kom ihåg klistermärkena – till Gustav Fridolin i Almedalen, men när vi frågar vanligt folk på gatan vågar de inte säga något. Av ett trettiotal tillfrågade vågade en enda vara med i tidningen då vår reporter Christian Egefur frågade människor i Nordstan om demonstrationen i fredags. Om ett par veckor går den vitklädda nazistskaran på raka led utanför portarna till köpcentret.

De vandrar också förbi Heden där vårt tält för Bokmassan står. Vi anordnar en alternativ bokmässa som är öppen för alla som vill diskutera demokrati i ett tryggt rum. Och vi låter oss inte skrämmas. Den dagen nazisterna skrämt oss till tystnad har de vunnit och detta får inte ske. Inte igen.

Det spelar mindre roll om vi håller med varandra till hundra procent, vi måste enas mot dem som vill oss illa, mot dem som försöker gjuta skräck i sin omgivning.

Man bygger inget bestående samhälle på skräck. Se bara på IS.

Man bygger ett samhälle på gemensamma värderingar, på trygghet, demokrati, solidaritet och öppna samtal. Man bygger ett samhälle på att inte dras ner i den våldsamma sörjan och hatet, på att skapa positiva motbilder att jobba för. Så kom och tala med oss! Samhället är vårt.