Ledare. Hanna Strömbom.

2018-09-04 09:59
”Vi är många, många som tror på styrkan i att hjälpas åt, på solidaritetens positiva verkningar för samhället och på en framtid i vilken förståelse trumfar hat”, skriver Hanna Strömbom.  Bild: Pixabay
”Vi är många, många som tror på styrkan i att hjälpas åt, på solidaritetens positiva verkningar för samhället och på en framtid i vilken förståelse trumfar hat”, skriver Hanna Strömbom.
Puffetikett
ETC Göteborg

Kom på valvaka och stärk ditt mod

”Aldrig har vi behövt ­organisera vårt motstånd mer än nu.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I Kungälv lyckades kommunen inte stoppa NMR, polisen tolkade åter sitt regelverk som att nazister måste få medverka i det offentliga rummet. Demokratin är generös mot de odemokratiska.

I förra veckan satt andra nazistgrupperingar i tv och berättade öppet om hur de vill avrätta folkvalda. Starta ett apartheidimperium. Hur de gläds åt SD:s framgångar.


Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141  


På väg till jobbet får jag en nyhetsflash i mobilen om att SD-företrädare delat nazistiskt material på sociala medier. Mellan vagnen och redaktionen river jag ner ett klistermärke från ansiktet på en socialdemokratisk valaffisch. Någon har tillverkat klistermärken med antisemitiska karikatyrnäsor. Nyligen slet jag ner ett annat märke i Stenungsund vars syfte var att driva tesen om ”white genocide”, alltså att mångkulturen skulle hota ”den vita rasen”.

Aldrig har vi behövt organisera vårt motstånd mer än nu. Kraftansträngningar måste till på alla nivåer, bland gräsrötter och fackföreningar, inom juridiken och media, allra helst också ända uppe i regeringen.

Vi behöver kunna stoppa dem som skrämmer och tystar människor. Vi ska inte ha nazister marscherande på våra gator, vi vet vad de vill, vad de varit kapabla till och därtill har de redan utfört terrordåd i vår stad. Brutaliteten mot vår jämlikhet lurar på så många nivåer, attackeras från olika håll. HBTQ-frågor är för alltid mänskliga rättigheter och inget annat. Tragedin i asylfrågor ska ligga i själva flykten, inte i mottagandet. Det är lätt att drabbas av politisk depression och bli modstulen, men upp till kamp nu genast!

Det är redan i full gång. Mängder av människor sliter för att medborgerliga rättigheter och sunda värderingar inte ska svepas bort av den våg av högerpolitik och -aktivism som hotar att dränka samtalen.

Inför valet har många som även annars kämpar för asylrätt och ensamkommandes väl ställt sig på torgen och orkat tala med envisa SD-röstare. Rösta mer mänskligt lyder parollen och kanske kan inget vara mer talande för vår samtid.

Den samlande vänsterrörelsen Momentum är också på stan och möter människor även på mindre  valstugetäta platser.

Det är som en månghövdad massa vi måste vända detta. Och vi kan.

Här på ETC fick vi under sommaren ett hårt ekonomiskt återbetalningskrav från presstödsnämnden. Högern skrattar, de glömmer så gärna bort hur mycket presstöd Svenska Dagbladet lyfter. Men vi är inte högern, vi är ett envist litet mediahus som bärs upp av läsare som ser att vi behövs. Högern skrattar inte lika mycket då 3,6 av 4 behövda miljoner nu samlats in av privatpersoner till ETC stödfond. TACK!

Vi är många, många som tror på styrkan i att hjälpas åt, på solidaritetens positiva verkningar för samhället och på en framtid i vilken förståelse trumfar hat. Vi ska lära våra barn detsamma, säga ifrån när den samtida historieskrivningen förvanskas och kämpa för mänskliga rättigheter. Att demokratin är hotad överraskar längre inte.

Om vi ska orka måste vi organisera oss och det kan vi göra med hopp och tillsammans. Kanske behöver du en ny bekant som är engagerad, kanske en ny idé att ta vidare.

På söndag ordnar vi med små medel en stor valvaka med hjälp av Pustervik.

Kämpar du redan för något särskilt – sätt en pin på rockslaget, skriv det på en t-shirt eller ta med den där lilla foldern om just din solidaritet. Du som står handfallen kommer att kunna möta nya fränder att kavla upp ärmarna med. Kanske kan ni förena era hjärtefrågor.

Klubben visar TV-sändning på storbild, restaurangen fyller vi med underhållning och samtal om vad som händer i valet. För den som vill stötta oss finns ett bokbord med prenumerationserbjudande, och givetvis Johan Ehrenbergs nya bok ”Hoppet”. Med mera, med mera. Klockan 17.00 slår dörrarna upp.

Många kommer att vara nervösa, det är förståeligt, men glöm inte att också fylla på energinivåerna. Inträdet är gratis så ta med en vän och låt oss stötta varandra, det är dags.

Ses på söndag!