Ledare. Hanna Strömbom.

2017-09-05 03:00
”En tonåring på väg från sin fotbollsträning och en tjugoettårig blivande student. Människor dör i gatukonflikter de inte valt att ta del i, skriver Hanna Strömbom. Bilden visar beslagtagna vapen Foto: Polisen
”En tonåring på väg från sin fotbollsträning och en tjugoettårig blivande student. Människor dör i gatukonflikter de inte valt att ta del i, skriver Hanna Strömbom. Bilden visar beslagtagna vapen

Inför visiteringszoner och oberoende utredningar av polisen

I förra veckan meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att han vill undersöka om den danska modellen med visiteringszoner borde införas även här.

Ordföranden för Moderaternas ungdomsförbund, Benjamin Dousa, gick raskt ut och sågade idén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Jag ser stora risker för integriteten och rättssäkerheten”, konstaterade han i SVT.

Det är en naturligtvis en helt legitim invändning. Och för inte så många år sedan var integritet ett kraftigt slagträ i samhällsdebatten. I dag har integritetsargumenten snarast blivit en lyxhållning.

Två små barn. En tonåring på väg från sin fotbollsträning och en 21-årig blivande student. Människor dör i gatukonflikter de inte valt att ta del i. Det är inte Caracas eller Kapstaden, det händer här i vår stad och ingen vet hur många vapen som finns på gatan. Vi ska inte ägna oss åt att skrämma upp allmänheten i onödan, men det behövs knappast i en stad där gängen gör upp oförrätter med skjutvapen i offentliga miljöer.

När vi i juni rapporterade om att Hammarkullen skulle få mer kameraövervakning frågade vi vad boende tyckte om det. Någon tycker att resurserna kunde spenderas bättre på annat och några kände sig utpekade, men de allra flesta var välvilligt inställda.

”Jag tycker egentligen att de borde ha gjort det för längesen. De senaste åren har det blivit lite lugnare här, men jag tror att det är bra med övervakning. Det blir tryggare för både barn och vuxna”, sa Mostafa Gadban.

Man kan diskutera om kamerorna verkligen medför ökad trygghet och inte snarast är en utredningshjälp för mängdbrott, men något har hänt i vågskålarna mellan integritet och trygghet. När SOM-institutet redogjorde för sin stora Göteborgsundersökning i juli höll bara hälften, 52 procent, av göteborgarna med om påståendet att Göteborg är en trygg och säker stad.

Detta måste vi förhålla oss till. Att bli visiterad inskränker integriteten mer än att bli filmad, men trygghetsmålet kan anses vara detsamma.

I dagarna pågår också hovrättsförhandlingarna mot de nazister som försökt spränga människor i luften på tre platser i Göteborg. En person skadades allvarligt. Att det inte gick värre berodde dels på slump, dels på bristande bombkonstruktion.

När andra med högerextrema sympatier smyger runt flyktingboenden och skrämmer boende och personal finns vetskapen om bomberna i bakhuvudet, skräcken lever vidare. Den triumfen borde de nu dömda och deras gelikar inte få vinna.

Och medan vi på ETC arrangerar Bokmassan på Heden ska nazister demonstrera. Vi bör givetvis sätta upp allt fredligt motstånd vi någonsin kan uppbåda den 30 september, visa i reda antal att nazisterna är en sorglig klick mot den stora demokratiska massan. Det gör mig ingenting om polisen också visiterar dem. Deras ideologi bygger på hat och våld, det finns ingen anledning att lita på en samling nazister.

Samtidigt är det viktigt att ha respekt för att alla människor heller inte litar på polisen. Somliga med rätta. Tidigare i år rapporterade vår systertidning Dagens ETC om hur ingen enda polis åtalats för något av de 26 fall där människor dött i polisarrest under de senaste fem åren. I nutidshistorien finns även de omtalade registren av romska personer, liksom det kränkande så kallade kvinnoregistret. Att bara en liten bråkdel av de anmälningar som görs mot poliser leder till åtal är i sig problematiskt. De myndighetsutövare som har våldsmonopol måste granskas noga, annars uppstår en situation där de som skyddar också kan upplevas som ett hot.

Vi behöver polisen. Vi behöver kunna lita på polisen. Och vi behöver lita på att medan polisen kontrollerar medborgare kontrollerar någon pålitlig också polisen.

Morgan Johansson behöver heller inte dyka så djupt sina undersökningar av Danmark förrän han stöter på rapportering om upplopp och bränder i Köpenhamn 2008. En utpekad anledning till dessa var just visiteringszoner. Fältarbetare i Köpenhamn vittnade om hur ungdomar kände sig trakasserade, tvingades att dra ner sina byxor och fick höra rasistiska tillmälen. Det är naturligtvis ingen godkänd anledning till att sätta eld på saker, men ett säkert sätt att skapa motsättningar i ett område är att skapa fronter.

Startskottet till upploppen ska sedan ha varit att en äldre palestinsk man misshandlades med batonger. Ett övergrepp som kanske hade fått mindre dramatiska följder om situationen inte redan varit upphettad. Och nej, Sverige är inte Danmark, men vi närmar oss.

Så Morgan Johansson – utred vad visiteringszoner kan vinna. Utgå ifrån att de var för sig ska upprättas mycket tillfälligt. Låt invånare på platser som kan komma att beröras få agera remissinstanser. Ut-ökade befogenheter måste också följa med strikta regelverk för hur zonerna upprättas och används, liksom hur en visitation ska genomföras. Se därtill till att Polisens internutredningar och Särskilda åklagarkammaren, som utreder misstänkta brott begångna av bland andra poliser, börjar visa upp betydligt bättre resultat.