Ledare. Sanna Schiller.

2016-01-29 07:05
”Feministiskt självförsvar handlar inte om att kvinnor ska bli mer våldsamma. Det handlar om att ge tjejer och kvinnor beredskap inför det konkreta våld som utövas mot oss tjejer och kvinnor på grund av vårt kön.”, skriver Sanna Schiller.  Bild: Sanja Gjen
”Feministiskt självförsvar handlar inte om att kvinnor ska bli mer våldsamma. Det handlar om att ge tjejer och kvinnor beredskap inför det konkreta våld som utövas mot oss tjejer och kvinnor på grund av vårt kön.”, skriver Sanna Schiller.

­Inför obligatoriskt respektämne för killar

Att lära sig fysiska tekniker hjälper när situationer som kan kännas hotfulla måste hanteras.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Smekningar längs låren, en klibbig hand på rumpan eller brösten. Är du kvinna har du med största sannolikt blivit utsatt för detta när du har rört dig i en offentlig miljö. Förra året anmäldes 233 fall av sexuellt ofredande, riktade mot personer som är 15 år eller äldre, till polisen i Göteborg. I 20 fall är anmälaren en man, resterande 213 är kvinnor. Enligt polisen är mörkertalet dessutom stort. 

Något är allvarligt fel. Män tar sig obrytt rätten att sexuellt ofreda kvinnor på vagnen, krogen eller i skolan. Det är absolut ingen nyhet, vi vet alla om vad som pågår och låter det fortgå. Vi har accepterat att bli tafsade på, att vårt utrymme i det offentliga rummet har inkräktare som tar sig friheter utan att fråga, utan att bry sig om ett nej. 

Men, de senaste veckorna har det pågått en debatt om sexuellt ofredande, plötsligt skrivs det artiklar om tjejer som får berätta hur de har blivit utsatta av tafsande manshänder på krogen och i skolan, ja egentligen i vilken offentlig miljö som helst. En händelse i Köln och Stockholm blev startskottet för denna debatt som har fått till följd att vi pratar om den vidriga verkligheten unga tjejer och kvinnor dagligen tvingas handskas med. 

Polisen är handfallen, sexuellt ofredande är svårt att utreda. Förövarna lyckas försvinna och signalementen är i många fall vaga. Även ifall gärningsmannen spåras upp är det enligt polisen svårt att gå vidare med utredningen, ord står mot ord och vittnen saknas ofta.

Något drastiskt måste till. Alla unga killar bör få ett obligatoriskt ämne i skolan där de får lära sig att respektera tjejer och deras kroppar. Det är viktigt att börja i tid och ett obligatoriskt ämne i skolan är en bra början, men jag tror tyvärr inte att det räcker. 

Göteborg har genomfört en stor satsning på feministiskt självförsvar för alla högstadietjejer i staden. Feministiskt självförsvar är en typ av självförsvar för tjejer och kvinnor som har sin grund i feministisk ideologi och fokuserar på det sexualiserade våldet. Det är ett effektivt sätt att arbeta mot det samhällsproblem som det sexualiserade våldet och ofredandet är och den rädsla som det för med sig. I feministiskt självförsvar lär instruktörer ut tekniker som hjälper dig att försvara dig mot så väl vardagliga trakasserier som grovt våld. 

Feministiskt självförsvar är ett forum för tjejer och kvinnor att tillsammans lära sig att försvara sig och ta den plats vi har rätt till. Att lära sig fysiska tekniker hjälper när situationer som kan kännas hotfulla måste hanteras. I feministiskt självförsvar ingår även verbalt självförsvar. Rösten är viktig både som ett sätt att ta sig ur farliga situationer och för att hävda sig i vardagen. 

Alla är inte ivriga påhejare, feministiskt självförvar kritiseras av en del och sägs vara våldsamt, eftersom det aktivt lärs ut hur man kan skada en angripare. Kritiker har också hävdat att det är en diskriminerande uppdelning av deltagarna eftersom inga män tillåts delta. 

Ett klargörande: feministiskt självförsvar handlar inte om att kvinnor ska bli mer våldsamma. Det handlar om att ge tjejer och kvinnor beredskap inför det konkreta våld som utövas mot oss tjejer och kvinnor på grund av vårt kön. De senaste veckornas rapporter från unga tjejers verklighet där sexuellt ofredande har blivit vardag visar att det är extremt viktigt att ge tjejer verktyg för att kunna använda både sin kropp och röst för att göra motstånd.

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.