Ledare. .

2015-06-13 07:45
”Göteborg är Sveriges öppna framsida, porten mot världen där ute och handelsplatsen. Det skapar öppenhet och möjligheter. Det skapar tolerans.” Bild: Hans T Dahlskog/TT
”Göteborg är Sveriges öppna framsida, porten mot världen där ute och handelsplatsen. Det skapar öppenhet och möjligheter. Det skapar tolerans.”

Göteborg – Sveriges toleranta framsida

Utvecklingen i staden har också gått från mycket dåligt till mycket bra på många områden. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Att leva i Göteborg känns i dag som att leva i staden annorlunda. I ett annat land är resten av Sverige. Debatten är en annan, situationen en annan och utvecklingen en annan. Ja, det är bättre i Göteborg helt enkelt. 

Göteborg är fortfarande en industristad till skillnad från Malmö och Stockholm. Sysselsättningen i Göteborgsområdet domineras av företag som Volvo, Volvo Personvagnar, Saab, SKF och Astra. Sysselsätts inte personer på företagen direkt så sysselsätts de ofta i IT-företag, som konsulter och av underleverantörer som är beroende av industriföretagen. Staden har Nordens överlägset största hamn och huvuddelen av Sveriges såväl som Norges import går via Göteborgs hamn. I Västsverige med Göteborg som centrum sysselsätts 20 000 personer i sjöfart och andra havsrelaterade verksamheter.

Göteborg är Sveriges öppna framsida, porten mot världen där ute och handelsplatsen. Det skapar öppenhet och möjligheter. Det skapar tolerans.

Här lägger folk sig i. Folk protesterar och bryr sig om. De har åsikter om allt mellan himmel och jord. Makthavarna har det inte lugnt utan måste ständigt vara beredda på kritik, att förlora frågor, att hamna i konflikt. Det är ett tecken på att invånare i Göteborg är engagerade, bryr sig och vill delta i samhällsbygget. 

Utvecklingen i staden har också gått från mycket dåligt till mycket bra på många områden. 

Göteborg var ett mycket starkt fäste för nazism och nazistgrupper. Sen tio år tillbaka är de inte längre ett problem då de i princip är försvunna från staden. De är inte längre något problem och när nazister ordnar något i Göteborg är de alltid hitresta från någon annan plats.

Vår stad har blivit tolerantare och mindre rasistisk. Denna positiva utveckling har bland annat drivits fram genom ett målinriktat och fokuserat antinazistiskt arbete inriktat på massaktioner och försvårande av nazistisk verksamhet. Göteborgarna har visat att det går att bekämpa nazister och nazism.

Vår stad var för 15 år sen en ökänd stad i HBTQ-kretsar. I dag är Göteborg även på detta område en av de mest toleranta städerna i Sverige. 2014 korades Göteborg till Sveriges bästa HBTQ-stad av RFSL. Denna utveckling har kommit till stånd genom ett organiserat och målinriktat arbete med fokus på att lösa problem för HBTQ-personer och öka toleransen. Med ett gemensamt organiserat arbete har aktivister genom åren och på olika sätt visat att det går att förändra.

Även på många andra områden framstår Göteborg som en mer tolerant stad än de flesta andra större städer i Sverige. Varje vecka, nästan varje dag, hör vi om angrepp mot tiggare i någon stad. Men det tycks i stort sett aldrig ske i Göteborg. 

Brottsligheten är enligt rapporten ”Brott och trygghet – De senaste tio årens utveckling i Göteborg” lägre i Göteborg än i de andra två stora svenska städerna. Det förekommer tyvärr skjutningar vilka naturligtvis vållar stor uppståndelse men som egentligen är undantag som bekräftar regeln. 

Att Göteborg fortfarande är en arbetarstad har också konsekvenser. Klass är ofta i centrum för analyser. Utifrån denna bas har staden utvecklats till Sveriges toleranta framsida. 

Låt oss tydligt understryka detta genom att delta i West Pride.