Ledare. Hanna Strömbom.

2018-09-25 03:00
Foto: Adam Ihse
Puffetikett
ETC Göteborg

Göteborg behöver en ny och grönare självbild

Knud drog in över och runt huset med sådan kraft att den ängsliga katten pep. Människorna kan uppskatta en redig bohuslänsk höststorm, även om lampan flackar.

I lördags förmiddag stod vattenståndet under den skraltiga Götaälvbron 111 centimeter högre än vanligt. Värst i Sverige just då, enligt SMHI:s mörkröda prick.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi kommer inte att prata om Knud såsom vi pratat om Gudrun. Men vi kan behöva börja vänja oss. En äkta göteborgare är van att vara vindpinad men liksom sommaren mättade oss med bad och bränder ser klimatförändringarna ut att kunna ge oss än stökigare väder året runt.

Portar i havet vid Älvsborgsbron diskuteras. Det kittlar fantasin.
Mindre kittlande men i allra högsta grad viktigt är en anpassning av avloppssystemen så att vattnet i blöteborg rinner undan fort nog.
Vattenhöjningen vägs numera in i stadsplaneringen och staden menar att mer omfattande skydd måste vara på plats kring 2030-40. Det är knappt tre mandatperioder tills 2030.

Att se om vårt hus är bråttom och på flera akutlösningsområden finns politisk konsensus. Men vi kan inte anpassa bort klimatförändringarna. För den som bara bryr sig om Glenn, Kal och Ada kan vi kanske lösa det även om det kostar, men andra platser i världen kommer att drabbas värre. Sverigedemokrater och andra som inte bryr sig nämnvärt om andra människors öde kanske åtminstone kan bli lite svettiga av att flyktingströmmarna kommer att öka. De kommer hit Jimmie och Jörgen, kan ni kanske bry er om klimatet bara därför åtminstone?

Därtill måste vi korrigera vår självbild och skaffa en mer hållbar approach. Varvstaden är ett minne blott. Bilstaden finns absolut, men Volvo får steppa upp om de ska hänga med i den fossilfria framtiden. Göteborg & Co vill gärna flyga in hela världen för att visa dem Poseidon och sjömagget, men det är sånt som gör att vi behöver futuristiska monsterkonstruktioner för att hålla vattenmassorna ute.

Ta den här snurriga politiska situationen som tecken för en nystart. Det är inte Bruce och skyskrapor som lockar folk hit, det är naturfenomen som Håkan och skärgården. The streets of Philadelphia ligger på topplistan över USA:s mest förorenade städer, det är inte så romantiskt.

På valdagen var deadline passerad för att den globala uppvärmningen ska kunna stanna innan 1,5 grader. Det måste till mycket mer från politiskt håll. Deadline för en nyklassisk politisk blockkoalition dog också den dagen.
Sök en koalition som samlas kring det gröna. Moderaterna är diskvalificerade ur miljöhänsyn, SD och Demokraterna likaså. De senare vill lägga ribban vid befintliga lagkrav, det räcker ingenstans i nurådande läge.

Om mittenpartierna verkligen vurmar om att mildra klimatkatastrofer är det svårt att se hur nykomlingen Emmyly Bönfors (C) ska kunna ta de lokala högerpartierna i handen. Därtill ser Göteborgsmoderaterna ständigt ut att segla allt längre högerut. Går det verkligen för Helene Odenjung (L) med vänner att följa med ditåt? Alliansen framstår ändå mest som ett desperat M-projekt nu för tiden.

Ingen tror att det skulle bli en barnlek att slå samman V, S, MP, L och C – men tillsammans har de 51,15 procent. Just sayin'. Det går att hitta gemensamma nämnare, om man verkligen vill. Satsningar på gröna innovationsprojekt stör inte någon. Elektrifierad kollektivtrafiksfordonsflotta sticker inte heller i någons ögon. Gröna måltider är redan på ingång, närproducerat är poesi i vårt århundrade och kammar centerväljarna medhårs. Så långt kan ni nog komma överens.

Och oavsett koalition måste vällanserade gröna idéer få sällskap av mer mod. Sluta gulla med flyget. Sluta gulla med fossilberoende och utsläppsstånkande industrier. Inse att vi mer än någon är beroende av mesta möjliga förändring. Ett högerstyre av den här staden riskerar att snabba på förloppet åt andra hållet.

Hitta varumärkesstrateger som är lite mindre kåta på snabba cash och mer på att faktiskt kunna behålla den natur vi lockar hit turisterna med. Fjäska med tågturister, locka med elstolpar, förläng gettoplayor, sätt solpaneler på operataket och stilla er med det smutsiga gamla industritänket.