Ledare. Gert Gelotte.

2017-11-17 03:00
Foto: TT

Göteborg behöver en massiv satsning på hyresrätter

Göteborg behöver kraftsamla för att bygga fler hyreslägenheter, många fler!

Bostadskön är obeveklig, lika obeveklig som bristen på hyreslägenheter. Har du bråttom, men inte råd att betala extremt hög hyra alternativt köpa småhus eller bostadsrätt för ett par miljoner eller mer, the sky is the limit, bör du anmäla intresse för västra Hisingen. Där är den genomsnittliga kötiden kortast i stan, ”bara” 1 209 dagar, enligt Boplats Göteborg. Alltså knappt tre år och fyra månader.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vill du bo mera centralt kan du i genomsnitt få vänta sisådär sju år på ett kontrakt. Förklaringen är att det under lång tid byggts väldigt få hyresrätter i Göteborg. Hur få framgår av Fastighetskontorets statistik.

Under 2016 färdigställdes 2 680 bostäder i Göteborg. Av dessa var 414 småhus, 1 221 bostadsrätter, 314 hyresrätter, 417 studentbostäder och 35 gruppbostäder.

Nej, du läste inte fel. Under 2016 färdigställdes fler småhus i Göteborg än hyresrätter, 414 småhus och 314 hyresrätter. Lägg ihop småhus och bostadsrätter och balansen mot hyresrätter blir extremt ofördelaktig för den med tunn plånbok – 1 635 mot 314!

2016 var ett dåligt år för hyresrätter i Göteborg. 2017 blir något bättre. Under de två första kvartalen färdigställdes 192 småhus, 656 bostadsrätter och 289 hyresrätter. Men samtidigt finns en motsatt trend. 2016 levde 512 barn i Göteborg utan fast bostad. Nu bor 683 barn med sina familjer i olika tillfälliga boenden.

Av statistiken framgår alltså att Göteborg kraftigt favoriserar de som kan köpa sin bostad. Det är varken rimligt eller förnuftigt. Bostaden är en social nödvändighet. Rätten till ett eget hem får inte avgöras av inkomst eller förmögenhet. Det måste finnas alternativ för alla.

Så är det inte i dag. Men kanske har det vänt. Under andra kvartalet i år påbörjades 111 småhus, 182 bostadsrätter och 309 hyresrätter. Att det påbörjas fler hyresrätter än småhus och bostadsrätter tillsammans är ett nödvändigt trendbrott – sett till var bristen finns. Men det kommer att ta tid. Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för bostadsförsörjningen, räknar med minst tio år:

”Bostadsbyggandet ökar och om tio år kan vi närma oss ett läge utan bostadsbrist. Men det viktiga nu är att vi måste ta ytterligare krafttag. Jag saknar en större beslutsamhet i kommunfullmäktige i de här frågorna.” (GP 9 november)

Bristen på beslutsamhet illustrerades nyligen med häpnadsväckande tydlighet. I en debattartikel efterlyste de fyra allianspartierna en annan bostadspolitik, där det byggs ”bostäder som fler efterfrågar”. (GP 2 november)

Vad kan det vara för bostäder som fler efterfrågar? Kanske hyresrätter med någorlunda rimliga hyror? Nej, nej! Emmyly Bönfors (C), Jonas Ransgård (M), Helene Odenjung (L) och David Lega (KD) vill bygga fler småhus och omvandla fler hyresrätter till bostadsrätter.

Motivet är rädsla för att unga familjer, som vill äga sitt boende, skall flytta från Göteborg till Mölndal och Partille och ta med sig sin skattekraft. Ett problem som borde förblekna vid sidan av bostadskön och hemlösheten.

I debattartikeln beskrivs Göteborgs bostadspolitik som en ”kompakt ovilja mot att folk ska kunna äga sitt eget boende”.

Kompakt ovilja? Förra året färdigställdes 1 635 ägda boenden i Göteborg. Endast 314 var hyreslägenheter! Sett enbart till statistiken tycks det snarare föreligga en kompakt ovilja mot göteborgare som behöver eller föredrar att hyra sitt boende.

Så visst behövs det en annan bostadspolitik. Det behövs en politik för bostäder som fler efterfrågar och fler har råd att hyra. Då handlar det inte om att bygga fler småhus och bostadsrätter och att omvandla fler hyresrätter till bostadsrätter.

Sett till bostadsbristen och hemlösheten behöver Göteborg en massiv satsning på hyresbostäder. Det nyligen uppsatta målet 50 procent hyresrätter i nyproduktionen är i underkant och några omvandlingar av kommunalt ägda hyresrätter till bostadsrätter bör över huvud taget inte komma i fråga. Den i och för sig vällovliga ambitionen av ett mer blandat boende med bostadsrätter, småhus och hyresrätter även i så kallat utsatta förorter får vänta. Göteborg har inte råd att förlora en enda hyreslägenhet.