Ledare. .

2014-05-01 11:44
Gå tillsammans. Enighet på första maj borde gå att uppnå. Det borde vara något vi alla strävar efter, menar Anders Svensson. Bild: Socialdemokrater/Flickr
Gå tillsammans. Enighet på första maj borde gå att uppnå. Det borde vara något vi alla strävar efter, menar Anders Svensson.

Ett enat första maj borde vara möjligt

1 maj borde vara en dag som handlar om kamp för arbetares intressen. Där enighet på klassgrund borde stå i centrum och olika partiers intressen få stå tillbaka. Dagen firas ju till minnet av några mördade arbetarkämpar och som ett resultat av arbetarkamp för kortare arbetstid i Chicago på 1880-talet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Men någon sådan enighet syns inte till på många håll. Det finns tendenser till enhet på en del orter som exempelvis Umeå och Stockholm. Men i Göteborg är det en splittringens dag där alla vänsterpartier, små som stora har sina egna möten och tåg. Ändå finns det kanske just i Göteborg som ingen annan stans underlag för enhet. Både praktiskt och politiskt.

I Göteborg samlas alla på samma ställe och går sedan samma väg, fast åtskilda, i separata tåg. Lite olika långt och till lite olika platser Det vore mycket enkelt att bestämma att vi alla går i samma tåg, men i lite olika block där de olika blocken har lite olika politisk färg och lite olika politiska budskap beroende på organisation eller parti. I ett sådant tåg skulle möjligheterna för socialistiska organisationer , arbetarorganisationer och enskilda arbetare som inte vill ta ställning för ett visst parti kunna gå med.  Det skulle troligen innebära fler deltagare totalt. Bra för opinionsbildningen, bra för att det gör att vi som vill ha ett annat samhälle känner oss starkare. Vi kan gå tillsammans, men olika block kan gå till olika slutpunkter med olika torgmöten. På det sättet kan både enhet och profilering uppnås på samma gång.

Bred politisk enighet har vi också erfarenhet av i Göteborg liksom samarbete mellan grupper av olika kulör inklusive organisationer som inte kan och inte vill ta partipolitisk ställning. Sådan erfarenhet har vi från de stora antikrigsdemonstrationerna mot Irakkriget för tiotalet år sen, från samarbete kring 8 mars och samarbete kring demonstrationer mot rasism den 9 november, den så kallade Kristallnatten osv. 

I år borde enighet ha varit extra viktigt. Två val, EU-val i maj och nationella val till hösten. Ett EU-val där högt valdeltagande från alla som önskar ett jämlikt och bättre samhälle kan innebära att Sverigedemokraterna inte kommer in i EU-parlamentet. Jag är övertygad om att enighet på första maj hade kunna hjälpa till för att få upp valdeltagandet bland människor som vill ha ett annat samhälle och därmed motverka röster på SD. På samma sätt i riksdagsvalet. Enighet kring krav på jämlikhet, för alla människors lika värde, mot tillfälliga anställningar och lönedumpning, för regeringsskifte, välfärd för alla och inte bara de rika etcetera hade med all sannolikhet underlättat och stärkt oss inför den mobilisering som behövs för att fälla den borgerliga regeringen i höst. Enighet på första maj hade stärkt kampen för fler bostäder, kampen mot rasism och segregation samt kampen för en bättre miljö.

Enighet på första maj stärker oss själva, Underlättar kamp och mobilisering. Enighet borde gå att uppnå. Borde vara nåt vi all strävar efter. Det fanns inte en tanke på det i år. Men kanske nästa år. Låt oss försöka.