Ledare. Janan Zapata.

2018-09-07 04:00
Puffetikett
ETC Göteborg

En röst på Fi stärker SD

Det här är inte en text mot alla som engagerar sig för att få in Fi i riksdagen. Vi behöver mer politiskt engagemang och organisering. Inte mindre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Politik handlar om att formulera idéer om hur vårt samhälle ska formas. Fi bidrar i hög grad till det. Men politik handlar också om hur de idéerna ska kunna bli verklighet. Stödet för Fi inför riksdagsvalet ligger nu på runt två procent. De kommer alltså inte komma in i riksdagen. Då blir frågan om hur du som stödjer Fi ska kunna få gehör för dina idéer i riksdagen.

Inför förra valet skrev bland annat Göran Greider att det vore ett misstag att rösta på Fi då de var på gränsen att komma in i riksdagen. Då låg stödet nära riksdagsspärren fyra procent. Det fanns alltså då mer legitima argument för att rösta på Fi och istället uppmana andra väljare att taktikrösta på Fi.

Men många av reaktionerna mot Greiders text handlade om att det är fel att taktikrösta. Jag förstår inte det påståendet. Politik är meningslöst om inte idéer omsätts i praktiken.

Genom att rösta på Fi försvinner mandat för de riksdagspartier som utgör en faktisk motkraft till SD. Det står redan klart att SD kommer få ökat inflytande i den nya riksdagen. Förutom att SD fått ökat stöd har M och KD öppet anpassat sig och vägrar utesluta SD från inflytande.

SD har också blivit allt tydligare i hur de vill påverka vårt samhälle. Det blir allt tydligare att de vill se samma  utveckling i Sverige som länderna i Visegrádgruppen (Polen, Slovakien, Tjeckien och framför allt Ungern). Föraktet inför de demokratiska rättigheterna, det indirekta stödet (och även direkta) till hatbrott är temat. Ju större inflytande SD (och även M och KD) får desto brantare uppförsbacke blir det för antirasister och feminister. För att inte tala om de av oss som vill minska den ekonomiska ojämlikheten.

Genom att rösta på Fi gör du det svårare att få ihop en riksdagsmajoritet mot SD i flera viktiga frågor. En röst på Fi minskar dessutom också möjligheten att genomföra Fi:s program. Några av de få punkter där Fi skiljer sig från V är synen på det militära försvaret och legaliseringen av droger. Det finns även andra skillnader men där handlar det mer om nyanser. Frågan är om du som vill rösta på Fi tror att militären skulle få mindre resurser om Fi kom in i riksdagen? Eller om du tror att V kommer få igenom kravet på att legalisera droger? Om du inte tror det är de skillnaderna inte centrala i det här riksdagsvalet.

Och framförallt: är de få skillnader som finns mellan Fi och V tillräckliga för att hindra att de punkter där Fi och V delar uppfattning representeras i riksdagen? Jag tycker faktiskt att Fi borde be sina anhängare rösta på V. Det är inte ett ställningstagande för V. Det är ett ställningstagande för dem som tror på Fi. Fi har ett ansvar att se till att deras politik blir realitet. Som i den typ av presidentval som sker i omgångar. Får ingen över 50 procent får en andra omgång skilja de två största kandidaterna åt. Då ger ofta de utslagna kandidaterna sitt stöd till den av de återstående kandidaterna som står närmast deras politik.

I det här ödesdigra riksdagsvalet borde Fi erkänna för sig själva och sina anhängare att de inte kommer in denna gång. Istället borde de ange vilket av riksdagspartierna som näst bäst kan arbeta för Fi:s program och vara motvikt mot SD:s negativa inflytande på de mänskliga rättigheter som är grunden för Fi.

Det sistnämnda är väldigt viktigt för alla som organiserar sig politiskt inom feminism, antirasism, hbtq-frågor och/eller vänstern. SD hymlar inte med att vi är deras fiende och utifrån hur utvecklingen sett ut i Visegrádgruppen kan vi föreställa oss vad som väntar om SD får bestämma.

Vissa kommer ha svårare än andra att gömma sig. Om min säkerhet skulle hotas skulle jag kunna välja att sluta skriva ledare och att inte längre organisera mig politiskt. Men jag kan inte ändra mitt utseende. Mitt namn finns i svenska register och kommer för alltid avslöja mitt ursprung. Besluten hos Migrationsverket visar att jag kom hit som flykting från Colombia. Jag är alltså en av dem som SD redan idag uttryckligen vill ska lämna Sverige. Kanske är det därför jag har svårt att förstår hur någon i det här riksdagsvalet kan välja att försvaga motståndet mot SD i riksdagen genom att rösta på Fi. Så snälla, tänk realpolitiskt för det kräver verkligheten 2018!