Ledare. Sanna Schiller.

2015-08-08 09:58
”Att värvningen av Alice Teodorescu skulle flytta ledarsidans politiska linje åt höger stod klart från första början, i alla fall för alla utanför GP:s högsta ledning”, skriver Sanna Schiller. Bild från presentationen av SR:s sommarvärdar 2015. Bild: Pontus Lundahl/TT
”Att värvningen av Alice Teodorescu skulle flytta ledarsidans politiska linje åt höger stod klart från första början, i alla fall för alla utanför GP:s högsta ledning”, skriver Sanna Schiller. Bild från presentationen av SR:s sommarvärdar 2015.

En ledarredaktion i grumligt vatten

GP:s ledning hade fel. Tidningen har definitivt rört sig rakt högerut.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nu har det gått för långt. Vi måste prata om Göteborgs-Postens ledarsida och vad den gör med oss arma prenumeranter och vårt morgonhumör.

Vi var många som höjde rejält på ögonbrynet i våras när tidningen presenterade sin nya ledarredaktör. Alice Teodorescu har gjort sig ett namn som konservativ tyckare, enligt egen utsago är hon liberalkonservativ. Det var anmärkningsvärt med tanke på att GP länge har haft en ledarsida som vilat på socialliberal grund.

Med denna otippade rekrytering tog GP således ett rejält kliv åt höger. 

Men i en intervju i den egna tidningen bedyrade GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein att tidningens politiska inriktning skulle ligga fast. Spännande. 

Det är uppenbart att ledningen inte insåg den politiska komplikationen. Det går inte att utse en konservativ politisk redaktör och samtidigt hävda att det inte kommer att påverka tidningens politiska linje. 

Att värvningen av Alice Teodorescu skulle flytta ledarsidans politiska linje åt höger stod klart från första början, i alla fall för alla utanför GP:s högsta ledning.

Tidningens tidigare ledarskribenter har alla sagt upp sig och förändringen är monumental. Nu är det Teodorescus gäng som spottar ur sig text. Och det blev värre än vad en kunde föreställa sig. 

Under sommaren har en skribent bland annat hetsat mot tiggare genom att hävda att de, tvärtemot bland annat polisens uppgifter, blir rika på att tigga. Skribenten har dessutom spridit myter om kriminalitet bland romer. 

Andra har sysselsatt sig med att hetsa mot arbetslösa med texter som ”Arbetslöshet, ditt eget eller samhällets fel? Är de arbetslösa egentligen lite lata?”

GP Ledare har alltid stått upp för det svenska flyktingmottagandet, men även där har ett skifte skett i och med Alice Teodorescus styre. Under de senaste månaderna har flyktingmottagandet i stället ifrågasatts, bland annat i en text från 19 juli som kritiserar det ökande antalet ensamkommande flyktingbarn som söker sig till Sverige. 

Flera av texterna är dåligt underbyggda och sprider myter i stället för fakta. Det hetsas ofta mot utsatta grupper. Det är bara att klicka sig in på gp.se och läsa själv. 

Visst, ledartexter ska bygga på skribenternas egna åsikter, men argumentationen de framför är ofta pinsamt bristfällig. Vi pratar trots allt om ledarsidan på landets andra största morgontidning.

Några månader efter Alice Teodorescus tillträde som politisk redaktör kan vi konstatera att GP:s ledning hade fel. Tidningen har definitivt rört sig rakt högerut.

Mediebranschen är en bransch i kris och Göteborgs-Posten är inget undantag, det är en tidning som nedmonteras. Under de senaste åren har många journalister tagit avgångsvederlaget som erbjudits och lämnat. Det påverkar självklart innehållet och den journalistiska kvaliteten. 

Men det är under all kritik att ledningen på Sveriges näst största morgontidning är så ovetandes om politiska ideologier att de i en handvändning väljer att kasta bort ledarsidans trovärdighet som liberalt oberoende. Jag trodde aldrig jag skulle skriva detta, men Malin Lernfeldt (tidigare medarbetare på GP Ledare) kom tillbaka, allt är förlåtet. 

I dag är tidningens ledarsida en mörkblå sörja med bruna inslag. Och det är förbannat otäckt.

Sanna Schiller
Sanna Schiller 

Skribent och ombudsman på Vänsterpartet.