Ledare. CHRISTER OWE.

2017-03-18 06:15
”Världens samlade kunskap har aldrig varit större. Samtidigt tycks det som världens samlade okunskap också är oöverträffat stor.” Bild: Jonas Ekströmer/TT
”Världens samlade kunskap har aldrig varit större. Samtidigt tycks det som världens samlade okunskap också är oöverträffat stor.”

Demokratin urholkas av lögnen

När åsikter jämställs med vetenskap och fakta hamnar den enskilda medborgaren i en svår sits.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det går fort. På bara tiotalet år har nyheterna flyttat in i våra telefoner och vi har alla blivit publicister. Våra vänner och bekanta finns på sociala medier och vi vill gärna känna oss delaktiga i det som sker. Facebook matar oss med sådant vi redan gillar. Twitter har nu rollen som kampanjkanal för USA:s president. Förenklade budskap tar plats på resonemangens bekostnad. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Baksidan av de nya medierna är också att de skapar utrymme för ett flöde av lögner, halvsanningar, hat och hot som förstärker motsättningar och som suddar ut gränsen mellan sanning och åsikter. Löpsedelsmedia hakar på och ropar SKANDAL och CHOCK när de kan och kopplar på så sätt  händelser till något känslomässigt. Negativa bilder säljer men ger oss en snedvriden helhetsbild. Nyhetsförmedlingen politiseras och polariseras. 

Vad händer med ett samhälle som inte klarar att skilja på värdet av sanning och lögn? Vad händer när vi inte längre har samma verklighetsbild att diskutera utifrån? När åsikter jämställs med vetenskap och fakta hamnar den enskilda medborgaren i en svår sits. Vem ska man tro på? Inte ljuger väl presidenten? Varför skulle han göra det? Vad är sant? Risken är uppenbar att demokratin just nu urholkas på ett farligt sätt.

Världens samlade kunskap har aldrig varit större. Samtidigt tycks det som världens samlade okunskap också är oöverträffat stor. Genom att kalla Obamas sjukvårdsreform från 2010, Affordable Care Act (ACA), för Obamacare lyckades republikanerna få människor som har stor fördel av ACA att rösta emot Obamacare. Kunskapen om ACA doldes av kampanjen mot Obamas reform.

Oljebolagens intressen hotas av en klimatmedveten allmänhet. Därför finansierar flera av de globala företagen nätverk och organisationer som har som uppgift att sprida tvivel om klimatfrågans angelägenhet. I krönikan i Dagens ETC den 19 februari ”Så tar mörka pengar makten …” beskrevs det som kallas dark money. Där nämns till exempel Global Warming Policy Foundation som en av de organisationer som motarbetar behovet av ett ansvarsfullt klimatarbete.

Historien upprepar sig. Precis som tobaksindustrin länge bekämpande sambandet mellan tobak och lungcancer är det nu starka ekonomiska intressen som motarbetar sanningen på andra områden. På spel i dag står hela planetens klimatmässiga jämviktsläge och vårt demokratiska samhällssystem. 

Demokratin, och den demokratiska debatten som är så viktig, kan inte utvecklas när halvsanningar och rena lögner tar plats på sanningens bekostnad. Vetenskap, forskning och korrekta fakta behöver bli viktigare än åsikter. Att samhällsdebatten fylls med lögner är precis lika allvarligt som när föräldrar ljuger för sina barn: Tilltron till gemenskapen sviktar. 

Vi har alla ansvar när det gäller att skilja på sak och person, att hylla kunskapssökandet och att bidra till en sund samhällsutveckling. Gärna i debatt, men en debatt som vilar på en gemensam verklighetsbild. Ickedemokraterna önskar sig inget hellre än förvirrade, passiviserade medborgare som inte vet vad de ska tro.     

Läs andra artiklar av Christer Owe