Ledare. .

2017-08-22 03:00

Demokratin används för att undergräva demokratin

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Demokrati är ett mål i sig, inte ett medel. Det gäller att ha detta klart för sig i umgänget med partier i den auktoritära, fascistiska och nationalkonservativa traditionen – som Sverigedemokraterna och dess mörka skugga Nordiska Motståndsrörelsen.

Partier i denna tradition, som polska PIS (Lag och Rättvisa), Ungerska Fidesz (Ungerska medborgarunionen) och turkiska AKP (-Rättvise- och utvecklingspartiet) visar tydligt att de ser demokratin som ett medel, inte som ett mål. När de nått makten använder de den för att inskränka demokratins innehåll, som pressfrihet, kulturell mångfald, oberoende myndigheter och från regeringsmakten fristående domstolar. Allt sådant som skall garantera att den som vinner majoriteten i val inte kan missbruka den till att kväsa oppositionen för gott. Så som Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gör efter att ha liknat demokratin vid en spårvagn:

”Du åker med den till du nått ditt resmål, sedan kliver du av.”


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Nu när nazister ogenerat paraderar i uniform på gatan och högerextremister tillåts slinka in i demokratins finrum är det viktigt att komma ihåg. Annars faller man lätt i den politiska naivitetens djupa grop. Där nere ligger redan arrangörerna av bokmässan i Göteborg och politikerveckan i Almedalen. Med yttrandefriheten som argument hjälper de till med marknadsföringen av högerextrema tidningen Nya Tider och den rent nazistiska grupperingen Nordiska motståndsrörelsen.

Förvisso gäller yttrandefriheten även den som hyser avskyvärda åsikter. Men den enes yttrandefrihet är inte den andres publiceringsplikt. Det finns ingen skyldighet att i yttrandefrihetens namn ställa upp för antidemokratiska krafter. De som ändå gör det väljer att göra det och undgår inte ansvar för konsekvenserna. Bokmässans arrangörer kan inte hävda att de inte har något ansvar för Nya Tiders budskap. Genom att tillhandahålla såväl utrymme som publik hjälper de till med att framföra det.

Partier som vill undergräva demokratin använder gärna demokratiskt laddade begrepp och ord. Partinamnen signalerar ädla syften. Välkända ideal stoppas in i nya sammanhang. Så försöker Sverigedemokraterna sedan länge kidnappa folkhemsidealet. Gång på gång anspelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson i sitt Almedalstal på Per-Albin Hanssons berömda folkhemstal från 1928.

Jimmie Åkesson är givetvis ute i ogjort väder. Per-Albin Hanssons svenska folkhem ”känner icke till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn” medan det finns gott om styvbarn i Åkessons Sverige.

Jimmie Åkessons auktoritära folkhem har andra rötter än Per-Albin Hanssons demokratiska. Den förste som använde begreppet folkhem var inte Per-Albin Hansson utan den konservativa politikern, statsvetaren och riksdagsledamoten på Göteborgsbänken, Rudolf Kjellén (1864-1922) som i sin tur torde ha varit inspirerad av Otto von Bismarcks Preussen. Där genomfördes under det sena 1800-talet en rad välfärdsreformer i ett konservativt försök att hejda liberalers och socialisters krav på demokrati.

Från Otto von Bismarck kan man dra en krokig linje till den Volksgemeinschaft (folkgemenskap) som nazister och fascister propagerar för.

Partier som Sverigedemokraterna och andra i den fascistiska traditionen är svåra att få grepp om eftersom de är så ogenerat opportunistiska.

SD är höger i sitt romantiska tillbakablickande till ett inbillat Sverige som var som det Sverige man vill skapa. Vem drömmer inte någon gång om en röd liten stuga?

SD är vänster såtillvida att man framställer sig som de vanliga människornas parti. Vem instämmer inte i att hårt arbetande undersköterskor skall ha bättre betalt? Men opportunismen är tydlig för den som vill se.

SD är berett till vilka kompromisser som helst för att nå inflytande och makt. När Socialdemokraterna säger nej går det lika bra med Moderaterna. De egna idealen kan vänta tills man erövrat makten, men då...

Det är detta ogenerade bruk av demokratin som enbart medel som gör kompromisser med Sverigedemokraterna så farliga och Moderaternas kompromissvilja så till synes aningslös. För den är väl aningslös?

Hur som helst har vi starka skäl att observera vad som pågår i Polen och Ungern. Där har partier snarlika Sverigedemokraterna nått längre, så långt att de steg för steg kan angripa demokratins politiska innehåll och steg för steg genomföra en mjuk statskupp.