Ledare. .

2014-12-27 06:00
Mobilisera. ”Mobiliseras vanligt folk, arbetare, förortsbor och fattiga för detta kan det bli ett framgångsrikt val för alla oss som inte vill ha en borgerlig nedskärningsregering med stöd av SD”, skriver Anders Svensson. Bild: MAJA SUSLIN/TT
Mobilisera. ”Mobiliseras vanligt folk, arbetare, förortsbor och fattiga för detta kan det bli ett framgångsrikt val för alla oss som inte vill ha en borgerlig nedskärningsregering med stöd av SD”, skriver Anders Svensson.

De viktiga är inte vad vi kallar Sverigedemokraterna

Det har på olika håll och i olika sammanhang diskuterats om Sverigedemokraterna (SD) är ett fascistiskt parti eller inte. Det finns många skäl att anse att definitionen av SD som ett fascistiskt parti stämmer. Detta ska ändå inte beröras här och nu även om det är en både viktig och intressant fråga. Diskussionen om Sverigedemokraternas karaktär lär fortsätta både när det gäller deras ideologi och strategi.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Viktigare i nuläget är i stället att diskutera valtaktiken inför nyvalet i mars. Det är viktigt att vi inte får en borgerlig regering samtidigt som vi måste minimera Sverigedemokraternas inflytande. Att göra blocköverskridande överenskommelser är inte en bra lösning då det ofelbart leder till en politik som är dålig för alla utom de rika. Det ökar också stödet för Sverigedemokraterna då de skulle utmåla sig som ”den enda oppositionen”. Det är också verklighetsfrämmande då blockpolitiken är ett resultat av motsättningar i samhället. Mellan arbetare och kapitalister, anställda och företagsägare, fattiga och rika. 

Det är i stället väsentligt att vänstern i bred mening blir så stark som möjligt. Får så mycket röster som möjligt. Det är viktigt att rösta mot rasism och främlingsfientlighet, mot privatiseringar och nedskärningar, för ett mer jämlikt samhälle, för ett samhälle där alla människor har lika rättigheter. Ska det bli möjligt krävs inte några överenskommelser över blockgränser, inte någon utslätad politik. Det krävs i stället ideologiska och politiska klargöranden, en politik som är bra för den vanliga människan. Polarisering 

i stället för likriktning. Mer ideologi i stället för utslätning. Det är också viktigt att beskriva det samhälle vi vill ha.

Den stora möjligheten för att få ett sådant resultat i valet och garantera en regering som inte ger SD något inflytande är att partierna på vänster sida av blockgränsen allierar sig med vanligt folk, gräsrotsrörelser, rörelser som kämpar för att bevara välfärden, för att rädda klimatet och miljön, fackföreningar, kulturföreningar, organisationer i bostadsområden, lokala proteströrelser av olika slag och så vidare. Endast genom en sådan allians med gräsrötterna kan valet vinnas på ett sådant sätt att det blir majoritet i riksdagen som inte ger SD inflytande.

Det gäller att mobilisera underifrån för att stoppa borgaralliansen och deras stödparti SD. Inget duckande för konflikter utan i stället ta konflikterna med hjälp av folket på gatan, arbetsplatserna och förorterna. Att se till att valet handlar om ideologi och ekonomi i stället för om andra saker är viktigt för framgång. Mobiliseras vanligt folk, arbetare, förortsbor och fattiga för detta kan det bli ett framgångsrikt val för alla oss som inte vill ha en borgerlig nedskärningsregering med stöd av SD.