Ledare. Sanna Schiller.

2016-03-26 07:36
Trots positivt försök med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende i Göteborg vill nu Moderaterna inte förlänga försöket. Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Trots positivt försök med sex timmars arbetsdag på ett äldreboende i Göteborg vill nu Moderaterna inte förlänga försöket.

De rädda Moderaterna

Vi har stora utmaningar när det gäller arbets­miljön inom äldreomsorgen, men sex timmars arbetsdag är inte receptet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det var en stor dag när försöket med sex timmars arbetsdag på Svartedalens äldreboende inleddes för drygt ett år sedan. Äntligen hände något progressivt!

Under året som försöket har pågått har stora förändringar skett, personalen är mindre stressad och sjukskrivningarna är färre. 

Följeforskaren Bengt Lorentzons rapport ”6 månader med 6 timmar” om försökets sex första månader är mycket positiv. Hyresgästerna på Svartedalen upplever att de får en bättre omsorg och mer tid med personalen. I samtalsintervjuerna med hyresgästerna beskrivs personalen som både piggare och gladare. De upplever även att de har fått mer tid för aktiviteter och ökat självbestämmande. 

Försöket har kostat 8 miljoner under ett år, det är inga stora pengar för landets andra största stad. Dessutom är alla parter, anställda, hyresgästerna och cheferna, väldigt nöjda med försöket. 

Men det är inte Moderaterna. Under förra veckans kommunstyrelsemöte bifölls en motion från Moderaterna om att avsluta projektet med sex timmars arbetsdag i förtid. 

– Det ligger inte någon som helst prestige i detta, sade Moderaternas Maria Rydén, som är en av de som har skrivit under motionen, till Dagens ETC. Eller hur. 

Projektet är inte ens avslutat, det ska löpa under hela 2016 och enligt planen ska det sedan utvärderas. Moderaterna vill alltså inte ens invänta ett resultat. De är livrädda för att ett progressivt förslag som förbättrar arbetstagarnas liv och arbetsvillkor ska visa sig vara något att bygga vidare på. 

När Dagens ETC ställer frågan om vad Maria Rydén har att säga till de anställda på Svartedalen, som har lovordat arbetstidsförkortningen, lämnar hennes svar mycket att önska:

– Jag har en annan bild också. Jag kan inte gå in på vilken i detalj nu, det hinner jag inte, men det finns en anledning till att jag skriver motionen som jag gör.

Det hade varit intressant att ta del av den där andra bilden. Självklart kan det finnas anställda som inte är ett fan av att jobba sex timmar i stället för åtta med bibehållen lön, men de undersökningar som har gjorts visar att den absolut största majoriteten mår bättre och trivs med sitt arbete i högre utsträckning än tidigare. Dessutom har hyresgästernas livskvalitet förbättrats avsevärt. 

Det måste väl ändå vara värt någonting? 

Om Moderaterna nu tycker att ett försök som ger friskare personal och nöjdare hyresgäster är en katastrof så skulle de kunna komma med några egna arbetsmarknadspolitiska förslag, i stället för att försöka stoppa ett lyckat försök i förtid. 

– Vi har stora utmaningar när det gäller arbetsmiljön inom äldreomsorgen, men sex timmars arbetsdag är inte receptet, förklarar Maria Rydén.

Det är med andra ord högst oklart vad Moderaterna har för politiska förslag för att komma till rätta med personalens bristfälliga arbetsmiljö. Förmodligen är det så att de inte har några. 

Moderaterna kan, tillsammans med de övriga allianspartierna och Sverigedemokraterna, stoppa allt i förtid, men de kan inte ta ifrån oss att försöket på Svartedalen är ett av de bästa politiska förslagen på mycket länge.

Kampen fortsätter.