Kultur & Nöje.

2019-06-05 08:21
William Hellström Bild: Christian Egefur
William Hellström
Puffetikett
ETC Göteborg

Vita Bergen först ut på Gården

William Hellström jonglerar de två sysselsättningarna internationell popstjärna i blivande och doktorand på Östra sjukhuset. Hans Vita Bergen inleder tvådagarsfestivalen Gården, och även om de den senaste tiden stått på scener i New York och Los Angeles är hemmaplan ändå alltid hemmaplan.

Devisen ”sist in, först ut” fungerar inte riktigt längre då även The Sounds tillkom innan Gårdens schema var helt spikat. Men nästan – och först ut på scen på onsdagen är Vita Bergen ändå.

– Ja, haha. Men det känns jäkligt kul. Vi har inte spelat i Göteborg sedan juldagsspelningen på Pustervik. Det var första gången med nya setningen live, säger William Hellström.

Han är, mer eller mindre, Vita Bergen själv, även om det råder viss förvirring kring ifall de är en solo- eller bandakt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Ja, det gör väl det... Men jag gör ju musiken och har gjort det själv ett ganska bra tag. Men live är vi ju ett band. Det har varit samma personer ett tag, förutom Tuva Lodmark som kom med där i julas. Men så har vi bytt en del instrument och så också.

Tuva Lodmark är vanligtvis sångerska i ett annat Göteborgsband i ropet – Pale Honey.

Stadigt framåt

För Vita Bergen har det nästan från dag ett gått stadigt framåt. Ett skivkontrakt med inhemska Woah Dad ledde till ett internationell kontrakt med Glitterhouse, vilket i sin tur har lett till Europaturnéer och spelningar i USA.

– Vi var precis och spelade i New York och Los Angeles faktiskt och körde en Europaturné i höstas. Så det är så jäkla kul att det rullar på. Nästa höst ska vi spela i Japan och Taiwan. Så det är helt fantastiskt att få hamna på nya platser, träffa nya människor och få spela sin musik.

William Hellström inte bara skriver text och musik i Vita Bergen. Han producerar även låtarna själv. Och om inte det låter som en handfull sysselsättning kan man alltid slänga in den där detaljen att han samtidigt doktorerar på full fart i medicin vid Sahlgrenska akademin, GU.

– Ja, det blir ett jäkla bollande och noll fritid. Men jag tycker samtidigt att bägge delarna är så jäkla roligt. Men, jag tror jag har varit ute och tagit en öl två gånger på ett halvår eller något. Det finns ingen tid till något annat och är en never ending story. Men istället för något jobbigt så försöker jag se det som något kul. Jag kan ju sitta med bägge grejerna i tolv timmar i sträck.

Stadigt framåt

Andra, och senaste skivan Retriever kom 2017. Tidigare i år släpptes singeln Falcons, den första av fyra singlar som ska leda fram till ny skiva i höst. Men redan på Gården kommer det några smakprov.

– Ja, vi har repat in ett par låtar. Sommaren som kommer är inspelningstid till nya skivan, och demosar börjar komma på plats nu. Sedan ska det bara präntas in på skiva med.