Kultur & Nöje.

2019-03-07 09:39
Bild: Privat
Puffetikett
ETC Göteborg

”Vi jobbar med att öka gemenskapen i samhället”

Miriam Ghebressilasie matchningsansvarig på Kompisbyrån som ordnar ett stort kompisfika i Nordstan på fredag.

Vad är syftet med att få nya och etablerade svenskar att fika ihop?

– Vi jobbar med att öka gemenskapen i samhället och vill att fler nya och etablerade svenskar ska träffas. Därför ordnar vi så att man kan ses över en fika och öva svenska tillsammans. Eventet i morgon är en engångsgrej, men man får såklart gärna fortsätta träffa sin fikakompis eller anmäla sig till oss på Kompisbyrån så att man kan träffa fler nya vänner.

Hur gör man om man vill vara med i morgon?

– Man anmäler sig i förväg via får Facebooksida. När man kommer på fredag får man skriva upp att man är där. Sedan matchas man ihop med en ny eller etablerad svensk beroende på vad man själv har för bakgrund. Så fikar man tillsammans en timme, det är inte svårare än så.

Vad får personerna ut av sådana här möten?

– Det betyder mycket för båda parterna. Nya svenskar kan ha bott här i flera år och bara träffat etablerade personer som jobbar på Arbetsförmedlingen och Skatteverket. Att bara prata med en vanlig etablerad person kan betyda jättemycket. För etablerade svenskar är det en chans att få lära känna personer med helt andra erfarenheter och bakgrunder. Vi försöker matcha personer med liknande intressen så att man redan har ett samtalsämne. Om man vill fortsätta träffas och gillar sport kan man träna tillsammans, om man gillar musik kan man spela ihop. Vi ser att de här mötena ger så mycket, det är därför vi fortsätter.

Kompisbyrån

l En ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som startade år 2014. De finns i tio städer och har ett tjugotal ideella som arbetar för organisationen. Kompisbyrån har förmedlat runt 14 000 kontakter mellan personer från nära 130 länder. Evenemanget i morgon är årets första av flera gemensamma kompisfikan, och äger rum klockan 16–17 på Fazer Food & Co i Nordstan.