Kultur & Nöje.

2017-08-10 14:00
Bild: Håkan Bjärsdal

Vega är granne med West

Way Out Vega – en konkurrent till sin Way Out West? Knappast, men en glädjekick för boende på Vegahusen – granne med Slottsskogen.

– Musik, det är livet, säger Ulla-Britt Zackrisson, 85 och Berit Olhage, 84, två musikälskare på Vegahusen som ser fram emot festivalen som drar igång i dag.

De uppskattade tillställningen förra året. Då hade vi tur med vädret också, minns Berit.

– Det såg ut att bli regn först men så blev det fint istället.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

När Berit var ung var det sydamerikansk musik som var het. I dag lyssnar hon gärna på David Bowie. Men musiksmaken är bred så klarinett och dragspel går också hem.

Ulla-Britt menar att musik är A och O i livet. Helst lyssnar hon till lättsam klassisk musik. Musikintresset har hon fått hemifrån med en pappa och syster som spelade flera instrument. Både Ulla-Britt och Berit, tycker att det kunde vara fler musikaliska aktiviteter på boendet.

– Musik går hem, alla blir glada, säger de med en mun.

 

Startade eget

Bakom Way Out Vega finns bland annat Jessica Henriksson. Hon är kultursamordnare på Tre Stiftelser som driver tre äldreboenden i Göteborg. Från sina balkonger kan de gamla på äldreboendet Vegahusen höra ungdomens musik under festivalen Way Out West – men de är förstås oftast oförmögna att ta sig dit. Varför inte starta något eget?

– Det var så tanken dök upp med Way Out Vega, berättar Jessica Henriksson. Det som händer i staden vill vi försöka få in på våra boenden, som kulturfestival, filmfestival, pridefestival. De äldre måste också få tillgång till kulturen, egentligen är det ju en självklarhet.

Men tre dagars festival kanske vore för mycket, de flesta boenden är ju trots allt 85+. Istället har man satsat på en endagars.

 

 

Prunkande

Premiären förra året hade bland annat allsång, chokladhjul och tipspromenad på programmet.

– Det var väldigt lyckat. Nu kan det nog bli ännu bättre, säger Susanne Landhagen, enhetschef på Vegahusen när hon visar runt på "festivalområdet" tillsammans med sin kollega Elisabeth Jademyr.

I den prunkande trädgården, insprängd mellan husen, bjuds det på växthus, grusgångar bland blomsterprakten. Ett stenkast bort i Slottsskogen samsas soltörstande göteborgare och strövande turister.

– En härlig miljö för våra boende, tycker enhetscheferna.

Och det är här som Way Out Vega har sin plats – bara en scen, så de gamla slipper springa runt.

 

Drömgäst

I dag, torsdag, är det dags för årets festivaldag – och nu har man satsat högre. Det är inget dåligt program som Jessica Henricsson fått ihop denna gång. Faktum är att hon fått hit sin drömgäst Gustaf Norén (tidigare medlem i Mando Diao). Den välkända Strövtåg i hembygden stod högt på önskelistan.

– Jag läste att Gustaf släppte in 70+ gratis på en spelning på Peace and Love-festivalen förra året. Det lät sympatiskt. Så jag frågade honom och han ville väldigt gärna komma hit. Och så frågade han efter en lista på vad de gillar så han kan repa in lite av det.

De gamlas önskelista innehåller bland annat Lasse Dahlqvist, Jan Malmsjö och en och annan jazzlåt.

 

Gustaf Norén, tidigare sångare i Mando Diao, kommer att sjunga på Way Out Vega.  Bild: Jean-Christophe Bott/AP
Gustaf Norén, tidigare sångare i Mando Diao, kommer att sjunga på Way Out Vega.

 

Men det är inte bara Gustaf Norén och hans två medmusikanter som uppträder för de boende och deras anhöriga på Way Out Vega.

Det börjar med Zumbagympa klockan 10.30 och då finns det också hembakad fika. Svettiga efter gympapasset blir det sedan pianolunch i Café Ärtan med Göran de Frumerie. Sen är det dags för slagnumret Gustaf Norén och sedan avslutas endagsfestivalen med en sambagrupp.

– Jag tror på feststämning. Och kanske det blir lite dans för de som orkar och lockas av rytmerna, säger Jessica Samuelsson.

Nu är det bara att hoppas att solen ska lysa. Här finns även café med rättigheter som göra humöret extra glatt.