Kultur & Nöje.

2017-09-11 16:00
Alice B spelar på Sticky Fingers, ett av veckans kultur- och nöjestips.
Alice B spelar på Sticky Fingers, ett av veckans kultur- och nöjestips.

Veckans kulturtips i Göteborg

Premiärer av både Backa teaters Jeanne d’Arc och Folkteaterns Den goda människan i Sezuan samtidigt som Utvandrarna redan rullar på Stadsteatern ger en finfin teatervecka. I hela staden är det dessutom konstbiennal med GIBCA.

The Hives

Det var länge sedan Fagersta finest släppte ifrån sig något nytt material nu. De har mest varit nergrottade i den så kallade Tambourine-härvan. På scenerna dyker de dock upp då och då. Och The Hives live är alltid The Hives live.

NÄR: 15 september

VAR: Liseberg, Stora scenen


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Stratosfär – en folkmusikfestival för barn

Med anledning av FN:s dag för ozonskiktet arrangeras ”en planetarisk folkmusikfestival” för barn och vuxna i helgen. Folkmusikgruppen Väsen och barn från symfoniorkestern El Sistema spelar. Det blir workshops och öppna repetitioner mellan klockan 15 och 18 och konsert mellan klockan 18 och 21.

NÄR: 16 september

VAR: Hammarkullens Folkets hus

Jeanne d’Arc

165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rätte-gången skapat föreställningen som har premiär på lördag.

NÄR: 16 september

VAR: Backa teater

Tiger Lou

Förra året gjorde indiebandet- Tiger Lou en efterlängtad återkomst med plattan ”A partial print” efter sex års tystnad. I morgon kväll uppträder Rasmus Kellerman och hans bandkamrater i nöjesparken.

NÄR: 16 september

VAR: Liseberg, Taubescenen

Popkonst!

Romero Britto, David Gerstein, Nic Joly och Christian Tangø ställer ut i en färgsprakande utställning av popkonst. Galleriet på Teatergatan inleder utställningen med en after work klockan 16 på fredag.

NÄR: 15 september–7 oktober

VAR: Miva Fine Art Gallery

Alice B

Inte sedan året för den bejublade debutplattan 2012 har Alice B spelat på Sticky Fingers, men nu är det åter dags. Med inte mindre än 81 spår i förra höstens jätte-släpp ”Mega” finns det gott om material att hoppas på.

NÄR: 16 september

VAR: Sticky Fingers

Den goda människan i Sezuan

Bertolt Brechts moderna klassiker iscensatt av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten -tobaksaffär i gåva av gudarna. Men det är också ett test. Går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam?

NÄR: 16 september

VAR: Folkteatern

En man som heter Ove

Johan Rheborgs enmansföreställning baserad på Fredrik Backmans bok har tokhyllats av kritiker. I scenversionen spelar Rheborg både titelrollen såväl som alla andra roller. Föreställningen har tidigare huserat på Rival i Stockholm, men kommer nu till Göteborg och Draken för tio föreställningar.

NÄR: 7–23 september

VAR: Draken

Alla ska passa in

40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet. I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskultur-museet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.

NÄR: Fram till 10 december

VAR: Världskulturmuseet

GIBCA

Den 9 september öppnar GIBCA – Göteborg International Biennale for Contemporary Arts. Tematiken i år är det sekulära samhället och bär titeln ”WheredoIendandyoubegin”. Biennalen äger rum på Röda Sten konsthall, Göteborgs konsthall och på andra platser runtom i Göteborg. Ett digert program med mängder av konstnärer från världen över.

NÄR: 9 september – 19 november

VAR: Diverse

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlat till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

Utvandrarna

I Stadsteaterns version av Vilhelm Mobergs klassiker berättar regissören Pontus Stenshäll, som ser verket som ”en spegel av vår egen tid”, om Karl-Oskar och Kristina med fantasi, humor och allvar. I rollerna syns bland andra Ashkan Ghods, Gizem Erdogan, Johan Gry och Hannah Alem Davidson.

NÄR: 8 september–29 oktober

VAR: Göteborgs stadsteater

Mystrium

Mystrium är en udda och lite annorlunda utställning som vill fördjupa diskussionen om vad som räknas som konst. Här dras de självlärda och/-eller anonyma bildkonstnärerna fram i ljuset och den gemensamma nämnaren är egensinnighet och upptäckarlust med den visuella konsten som uttrycksmedel. Utställningens titel ”Mystrium” kommer från ett citat från en av konstnärerna. Han hade skurit ut och målat en devis i trä: ”Konsten är ett mystrium – låt den vara det”.

NÄR: 9 april–1 oktober

VAR: Strandverket

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över tusen föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

Någon sorts kunskap – Nya verk i samlingen

Utställning på Göteborgs konstmuseum som visar upp sina senast förvärvade verk. Storskaliga videoverk av Jonas Dahlberg och Klas Eriksson samsas med Iiu Susirajas normkritiska fotografier och Alexander Talléns skäggiga hipsters i keramik. Utställningen är en presentation av de verk som köpts in under de senaste tre åren. Bland andra Vanessa Baird, Ewa Brodin, Ann-Mari Didoff, Charlotte Gyllenhammar, Maria Hedlund, Hannaleena Heiska, Clay Ketter och Alexander Tallén.

NÄR: 14 juni–15 oktober

VAR: Göteborgs konstmuseum

Göteborgs födelse

Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammar Stadsmuseet stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de allra första göteborgarna.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum