Kultur & Nöje.

2017-10-02 16:30
  • Rome is not a town firar med releasefest på Pustervik.
    Rome is not a town firar med releasefest på Pustervik.
  • Klätterbaronen på Angereds teater. Foto: Pressbild
    Klätterbaronen på Angereds teater.

Veckans kulturlista – de bästa tipsen

Nu är i princip alla hösten teaterpremiärer i full gång, så det är bara att välja och vraka i utbudet. Christopher Julius Rock III gör comeback som ståuppkomiker efter många år med helt fokus på filmroller. Dessutom gästar legendariska The Jesus and Mary Chain Trädgårn.

Klätterbaronen

Angereds teater tolkar fritt Italo Calvinos roman ”Klätterbaronen”. En humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet för tolv-åringar och uppåt. Cosimo, tolv år, flyr efter ett bråk vid middagen upp i ett högt träd och svär på att aldrig mer nudda marken.

NÄR: Tills vidare

VAR: Angereds teater


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Flugorna

Norska regissören Angelina Stojcevska tar sig an filosofen Jean-Paul Sartres kultförklarade debutpjäs ”Flugorna” från 1942. I föreställningen blir rummet en del av pjäsen och ska skapa en större närhet mellan publik och skådespelare.

NÄR: 30 september–28 oktober

VAR: Stadsteatern

Glängtan

”Glängtan” är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok ”Trädens hemliga liv”. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga i stället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.

NÄR: 4 oktober–15 december

Etsningar

Del tre i en trilogi om konstnären Siri Derkert av och med dansaren Teresia Björk. Etsningar är en sammanfattning av de tre delarna ihop med både gammalt och nytt material, ackompanjerat av livemusik.

NÄR: 3 oktober

VAR: Stora teatern

Aswat – syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställning Aswat – syriska röster ut.

NÄR: Pågår fram till hösten 2018

VAR: Världskulturmuseet

Är du sur?

Komikerna och tillika gifta paret Johanna Wagrell och -Johan Hurtig har gjort en show om relationer, kärlek, jämställdhet och dålig självkänsla. ”Är du sur?” har premiär i Stockholm den 6 oktober och fortsätter sedan på turné runtom i landet.

NÄR: 7 oktober

VAR: Hagateatern

The Jesus and Mary Chain   

De skotska indie-legendarerna kommer till Göteborg, och har släppt sin första platta, “Damage and Joy”, på 19 år.  Med sig har de amerikanska bandet Cold Cave. Bröderna Jim och William Reid startade The Jesus and Mary Chain 1984 och resten är som man säger historia.

NÄR: 6 oktober

VAR: Trädgårn

Rome is not a town

Rome is not a town har släppt sin efterlängtade fullängdare ”It’s a dare” och passar på att fira med releasefest hemma innan det bär av på turné. Med sig har de Lava Bangs som uppvärmning.

NÄR: 6 oktober

VAR: Pustervik

Chris Rock Scandinavium

The total blackout tour heter den Grammy- och Emmyvinnande komikern, skådespelaren, regissören, författaren och producenten Chris Rocks turné. Det är hans första på nio år och har fått finfina hyllningar hemma i USA. Nu har han tagit den till Europa och i Sverige kommer han till Stockholm och Göteborg.

NÄR: 6 oktober

VAR: Scandinavium

Allt ljus på oss

Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.

NÄR: 21 september–16 december

VAR: Rondo

Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band

I år är det 50 år sedan The Beatles legendariska LP ”Sgt Pepper’s -Lonely Hearts Club Band” släpptes. Göteborgsbandet Pepperland, med olika inbjudna gäster, spelar hela skivan live vid 13 olika speltillfälen. Adde Malmberg guidar.

NÄR: 21 september–26 oktober

VAR: Stadsteatern

 

The Phantom

Of The Opera 

Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än ”The phantom of the opera”. -Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – GöteborgsOperan och Finlands National-opera – gått samman.

NÄR: 23 sep 2017–20 maj 2018

VAR: Göteborgsoperan

Den goda människan i Sezuan

Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaks-affär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folk-teaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.

NÄR: 16 september–10 december

VAR: Folkteatern

Tidningshuset som gud glömde

Innan ETC Göteborg omvandlade sig själv till dagstidning så fanns det bara en sådan i den här staden. Ägaren Stampen har haft lekstuga med ekonomin och på ledarplats har de förr socialliberala pennorna bytts ut mot ... ja, ni vet. I den här svarta komedin med övernaturliga inslag så har författaren Gertrud Larsson satirpennan i högsta hugg.

NÄR: 23 september–3 november

VAR: Stadsteatern

Jeanne d’Arc

165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med Gud och varför hon bär manskläder. Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rätte-gången skapat föreställningen som har premiär på lördag.

NÄR: 22 september–16 december

VAR: Backa teater

Popkonst!

Romero Britto, David Gerstein, Nic Joly och Christian Tangø ställer ut i en färgsprakande utställning av popkonst. Galleriet på Teatergatan inleder utställningen med en after work klockan 16 på fredag.

NÄR: 15 september–7 oktober

VAR: Miva Fine Art Gallery

En man som heter Ove

Johan Rheborgs enmansföreställning baserad på Fredrik Backmans bok har tokhyllats av kritiker. I scenversionen spelar Rheborg både titelrollen såväl som alla andra roller. Föreställningen har tidigare huserat på Rival i Stockholm, men kommer nu till Göteborg och Draken för tio föreställningar.

NÄR: 7–23 september

VAR: Draken

Utvandrarna

I Stadsteaterns version av Vilhelm Mobergs klassiker berättar regissören Pontus Stenshäll, som ser verket som ”en spegel av vår egen tid”  om Karl-Oskar och Kristina med fantasi, -humor och allvar. I rollerna syns bland andra Ashkan Ghods, Gizem Erdogan, Johan Gry och -Hannah Alem Davidson.

NÄR: 8 september–29 oktober

VAR: Göteborgs stadsteater

Alla ska passa in

40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet. I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskultur-museet sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.

NÄR: Fram till 10 december

VAR: Världskulturmuseet

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över tusen föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlats till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälades och utsmyckades. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals -teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter