Kultur & Nöje.

2018-02-12 14:25
Superhajpade Sarah Klang spelar på Pustervik. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT
Superhajpade Sarah Klang spelar på Pustervik.

Veckans bästa nöjes- och kulturtips

Hon har kallat sig själv för ”the saddest girl in Sweden”. Men även om musiken är bitterljuv är nog Sarah Klang på en rätt bra plats just nu, med tanke på den enorma hajp som råder kring henne. Ta chansen och se sångundret spela på hemmaplan i helgen. Dockteater för vuxna, jazzmusik som möter hiphop och kärlek ur konstens perspektiv är andra godbitar ur veckans kulturskörd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Destination Atalante

Göteborg har fått en ny mötesplats för konstnärer och publik inom scenkonst. Under fyra kvällar bjuds konstnärer från olika konstområden in för att berätta om sitt arbete. Företrädare för kulturpolitiken och andra nyckelpersoner som belyser kulturens villkor i Göteborg deltar också. Gäster den första kvällen är bland andra konstnären Emelie Ekendahl, danskonstnären Adena Asovic och improvisationsgruppen Extremhögen, som medverkar med en scenisk aktion.

NÄR: 12 februari

VAR: Atalante


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kärlek i konsten

Alla hjärtans dag behöver inte nödvändigtvis bara innebära klassiska restaurangdejter med tindrande ögon. För den som vill ha ett mer kulturellt perspektiv på kärlek anordnar Göteborgs konstmuseum en öppen visning med avstamp i konsten. Genom att titta på verk ur olika epoker diskuteras hur synen på kärlek har förändrats och hur vi ser på den i dag.

NÄR: 14 februari

VAR: Göteborg konstmuseum

Ståuppkomik med Ahmed Berhan

På alla hjärtans dag kan du se honom när Göteborgsregissören Fanni Metelius film ”Hjärtat” går upp på biograferna. Dagen efter kan du se honom utöva sitt andra yrke när han besöker Henriksbergs ståuppklubb. Som komiker är Ahmed Berhan inspirerad av Chris Rock och David Chappelle. Hans skämt är ofta satiriska och vågade. På scen samma kväll finns också Josefine Sonck.

NÄR: 15 februari

VAR: Henriksberg

The rocking barber of Hisingen

Hasse Klippare har i 45 år fixat frisyren hos Hisingens arbetarmän. Men då och åd drar han väg ut på vägarna med sin enmansshow, med gitarren i ena handen och saxen i den andra. Tomas Haglund, som tidigare producerat filmen ”Bad Mongo”, har gjort dokumentärfilmen ”The Rocking Barber of Hisingen” om Hasse Klippares liv. En film om att aldrig ge upp sina drömmar. Live på scen under premiärvisningen är givetvis Hasse Klippare själv, tillsammans med The Yeahvilles.

NÄR: 16 februari

VAR: Frölunda kulturhus

Doktor Faustus

Han säljer sin själ till djävulen och får kunskap och ett liv av 24 år i vällust i utbyte. Christopher Marlowe skrev dramat om Doktor Faustus i slutet av 1500-talet. När Folkteatern och regissören Erik Holmström nu tar sig an den mytiska historien gör de det i form av en dockteater. Skådespelarna Andrea Edwards, Pelle Grytt och Malin Morgan väcker de 35 dockorna till liv med repliker och rörelser.

NÄR: 17 februari – 21 april

VAR: Folkteatern

Sarah Klang

Genom sin medverkan i ”På spåret” blev hon namnet på allas läppar. Sarah Klangs karriär verkar gå spikrakt uppåt. Förra veckan släppte hon debutalbumet ”Love in the milky way” och nu finns chansen att se henne på hemmaplan. Passa på – för sen ger hon sig ut på en omfattande turné med destinationer i både Sverige och Tyskland.

NÄR: 17 februari

VAR: Pustervik

Scenkonstgalan 2017

För fjärde året i rad är det dags att hylla scenkonsten på Stora teatern. Under kvällen kommer priser i kategorier som ”Årets magi”, ”Årets sinnesorgasm” och ”Årets katharsis” att delas ut. Bland de lokala talangerna som nominerats finns Göteborgsoperans danskompani, Stadsteaterns föreställning ”Tidningshuset som Gud glömde” samt Folkteaterns ”Hamlet”. Nina Haber och Elin Söderquist leder galan och jazzsångerskan Xenia Kriisin agerar husband.

NÄR: 17 februari

VAR: Stora teatern

David Murray och Saul Williams

En gränsöverskridande kväll med två väldigt olika musiker. David Murray räknas som en av jazzens mest produktiva artister, med hundratals utgivna album i eget namn. Tillsammans med sitt band Infinity Quartet har han arbetat med namn som Macy Gray och Gregory Porter. Saul Williams är känd som slampoet, hiphop-artist och politisk aktivist. Han har i sin tur samarbetat med Rick Rubin och Trent Reznor från Nine inch nails. Murray och Williams slår sina kloka musikaliska huvuden ihop i ett uppträdande där rytm, musik och politik vävs samman.

NÄR: 17 februari

VAR: Nefertiti

Henrik Schyffert

Det har gått tio år sedan Henrik Schyffert stod ensam på scenen med föreställningen ”The 90’s – ett försvarstal”. Sedan dess har han tillsammans med Fredrik Lindström turnerat med ”Ljust och fräscht” och ”Ägd”. Men nu ställer han sig i rampljuset på egen hand igen med ”Var inte rädda”. Här vill Schyffert bryta dödläget som uppstått i en tid då människor desperat håller fast vid sina åsikter, genom att åtminstone försöka rannsaka sig själv.

NÄR: 17 februari

VAR: Draken