Kultur & Nöje.

2017-11-13 15:10
Pale Honey Foto: Jasmin Storch
Pale Honey

Veckans bästa nöjes- och kulturtips

Saker att fundera på i veckan är ifall Pale Honey verkligen låter som fint vin redan på andra plattan, ifall äldre män verkligen ska fortsätta spela punk en bit över 50 som Stiff little fingers och vad Gustaf Fröding och Marilyn Monroe egentligen har gemensamt.

Daylight and Objects

Årets pristagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, Daniel Rybakken ställer ut sin design. Rybakken är en norsk ljus- och möbeldesigner som har vunnit flera internationella priser.

NÄR: 5 november–18 februari

VAR: Stadsbiblioteket


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Electricity

Utställning av Gosia Kosiec. Hon kallar sin teknik för typografi och hennes konstverk består av ett virrvarr av siffror, bokstäver och starka komplementfärger. Med sin teknik av att inte ge betraktaren en möjlighet att tolka helheten innan rätt avstånd har givits från konstverket, skapar Gosia Kosiec en tankeupplevelse.

NÄR: 11–30 november

VAR: Miva fine art galleries

 

Girls, girls, girls  

Julia Peirone arbetar sedan sent 1990-tal med frågor kring identitet och fotografisk bild, ofta med fokus på unga kvinnor. I en tid som präglas av sociala medier och en bildkultur som blir alltmer självcentrerad är ett viktigt tema det okontrollerbara, mellanrummet mellan världen och våra tankar om den. Utställningen är Julia Peirones första stora separatutställning på museum.

NÄR: 4 november–18 mars

VAR: Göteborgs konstmuseum

Figur

Den internationella festivalen för figurteater och animation är tillbaka för tredje året i rad. Filmer med dockor i rollerna från världens alla hörn står på schemat. Figur- och Dockteatercentrum har funnits på Frölunda Kulturhus i många, många år, men den årliga festivalen är alltså en rätt ny grej.

NÄR: 15–20 november

VAR: Frölunda kulturhus

 

Louise Hoffsten

Hoffsten har sedan albumet ”Rhythm & Blonde”, 1993, varit en del av det svenska folkmedvetandet och behöver ingen vidare presentation. Senaste plattan, ”L”, var en tillbakablick på hennes influenser och musikaliska uppväxt.

NÄR: 15 november

VAR: Stora Teatern

In Flames

De lokala metalgiganterna har hunnit släppa 13 skivor sedan debuten ”Lunar strain” 1994. Dock finns det ingen originalmedlem kvar sedan den där debuten, även om Anders Fridén har varit sångare och Björn Gelotte skrivit en stor del av låtarna sedan de började bli så där tok-mega-världs-stora.

NÄR: 16 november

VAR: Scandinavium

 

Drömflickan och Mannen från Månen

Vad kan nationalskalden och diktaren Gustaf Fröding och skådespelaren och ikonen Marilyn Monroe tänkas ha gemensamt? Svaret kanske ges när de två enaktarna ”Drömflickan” och ”Mannen från månen”, bägge i regi av Sonja Gube, gästspelar på Göteborgs dramatiska teaters scen.

NÄR: 17–18 november

VAR: Göteborgs dramatiska teater

 

Pale Honey

Pale Honey kom som en storm med sin minimalistiska rock-electrohybrid och hyllades långt utanför Göteborgs gränser med EP och debutskiva. Nu är duon tillbaka med uppföljaren ”Devotion” vilken Tuva Lodmark och Nelly Daltrey hävdade lät som moget fint vin, där debuten var mer som Red bull vodka, när ETC Göteborg mötte dem.

NÄR: 17 november

VAR: Pustervik

 

Stiff little fingers

De nordirländska punkrockrävarna var först aktiva mellan 1977 och 1982, men har kört hårt sedan de bestämde sig för att återuppstå. Som med så många come backande band tenderar det att vara klassikerna som publiken vill höra. I det här fallet låtar som ”Alternative Ulster”, ”Nobody’s Hero”, ”Tin soldier” och många fler.

NÄR: 15 november

VAR: Sticky Finger

 

Skid 

Världspremiär på dansverket Skid, av Damien Jalet. I föreställningen har golvet en lutning på 34 grader, vilket skapar intressanta förutsättningar för dansarna. Ett videoklipp från repsalen har delats över 3 800 gånger på Facebook – vilket ger en indikation på intresset. Verket utforskar kamp mot gravitationen och modet att släppa taget.

NÄR: 7–25 november

VAR: Göteborgsoperan

 

Karl Gerhard

Stadsteaterns föreställning om den legendariska revykungen. Med musik, sång, dans och stor ensemble tar Karl Gerhard plats på Stora Scen i Tomas von Brömsens gestaltaltning. Sångaren, skådespelaren och författaren Gerhard tog tydlig ställning mot nazismen och Sveriges flata hållning gentemot Tyskland. Regisserad av Eva Bergman, som är tillbaka efter succéer som Driving Miles, Don Carlos, Pygmalion och Påklädaren.

NÄR: 3 november–17 januari

VAR: Stadsteatern

 

Glängtan

Glängtan är en barnföreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok ”Trädens hemliga liv”. Den behandlar nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga i stället är magiskt. Under marken pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra och tar hand om sina små. Dansare, musiker och skådespelare i ensemblen. Regi av Lars-Eric Brossner.

NÄR: 4 oktober–15 december

VAR: Backa teater

 

Klätterbaronen 

Angereds teater tolkar fritt Italo Calvinos roman ”Klätterbaronen”. En humoristisk pjäs som tar upp frågeställningar om identitet och frihet för tolvåringar och uppåt. Cosimo, tolv år, flyr efter ett bråk vid middagen upp i ett högt träd och svär på att aldrig mer nudda marken.

NÄR: Tills vidare

VAR: Angereds teater

 

Aswat – syriska röster

Personliga röster om att fly från sitt land. Om flykt, förlust och om små strimmor av hopp. Dessutom samtida syrisk konst som på olika sätt kommenterar kriget och situationen i Syrien. Så ser Världskulturmuseets utställningen Aswat – syriska röster ut.

NÄR: pågår fram till hösten 2018

VAR: Världskulturmuseet

 

Allt ljus på oss

Bo Kaspers orkester begår krogshow. Tillsammans med regissören Hans Marklund, veteran inom showvärlden, har de skapat en egen variant av show. Tiden, de själva och publiken var mogen för det nu enligt bandet som spenderat över 25 år ihop.

NÄR: 21 september till 16 december

VAR: Rondo

 

The phantom of the opera

Säsongens musikal på Göteborgsoperan är ingen mindre än The phantom of the opera. Sedan urpremiären i London 1986 har Andrew Lloyd Webbers musikal setts av över 140 miljoner människor i 30 länder. I den här varianten har två stora nordiska operahus – Göteborgsoperan och Finlands Nationalopera gått samman.

NÄR: 23 sep 2017–20 maj 2018

VAR: Göteborgsoperan

 

Den goda människan i Sezuan

Bertolt Brechts moderna klassiker iscensätts av Folkteaterns konstnärliga ledare Frida Röhl. Unga, fattiga Shen Te får som tack för sin godhet en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har kommit upp sig och har en verksamhet som måste vara lönsam? Folkteaterns tolkning är nyöversatt med nyskriven musik av BF/C.

NÄR: 16 september–10 december

VAR: Folkteatern

 

Carl-Einar Häckner på Aftonstjärnan

Sommaren 2017 var den första på 20 år utan Carl-Einar Häckners varieté på Liseberg. Nöjesparken avslutade samarbetet och därför har huvudpersonen byggt upp en stor längtan efter sin publik. Den längtan resulterar nu i hela 26 föreställningar på Aftonstjärnan. Magi, monologer, visor och mycket annat.

NÄR: 13 oktober–31 december

VAR: Teater Aftonstjärnan

 

Jeanne d’Arc

165 män som i nådens år 1431 förhör en 19-årig kvinna vid namn Jeanne d’Arc om hennes påstådda direktkontakt med gud och varför hon bär manskläder.Hon är känd i hela Frankrike som härförare och landets räddare. Men snart ska hon brinna på bål dömd som häxa. Backa teater har med hjälp av protokoll från rättegången skapat föreställningen som har premiär på lördag.

NÄR: 22 september–16 december

VAR: Backa teater

 

Tillsammans

Tillsammans är Världskulturmuseets stora satsning på barn och familj. I utställningens olika delar får barn och vuxna på ett lekfullt och pedagogiskt sätt gå igenom känslor som uppstår i vardagen. Utställningen står med ett ben i samtiden och ett i museets föremålssamlingar där över 1 000 föremål och deras berättelser har valts ut för att spegla dagens frågeställningar. Utställningen är producerad så att den som sitter i rullstol får lika stor behållning som den utan och texterna är anpassade för dyslektiker.

NÄR: Tills vidare

VAR: Världskulturmuseet

 

Freddie Wadlings kabinett

Tre rum på Stadsmuseet har förvandlats till ”Freddie Wadling-space”. Sångaren och konstnären hade en förmåga att förvandla stort och smått omkring sig och där han vistades tillräckligt länge uppstod Freddie-ytor där föremålen besjälats och utsmyckats. I hans garage fanns tusentals och åter tusentals teckningar, pressklipp, filmer, texter och annat som satts ihop till en utställning och inblick i hans liv och tankar.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum

 

Alla ska passa in

40 berättelser om dömande på Världskulturmuseet. I denna vandringsutställning som just nu återfinns på Världskulturmuseet så sätts vårt dömande och vad det kan ha för konsekvenser för andra människor under granskande lupp. Besökaren får vara med om en resa över nio moduler fulla med historier, porträtt, inspelningar, illustrationer och filmer.

NÄR: Fram till 10 december

VAR: Världskulturmuseet

Göteborgs födelse

Basutställning på Göteborgs stadsmuseum med 1600-talet sett från sängkanten, finrummet och bakgatan. Inför Göteborgs 400-årsjubileum uppmärksammar Stadsmuseet  stadens födelse och barndom. Prova på 1600-talets sociala medier, lyssna på dåtidens populärmusik, fundera över vem som bar smycket Silverhjärtat och lär känna de allra första göteborgarna.

NÄR: Tills vidare

VAR: Göteborgs stadsmuseum