Kultur & Nöje.

2018-03-12 14:10
På torsdag kommer First aid kit till Lisebergshallen. Foto: Claudio Bresciani / TT
På torsdag kommer First aid kit till Lisebergshallen.

Veckans bästa kultur- och nöjestips

En hel del humor bjuder scenerna i Göteborg på den här veckan. Ståupphumor, improvisationshumor och värmländsk humor i olika lokaler över staden. First Aid Kit och Moneybrother står för delar av musikutbudet och dessutom trycks universums alla ljud in i ett källarförråd i Johanneberg.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Marja- Leena Sillanpää ”Universums alla ljud”

Stefan Karlssons museum för dålig konst är det minsta av museer med en förmåga att locka de största av konstnärer. Museet är i själva verket Stefan Karlssons källarförråd på Kristinehöjdsgatan. Men där har konstnärer som Ernst Billgren, Nadine Byrne och Carl Michael von Hausswolff med flera ställt ut. Nu huserar Marja-Leena Sillanpää där med en dokumentation av ”Universums alla ljud”, som belyser det förflutna och en möjlig framtid i samspel med det som kallas nu. ”Universums alla ljud” i ett källarförråd i Johanneberg, alltså.

NÄR: Fram tills 29 mars

VAR: Stefan Karlsson museum för dålig konst

Moneybrother

Senast jag recenserade Moneybrother, för kring elva år sedan (i annan tidning), gav jag betyget ”snubblande nära full pott”, berättar Google för mig. Sedan dess har det hänt en del. Eller inte hänt så mycket, beroende på hur man ser det. Via försök på andra genrer och i eget namn har Anders Wendin nu återupplivat sitt Moneybrother-alias, med viss språnghjälp av medverkan i tv-programmet Så mycket bättre. Vi får se hur det går och låter.

NÄR: 12 mars

VAR: Konserthuset

I kroppen buret

”Konstnären och kroppsaktivisten Stina Wollter om vägen från maktlöshet till motstånd, konsten och livet som Instagramaktivist” är vad som går att utläsa om ”I kroppen buret” från stadsbibliotekets beskrivning. Men med tanke på hur mycket pepp och kärlek Stina sprider kring sig på sociala medier är det säkerligen en hel del av samma vara när hon talar inför publik. Evenemanget teckenspråktolkas.

NÄR: 13 mars

VAR: Stadsbiblioteket

Jazz på svenskt vis

Jan Lundgren Trio möter Göteborg Wind Orchestra och det blir folkton, visa och jazz med orkester och jazztrio som smälter samman med svensk folkmusiktradition. Pianisten Jan Lundgren turnérar flitigt i hela Europa och är även lektor vid Musikhögskolan i Malmö och konstnärlig ledare för Ystad Sweden Jazz Festival.

NÄR: 14 mars

VAR: Kronhuset

First Aid Kit

Johanna och Klara Söderbergs segertåg startade med ep:n ”Drunken trees” 2008. Eller ifall det var med Fleet Foxes-covern ”Tiger mountain peasant song” i ett Youtube-klipp samma år. Hur som helst så har de sedan erövrat världen och behöver ingen direkt utförligare presentation. I januari släpptes färska skivan ”Ruins” och under våren gör de tre stopp i Sverige. Förutom Göteborg så stannar de i Malmö Live Konserthus och på Waterfront i Stockholm.

NÄR: 15 mars

VAR: Lisebergshallen

Ståuppklubben med Martin Soneby

Varannan vecka skämtas det loss på Henriksberg när Ståuppklubben intar stället. Den här torsdagen återfinns Martin Soneby och Johan Hurtig på scenen. Soneby beskrivs som den ibland lite sura, ibland lite trötta och alltid galet roliga komikern som ligger bakom podcasten AMK Morgon. Hurtig som den mycket glada, mycket roliga och lite dumma kalmariten som ni kanske känner igen från ungefär alla reklamer på TV.

NÄR: 15 mars

VAR: Henriksberg

 

Improvajsing –
Peter Apelgren

Vissa saker mår bäst av att aldrig se dagens ljus, hävdar Peter Apelgren. Och i nästa andetag att det här är en föreställning med bara sådant. Det betyder 80 minuter fritt pladdrande om cowboyfilm, gud, charkuterier, golfkläder, Nostradamus eller vad som nu råkar ploppa upp. Alla som någonsin hört Peter Apelgren öppna munnen förstår konceptet direkt.

NÄR: 15 mars

VAR: Draken

Din j-vla fegis!

Skådespelarna Björn A Ling och Johan Östling har byggt sina karriärer på att vara värmlänningar. De har varit värmlänningar i filmer som ”Smala Sussie” och ”Bröllopsfotografen”. De var värmlänningar i någon reklamfilm för ett tag sedan och i tv-serien ”Ack Värmland” så bygger mycket av komiken på att de är väldigt värmländska. Föreställningen ”Din jävla fegis!” handlar att ta hand om livet och att våga säga från. De båda skådespelarna ”hyllar livet på sitt ytterst träffsäkra och värmländska sätt” står det i pressutskicket.

NÄR: 16–17 mars

VAR: Kajskjul 8

Hem

Rabalder är en göteborgsbaserad scenisk kör som gör föreställningar i en hybrid av olika uttryck som dans, teater och diverse olika musikaliska uttryck. När de gästar Teater Aftonstjärnan med föreställningen ”Hem” handlar det om att längta hem eller bort. Och om att färdas till eller från ett hem. En musikalisk resa, som väcker känslor, lockar till skratt och för tanken bakåt, för att kunna gå framåt utlovas.

NÄR: 17–25 mars

VAR: Teater Aftonstjärnan