Kultur & Nöje.

2020-10-02 06:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Vecka 40: Här är kalendariet

Det talas om att vi kanske fått upp ögonen för hur vetenskap blir till under pandemin, samtidigt som konspirationer och rena dumheter haglar i sociala medier. Som en uppfriskande stormvind och ett  Way out vetenskap kommer helgens vetenskapsfestival indundrande, online såklart. Jag är sugen på  föreläsningen om varför män hatar Greta Thunberg och en om småkryp vi inte kan leva utan.

Jag ska också försöka knö mig in på Dirty Burgers releasepartaj på lördag, eftersom jag helt subjektivt älskar dom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Musik

Kristian Anttila
Bild: Maja Suslin/TT
Kristian Anttila släpper nytt album i dag och konstaterar att det blir speciellt att spela där han själv hade sin första replokal. Först till kvarn gav ett mer än tillräckligt tryck för den bekante indiestjärnan som gärna liknas med Håkan men som är lite snuskigare, lite mindre välansad och därtill kan tala om paralyserande ångest.   

När: 2 oktober

Var: Frölunda kulturhus

Steget i Partille

”Det var inte jag som ringde på din port vid fyra, det var säkert ett fyllo. Helvete.” Steget står bakom stans mesta bakfylle-anthem och en stor samling hjärtskärande pianoballader därtill. I helgen är det Matilda Sjöström och Nils Dahls tur att äntra den lilla scenen i Partille arena, och då inte mindre än fyra gånger.

När: 3 oktober

Var: Partille arena

Matilda Schyborger Kvartett

Bild: Press

Jazzklubben Sonja håller till på Oceanen och i kväll är det sångerskan Matilda Schyborger som fyller rummet på Stigbergstorget med egen originalmusik. Stjärnskottet debuterade med plattan ”Instar” förra hösten och hon väver samman jazz med pop och gospel. Med sig har hon Gustav Alte på gitarr, Nils Kristensson på bas och Simon Hjälm på trummor.

När: 2 oktober

Var: Oceanen

Salong på Gatenhielmska

Gatenhielmska Huset bjuder in till lördagssalong med både duon Michele Collins och Jonny Wartel, samt I underlandet framträder. Michele Collins är performanceartist som tillsammans med musikern Jonny Wartel ska tolka Gertrude Steins ”The World is Round” från 1939. I Underlandet beskrivs som atmosfärisk folkmusik och utgörs av Anna Cochrane på fiol och Erik Dahl på piano. Nästan osannolikt lyxigt för en publik på bara 20 personer.

När: 3 oktober

Var: Gatenhielmska Huset

Dirty Burgers skivsläpp

Bild: Jenniann Johannesson

Chanserna att se Dirty Burger på scen har redan varit många, men nu är det dags för debutplattan ”Part Time Loser”. Detta ska firas med ett litet gig på Fyrens ölcafé. Musiken ligger nånstans mellan diagnosrock, space boogie och slarv-rock n’ roll. Nu även med orgel.

När: 3 oktober

Var: Fyrens ölcafé


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Smicker + Nose

Den som önskar en mjuk och snäll lördagskväll kan bege sig till Oceanen där det vankas pop. Anton Fahlgren frontar Smicker som ska vara göteborgsbaserad snäll-indie på svenska med lagom sliskig saxofon och en röst som liknats vid Ted Gärdestad. Japp. Nose är Ylva Holmdahls soloprojekt som står för ambient pop dränkt i reverb och eko.

När: Lördag 3 oktober

Var: Oceanen

Teater

MusiFusical med Tomas Halling

Namnet är Sparklingwingz. Det är en bra början till ett försök att beskriva detta Trixterevenemang. Den absurdistiska scenkonstnären Tomas Halling utlovar en blandning av konstnärliga uttryck, musik, ord som är ord och ord som inte är det , varierade karaktärer och en ”MusiFusical som öppnar kosmos så oändligheten flödar över av multiglödande musik”. Extraordinära världar ska det visst bli också. Föranmälan till bokning@trixter.se.

När: 7 oktober

Var: Teater Trixter

Var är min man?

Bild: Ola Kjelbye

Lunchteater och monolog kring att drabbas av Alzheimers. Bollan och Andreas skulle åldras tillsammans och längtade efter att få ta barnbarnen till Liseberg. Det blev inte så. När Andreas insjuknar ställs den trygga tillvaron på paus. Marie Delleskog på scenen i monolog om att vara nära anhörig under en svår period i livet. Spelas på Norges hus då Stadsteatern är under ombyggnation.

När:  till 2 oktober

Var: Norges hus

Ståuppklubben

Inte mindre än fyra tillfällen för vardera 50 personer ges av Ståuppklubben i nästa vecka. Helsingborgaren Carl Stanley, rara Ludde Samuelsson och Matilda Wildmark som också står bakom Standup Ridå showar. Allsköns säkerhetsåtgärder utöver publikstorlek utlovas.

När: 7-8 oktober

Var:Contrast Public House

Don Quijote

Erik Holmströms fria, experimenterande tagning på Don Quijote med en ny världspremiär varje fredag har skapat visst buzz. I helt olika former och format möter vi riddaren av La Mancha och hans vapendragare Sancho Panza. Ingen vet i förväg vad ensemblen ska hitta på inspirerat av Cervantes klassiska roman. Men att det blir åtta fristående delar och att det repas max tre dagar innan premiär har teatern meddelat på sin hemsida.

När: till 23 oktober

Var: Folkteatern

Blandat bandat

Stadsteatern har ett arkiv av inspelade tidigare föreställningar att visa upp. På teaterns hemsida finns nyinspelade små hemmafilmer med skådespelaren Eric Ericson, ”Vem är Schmitz?” av Lukas Bärfuss som hade premiär så sent som i december förra året, lunchteatrar och annat.

Var: stadsteatern.goteborg.se

Konst & utställning

Hasselblad award

För att fira 40-årsjubileet av Hasselbladpriset presenterar denna utställning verk av samtliga pristagare – från första mottagaren Lennart Nilsson, 1980, till 2020 års vinnare Alfredo Jaar. I samband med utställningen publiceras även en jubileumsbok. Verken i utställningen visar ett brett spektrum inom fotografi; från det vetenskapliga och politiska till det personliga och intima, från gatan till studion, från det filmiska, poetiska och surrealistiska till det nyfikna och engagerade. Utställningen är curerad av Dragana Vujanovic Östlind.

När: till 17 januari, 2021

Var: Hasselblad center

Art nouveau – Från Larssons till Zappa

I sin utställning om konstinriktningen Art nouveau, ofta kallad Jugend i Sverige, väver Konstmuseet en röd linje mellan konstnärsparet Carl och Karin Larssons sekelskifte till 60- och 70-talets psykedelia. Sprunget ur en avhandling så visas kopplingar mellan konstinriktningen och senare tids alternativrörelser.

När: till 15 november

Var: Stenahallen, Konstmuseet

Frispel

Stadsmuseet gör ett djupdyk ner i gångna tiders radikala scenkonst. Parallellt med proggen så arbetade de fria teatergrupperna för att förändra samhället. Utställningen kan både ses på plats och via digitala rundvandringar på museets hemsida.

När: Tills vidare

Var: Göteborgs stadsmuseum

Övrigt

Digital vetenskapsfestival

Under veckan har det varit full aktivitet för skolungdom, nu under helgen pågår Vetenskapsfestivalens publika program. Bara idag kan du till exempel lyssna på föreläsningar såsom ”Plast i uthålligt cirkulärt samhälle”, ”Hur stora är svarta hål”, ”Har du ingen skam i kroppen” och ”Varför hatar män Greta?”.

När: Till den 4 oktober

Var: se vetenskapsfestivalen.se

Leksaksbytardag

En nallebjörn mot en legobit, en legobit, mot en liten bil, och så vidare. Naturhistoriska ordnar leksaksbytardag i ett tält utanför museet. Max tre byten per person och inga leksaker i mjukplast från innan 2013 tillåts. Arrangemanget sker i samrbete med Naturskyddsföreningen.

När: 3 oktober

Var: Göteborgs Naturhistoriska Museum