Kultur & Nöje.

2021-08-13 06:00
Puffetikett
ETC Göteborg

Vecka 33: Här är kulturkalendariet

Hejdå Lotta, hej Blixa Bargeld! På måndag gör Lotta Engberg sin sista allsång på Liseberg för säsongen. Lika käck och kulört som hon är, lika dystopiskt och svart är veckans verkliga dragplåster. Många lär vilja se Einstürzende Neubauten på den rosa stora scenen och de får bli en föraning av en stundande höst när man äntligen, äntligen, får börja se fram emot kulturarrangemang igen. Vi behöver dem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Musik

Einstürzende Neubauten på Liseberg

Bild: Jurek Holzer/Svd/TT

Jo, det är sant faktiskt.  Under det där trista 2020 firade bandet 40 år som band och för somliga är detta större än alla bossar på Ullevi. Bandet spelar ännu på avancerat skrot, åtminstone delvis, och för kvällen får kaninerna lyssna på melankolisk tysk industrienergi av bästa sort.

När: 18 augusti

Var: Liseberg

Way out weekend

Det blev ingen festival i år heller, men i väntan på nästa års omgång med artister som Robyn, Nick Cave och Burna Boy bokade anordnas en liten exklusiv klubbversion. På ordinarie vip-område i Villa Belparc får små sällskap under tre kvällar avnjuta exklusiva livespelningar. När vårt kalendarium tryckts har Amason och Esther redan klarat av sin afton, men i dag och i morgon väntar Sarah Klang och Klara Keller, samt Deportees och Grant.

När: 12-14 Augusti

Var: Villa Belparc

Nefertiti sommarfestival

Nef kör ett koncept med konsert inne för få, och stora bildskärmar på uteserveringen för fler. Onsdag och torsdag i nästa vecka är det dags för Timbutu och Masaka trio. De är näst sist ut, för finalen veckan efter står Frida Hyvönen.

När: till 27 augusti

Var: Nefertiti

Chris Kläfford live

Bild: Bob Linger

Trädgår’n vaknade till liv med sommarkvällskonserter. På utescenen på söndag framträder vinnaren i 2017 års säsong av Idol, Chris Kläfford. Somliga kan ha sett honom som förband under Gyllene Tiders avskedsturné och br många svenskar har nynnat med i singeln ”Treading water” som gav honom en platinaskiva.

När: 15 augusti

Var: Trädgår’n

Trädgårdskonserter

Tjolöholms slott kör hårt på stora, svenska artister hela sommaren. Emil Jensen, Thomas Di Leva, Tomas Andersson Wij, Ulrik Munther, Hederos Hellberg + Christian Kjellvander, Uno Svenningsson, Markus Krunegård, Nisse Hellberg, Atomic Swing är bara några av alla artister som dyker upp.

När: till 26 augusti

Var: Tjolöholms slott

Lotta på Liseberg

Bild: Tommy Holl/TT

Liseberg fick ett glädjande publikbesked och ställer till med allsång på Stora scen för hundrasjuttiotolfte gången. Tre måndagar är kvar den här sommaren och bland andra Loa Falkman, Molly Hammar, Erik Saade och Loreen dyker upp bland artisterna. Kan ses på plats eller på tv-rutan hemifrån.

När: till 16 augusti

Var: Liseberg (och TV4)

Teater

Scener ut ett äktenskap

För tolfte året i rad spelar Teater Tofta sommarteater, och i år är det Ingmar Bergmans klassiska “Scener ur ett äktenskap”. Stefan Larsson har bearbetat om serien till pjäs som intar det intima spelrummet på Tofta Herrgård. Regi av Marcus Carlsson som de senaste åren satt upp rosade pjäser på Stadsteatern och Backa teater.

När: till 21 augusti

Var: Tofta Herrgård

Konst & utställning

Bring Back Lost Love

”Bring Back Lost Love” är den sydafrikanske konstnären Kemang Wa Lehulere första skandinaviska soloutställning, som förlängts till den 15 augusti. Utställningen har färdigställts under tiden som Göteborgs Konsthall har varit stängd för publik. Den består av nya skulpturala verk, installationer och teckningar. Wa Lehuleres konstnärskap kretsar kring den sydafrikanska historien och det fysiska och strukturella våld som under lång tid utövats mot den svarta befolkningen. Ett begränsat antal besökare åt gången tillåts i lokalerna.

När: till 15 augusti

Var: Göteborgs konsthall

Heliga rum: Göteborg – en stad med många religioner

Fotoutställningen Heliga rum ska ställa frågor om religionens roll i dagens samhälle. Runt om i Göteborg finns flera olika trossamfund och de 33 bilderna i utställningen visar olika religiösa traditioner: kristna, muslimska judiska, sikhiska, buddhistiska med flera. Det handlar bland annat om hur olika religösa grupper relaterar till sin omgivning och om hur omgivningen förhåller sig till dem.

När: 1 juni-12 september

Var: Göteborgs stadsbibliotek

Göteborgs Internationella Konstbiennal: The ghost ship and the sea change

Elfte upplagan av Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) sammanfaller med stans 400-årsjubileum och blir dubbel. Del ett är igång, del två öppnar i höst. Med avstamp i Göteborgs historia undersöks hur olika sätt att berätta om stadens förflutna kan påverka dess framtid. Konstnärers sätt att arbeta med alternativ historiografi och aktiv förändring står i fokus. Evan Ifekoya & Ajamu X, Susanne Kriemann och Hira Nabiär är några av de 35 inbjudna konstnärerna som deltar.

När: 4 juni–22 augusti

Var: Röda Sten Konsthall, Franska Tomten och online

Humle – en slingrande historia

Göteborg är Sveriges ölhuvudstad och det uppmärksammar Botaniska med en utställning om växten som sätter smak på brygderna – humle. Humle har en lång historia som nyttoväxt, som utöver i just öl använts som medicinalväxt och dess långa starka fibrer i textilier. En nyanlagd humlegård vid Stolpboden visar olika historiska sorter av svensk humle och berättar, ur botaniskt perspektiv, växtens kulturhistoria och hur den odlas.

När: 4 juni–29 augusti

Var: Botaniska trädgården

Samtal

Odla din egen sjöpung?

Bild: Shutterstock

Vad ska vi äta i framtiden och hur ska maten odlas? Kanske skulle man kunna ha musslor och sjöpungar i kolonilotten från bryggkanten, eller stora algodlingar till havs. Inte helt otippat kommer samtalsdeltagarna Maria Bodin och Jonatan Gerrbo från Tjärnö marina laboratorium och Nordic Seafarm. Laboratoriet har ett flertal aktiviteter under veckan.

När: 13 augusti

Var: Tjärnö marina laboratorium

Västerhavets mångfald

Som en del av Västerhavsveckan hålls webinaret ”Vad hotar den biologiska mångfalden i Västerhavet? Vilka lösningar finns?”. Föreläsningen hålls på engelska och medverkar gör Allison Perrigo som är föreståndare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier och Grazzia Matamoros som är utbildningsansvarig för projektet Ocean Blues - från ångest till action, båda vid Göteborgs universitet.

När: 13 augusti

Var: Facebook live

Onlinebokcirklar för unga

Den sugne går med i gruppen ”Unga läsare Göteborg (13–25 år)” på goodreads.com. Tillsammans läser och diskuterar deltagarna tre böcker online. Man kan hoppa in och vara med i vilken bokcirkel man behagar, närhelst på dygnet.

När: 14 juni–15 augusti

Var: Online, goodreads.com

Övrigt

Crime Walks

Crime Walks har hunnit valla åtskilliga nyfikna med smak för rysligheter genom staden. Numera är vandringarna för en exklusiv samling av åtta personer åt gången. Just nu varvas ”Masthuggets ruskiga hamnkvarter” med ”krogar, bordeller och blodbad i Majorna”.

Spridda datum ungefär en gång i veckan. Mer information och biljetter via crimewalks.se.

När: Tills vidare