Kultur & Nöje.

2019-01-31 16:10
  • Clara Henry kommer till stadsbiblioteket under sportlovet för att prata om sin nya bok ”Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet”. Bild: Magnus Ragnvid
    Clara Henry kommer till stadsbiblioteket under sportlovet för att prata om sin nya bok ”Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet”.
  • Martin Holmquist.
    Martin Holmquist.
Puffetikett
ETC Göteborg

Välfyllt vårprogram på stadsbiblioteket

Stadsbiblioteket släppte nyligen sitt gedigna vårprogram, med sammanlagt över 450 programpunkter. Här samlas författarsamtal, utställningar, nygamla programserier med workshops och musikunderhållning. ETC Göteborg tog ett snack med Martin Holmquist, programsamordnare.

Stadsbibliotekets vårprogram rivstartade i helgen med amerikanske författaren och klimatfilosofen Roy Scranton, som fått enormt med uppmärksamhet under sitt Sverigebesök.

– Det gick jättebra och var fullsatt. Tyvärr var det ett femtiotal personer som inte kom in, vilket alltid är tråkigt. Han var ett av huvudnamnen på filmfestivalens apokalypstema. Det var oerhört tankeväckande och inspirerande, men samtidigt alarmerande samtal, säger Martin Holmquist. 

Som vanligt väntar ett stort antal författarbesök på er internationella författarscen under våren. Några du vill lyfta lite extra?

– Det är alltid svårt att välja ut bara ett par namn eftersom vi har ett så otroligt brett program. På scenerna har vi ungefär 130 framträdande fram tills mitten av maj. Men om jag måste välja så ser jag mycket fram emot brittiska Reni Eddo-Lodge, aktuell med den omdebatterade boken ”Varför jag inte längre pratar med vita om ras”. Vill även rekommendera poeten Eileen Myles, som hör till samtidens mest hyllade amerikanska poeter, och besöker oss i maj.

– Jonna Bornemark är ett annat intressant namn. Hon är filosof och författare och har skrivit om det hon kallar ”pedanternas världsherravälde”. Även Clara Henry kommer hit nu under sportlovet för att prata om sin nya bok ”Mot framtiden: En simpel guide till att krossa patriarkatet”.

Och det blir även utställningar?

– Ja, precis. Sjöfartsmuseet är ju stängt för ombyggnad, så vi är väldigt glada för att ha deras utställning ”Min flykt över havet”. Den flyttade in redan i november, men nu kör vi igång med författarkvällar på temat flykt och guidade visningar kopplad till utställningen.

– Sedan öppnar vi utställningen ”Årsrika”, om åldrande, som ligger mycket i tiden. Den har vernissage den 25 april då bland annat Elisabeth Ohlson Wallin, som har tagit bilderna till utställningen, kommer och föreläser.

Ni har en ny programserie som heter ”Läsfåtöljen”. Kan du berätta lite om den?

– Det är faktiskt en nygammal serie. För ganska många år sedan var det en tradition at Stadsteaterns skådespelare kom hit och läste högt i en fåtölj. Nu är det istället skådespelare från Göteborgs fria teaterscener, bland annat Annika Nordin och Timo Nieminen, som kommer att läsa. Allt från Shakespeare till moderna verk.

Utöver de redan nämnda så har ni även en uppsjö av andra evenemang?

– Vi har en serie som heter ”Trappa ner” som är en after work-serie kan man säga, som vi har tre fredagar i vår. Dit kommer det både aktuella författare, artister och poeter. Sedan vill jag gärna nämna vår verksamhet för barn och unga. Det är viktigt för oss med delaktighet så vi har många workshops i skrivande, pyssel för barn och tv-spelsturneringar. Under sport- och påsklovet har vi extra mycket aktiviteter.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter