Kultur & Nöje.

2019-05-09 09:59
 • Ett av Banksys mer kända konstverk ”Girl with red balloon” som också nyligen såldes som tavla på auktion. Kort därefter strimlades den av en inbyggd dokumentförstörare i ramen.
  Ett av Banksys mer kända konstverk ”Girl with red balloon” som också nyligen såldes som tavla på auktion. Kort därefter strimlades den av en inbyggd dokumentförstörare i ramen.
 • I helgen öppnar utställningen Art of Banksy i Göteborg. Konstnären själv har dock inte gett sitt medgivande. Foto: Christian Egefur
  I helgen öppnar utställningen Art of Banksy i Göteborg. Konstnären själv har dock inte gett sitt medgivande.
 • ”Kissing Coppers”.
  ”Kissing Coppers”.
 • Exempel på Bankys politiska konst. Foto: Steve Lazzarides
  Exempel på Bankys politiska konst.
 • Exempel på Bankys politiska konst. Foto: Steve Lazzarides
  Exempel på Bankys politiska konst.
Puffetikett
ETC Göteborg

Utställningen som konstnären avskyr

The art of Banksy slår upp portarna i Göteborg i helgen. Första utställningen i Norden – en av de största samlingarna i världen – men samtidigt rätt komplicerad då konstnären själv hatar tilltaget att hans konst hängs ut med dyrt inträde.

– Det är ju så det är. Men samtidigt finns det ett stort intresse av att se hans konst, säger Stefan Papangelis på Nordic Exhibition som producerar utställningen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC Göteborg!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC Göteborg förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Gatukonstnären Banksys framfart har nog gått få förbi de senaste 15 åren eller så. Sedan mitten av 00-talet har den anonyma brittens politiska, satiriska graffitimålningar – ofta i distinkt stencilstil – gått som löpeldar över världen. Varför just Banksy har blivit ett sådant fenomen kan man fundera över.

– Det är svårt att säga varför det blev just han. Det är ju inte bara att man skapar bra konst, utan det handlar även om nätverk och allt sådant där. Banksy gör ju annat också, men det är de stencilerade graffitin som blivit störst. Där tror jag att det handlar om att han väljer ämnen som är allmänt angelägna och lyckas transportera mycket komplexa företeelser genom starka bilder som är lätta att läsa av och tolka, säger Alexandra Herlitz, lektor i Konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet.

Till skillnad från mer klassisk graffiti så har Banksys verk ett betydligt mer grafiskt uttryck, som kanske tilltalar fler, funderar Alexandra Herlitz.

– Samtidigt har de en sådan enkelhet att de lätt blir ikoniska. Det är sådant som folk kan tänka sig att köpa på affisch och ha i sina hem. Budskapen – som sociala orättvisor, miljöförstöring, politik och kritik mot kapitalism och etablissemang har han nog hittat en nerv i. Det är budskap som många kan skriva under på och han paketerar det även smart med svart humor vilket folk verkar uppskatta, fortsätter hon.

Öppnar i Göteborg

The art of Banksy, som utställningen i Göteborg heter, produceras av företaget Nordic Exhibition. De skriver själva ut på sin hemsida att utställningen varken är godkänd av eller producerad av Banksy själv. Det finns det inga utställningar, förutom sådant han anordnar själv, som är.

– Vi är ett företag startat i Norrköping som både producerar egna utställningar och hyr in internationella utställningar som vi sätter upp runt om i landet. I Göteborg har vi tidigare haft Louis Vuitton och en storartad succé med Titanicutställningen, säger Stefan Papangelis, Managing Director på företaget.

Att just Göteborg blir hemstad för Banksyutställningen i några månader är ett medvetet val från deras sida.

– I Göteborg finns en stark street art-kultur, stark kulturbäring och det är en stad med stort intresse för musik. Alla de parametrarna tror vi liksom utgör målgruppen för en Banksyutställning, säger Stefan Papangelis.

Från Storbritannien

Banksy är från början knuten till staden Bristol i England, men senare även London. Med åren började hans målningar dyka upp lite överallt i världen. 2005 målade han bland annat nio olika motiv på Israels kontroversiella mur i Västbanken, med satiriska bilder av livet på den andra sidan. Olika sådana tilltag dyker upp då och då, och ihop med anonymiseringen av hans person har mytologin kring Banksy ständigt vuxit. Men även spekulationerna kring vem han egentligen är.

– Jag har läst många teorier genom åren. Den som håller i sig är att han är Robert del Naja i bandet Massive Attack, då det tydligen stämmer överens var Banksys konst har dykt med hur de turnerat över världen. En annan teori är att det är Jamie Hewlitt som bland annat tecknade det animerade bandet Gorillaz. Han tecknade ju även omslaget till en av Blurs skivor, ”Think tank”, så kopplingen till Damon Albarn som sjunger i bägge banden finns där också, säger Alexandra Herlitz.

Gorillaz är ett musikprojekt med fyra fiktiva medlemmar där Albarn lånar ut sin röst till en av dem.

Såldes på auktion

I slutet av förra året så klubbades ett av Banksys mest kända motiv, ”Girl with red balloon” för 12 miljoner kronor på en auktion i London. Kort efter började den strimlas sönder i en dokumentförstörare som fanns inbyggd i ramen. Den var ditsatt av Banksy själv visade en film som han lade upp på sociala medier senare. En säkerhetsåtgärd just ifall den någon gång skulle säljas. Dessvärre, för honom, så ökade istället bara värdet på tavlan än mer, men det talar ändå ett tydligt språk om vad upphovsmannen tycker om att andra kommersialiserar hans konst. Att öppna en utställning med gamla verk av en konstnär som ständigt kritiserar kapitalism och girighet är därför rätt problematiskt.

– Han är ju väldigt tydlig med vad han själv tycker om denna typ av utställningar. Han skriver ut på sin hemsida hur mycket de tar i betalt och att det görs helt utan hans medgivande, säger Alexandra Herlitz.

Screenshot från Banksys Instagram – där konstnärens aversion mot utställningar av verken visas.
Screenshot från Banksys Instagram – där konstnärens aversion mot utställningar av verken visas.

På de utställningar som synts över världen är det ofta Banksys screenprints han gjorde i början på 2000-talet och sålde som är med.

– Banksy har ju haft egna utställningar också, och de brukar vara något helt annat. Han har hyrt lagerlokaler i Los Angeles och London och tagit in målade djur, en elefant bland annat, så han själv gör inga retrospektiva utställningar, säger Alexandra Herlitz.

Även Nordic Exhibition är såklart medvetna själva om konstnärens inställning, men ser det inte som ett bekymmer.

– Det är ju givetvis en frågeställning som vi som producenter hade själva med. Och det är ju så det är liksom. Men samtidigt så finns det ett stort intresse av att se hans konst, och det finns inget annat sätt att visa upp det på. Och att inte ta betalt då, det går ju inte, om man inte är statligt eller kommunalt subventionerade. Vi har inga bekymmer med det, och det har inte andra ställen heller haft. Men vi vet om att det är hans ideologiska tanke, säger Stefan Papangelis.

”The art of Banksy”

Oauktoriserad utställning av Banksys verk i Göteborg.

Invigs på lördag och hänger sedan kvar till 25 augusti.

Inträde är 185 kronor för vuxna och 155 för ungdomar upp till 17 år.

Innehåller över 80 verk av Banksy inlånade från privata samlare, samt bakom kulisserna-material av Steve Lazarides som sägs vara Banksys tidigare fotograf och manager. Banksy tar dock tydligt avstånd av denne Lazarides och andra som påstår sig representera honom på sin hemsida.

Banksy

Banksy är pseudonym för en anonym brittik graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare.

Han är känd för sina satiriska, politiska och subversiva graffitimålningar som görs i en distinkt grafisk stencilstil.

Hans verk dök först upp på toaletter, gator, väggar, gatuskyltar och broar i Bristol, men numera i städer runt om i världen.

Bemödar sig om att hålla sin identitet okänd, även om teorierna kring vem han är egentligen är många.hemsida.