Kultur & Nöje.

2018-02-26 14:35
Hemsöborna har premiär på Göteborgs stadsteater.
Hemsöborna har premiär på Göteborgs stadsteater.

Två tunga teaterpremiärer i veckan

ETvå stora teaterpremiärer präglar veckan. På Stadsteatern väntar ”Hemsöborna” med Özz Nûjen i täten. Ska bli intressant att se hur han tolkar fastlänningen Carlsson. Folkteatern bjuder i sin tur på dansteatern ”Prat och människor” av allkonstnären Birgitta Egerbladh. En föreställning om kommunikation och kroppsspråk.

De redan frälsta

Vi såg dem nyss i säsong tre av humorserien ”Full Patte”. Nu byter systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf, tillsammans med Thom Gisslén, ut tv-rutan mot teaterscenen. I sin nya föreställning ”De redan frälsta” har de siktet inställt på valet 2018. Med en stor dos humor och ärlighet behandlas ämnen som Europas politiska landskap. Regisserat av Astrid Menasanch Tobieson.

NÄR: 28 februari – 3 mars

VAR: Stora teatern

Hemsöborna

Özz Nûjen kommer som ett yrväder en marsafton. I regissören Andreas Boonstras version av ”Hemsöborna” spelar han rollen som fastlänningen Carlsson, som kommer till Hemsö för att hjälpa till med änkan Flods lantbruk. Men vem är han egentligen? Och har han något mer i kikaren? Öbornas misstänksamhet är påtaglig. Här har de dråpliga och roliga delarna av Strindbergs klassiker tagits till vara på. Artisten Daniel Lemma står för musiken genom sina egna tolkningar av svenska visor.

NÄR: 2 mars – 26 maj

VAR: Göteborgs stadsteater

Planet Earth II – Live in concert

När naturdokumentären ”Planet Earth” kom ut år 2006 var det många som hänfördes av vår planets mångfald och hur det skildrades. Tio år senare kom uppföljaren. Under tre år har ett kamerateam gjort 117 resor till 40 länder för att skapa ännu en spektakulär naturskildring. För att ge extra krydda till upplevelsen kan du nu se dokumentären på Scandinaviums gigantiska skärm ackompanjerad av en åttio personer stor symfoniorkester.  Med musik av Hans Zimmer, Jacob Shea och Jasha Klebe.

NÄR: 1 mars

VAR: Scandinavium

Längtan efter huden

Huden är gränsen mellan människan och världen. Vi försöker manipulera den för att uppnå skönhetsideal, längtar efter närvaron av en annan människas kropp. Koreografen Naja Lee Jensen undersöker förhållanden mellan kroppens största organ och den mänskliga identiteten. På scenen finns en naken dansare och ett stort stycke hudliknande material. Genom ljud- och ljuddesign skapas en taktilitet som aktiverar publikens egen hud.

NÄR: 2 mars – 3 mars

VAR: Atalante

Daniel Boyaciglu och Mathias Landæus trio

Tvåfaldig mästare i poetry slam och författare av sju böcker. Dessutom har Daniel Boyaciglu uppträtt på alltifrån operascener till hiphopklubbar. Mathias Landæus har i sin tur släppt 15 album och kallats för den minst förutsägbara jazzaktören i landet. Samarbetet mellan de båda konstnärerna tog sin början år 2002, då båda ingick i jazzklubben Faschings husband. Under deras uppträdanden möter dikten och rapen jazzens många uttryck.

NÄR: 2 mars

VAR: Nefertiti

S&S

Det stundar världspremiär på Göteborgsoperan. I S&S väver två verk samman rörelse, ljus och ljud. Tibetansk-kinesiske koreografen Sang Jija har tidigare dansat för och varit assisterande koreograf till legendaren William Forsythe. För Göteborgsoperans danskompani har han nu skapat verket ”As it were” om mänsklig kommunikation. Genom hela föreställningen singlar svarta silkespapper ner från taket. I slutet är scengolvet täckt av det frasande pappret. För israeliska Sharon Eyals del är det andra gången hon figurerar på operan. Förra gången var under ”Untitled black”, som även framfördes under förra årets Melodifestival. Nu har hon skapat verket ”Autodance”, hypnotisk dans till Ori Lichtiks musik.

NÄR: 3 mars
– 7 april

VAR: Göteborgsoperan

Prat och människor

Birgitta Egerbladh har en milslång meritlista. Som koreograf, kompositör, regissör, musiker och dansare har hon arbetat på några av landets största scener. Nu sätter hon upp föreställningen ”Prat och människor”. Med avstamp i Kent Anderssons och Bengt Bratts dramatik och poesi utforskar hon, tillsammans med den åtta man starka ensemblen, sambandet mellan kommunikation och kroppsspråk i en humoristisk dansteater.

NÄR: 3 mars – 28 april

VAR: Folkteatern

Sabina Ddumba

Det var inte längesen som Sabina Ddumba utnämndes till årets nykomling på såväl Grammisgalan som P3 Guld. Ändå har hon hunnit med att säkra sig en plats som en av Sveriges klarast lysande artister och i höstas kunde vi se henne i ”Så mycket bättre”. Till sin konsert har hon med sig en traditionell sättning som kompletteras av körsektion och blås.

NÄR: 4 mars

VAR: Göteborgs konserthus

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från ETC Göteborg utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom ETC Göteborg direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter